Ministerul Energiei a confirmat, miercuri, informația conform căreia România va exporta gaze de la exploatarea Neptun Deep, potrivit unui acord încheiat de grupul austriac OMV cu Germania.
În comunicatul de presă transmis miercuri, ministerul de resort susține că „volumul exportat către Germania, conform datelor disponibile public, reprezintă sub 1% din producția totală estimată a zăcământului Neptun Deep.”
„Exportul face parte din planul de business al proiectului Neptun Deep și reflectă angajamentul României de a contribui la securitatea energetică europeană. A ajuta Europa să scape de influența rusească asupra resurselor energetice este un obiectiv care ne interesează, în spiritul solidarității europene și a pieței unice. Acest pas reconfirmă poziția României de pilon regional al securității energetice a Uniunii Europene”, se precizează în comunicat.
Pe de altă parte, ministerul Energiei informează că, în cazul în care securitatea energetică a țării o impune, statul român are toate instrumentele legale pentru a se asigura că gazele naturale rămân în țară. Acest cadru legislativ robust oferă garanții suplimentare că resursele naționale sunt utilizate cu prioritate pentru necesitățile interne, consolidând independența energetică a României.
„Încheierea acestei tranzacții este o dovadă că litigiul început de compania OMV Petrom la Tribunalul de Arbitraj de la Paris este fără obiect. Din acest motiv, le recomand să își retragă cererea. Statul român nu va interveni în tranzacțiile comerciale dintre companii decât dacă securitatea energetică a țării ar impune-o. Nu este cazul acum. Într-adevăr, volumul vehiculat pentru exportul către compania germană reprezintă sub 1% din producția totală estimată a zăcământului. Vom produce încă din primul an de exploatare de două ori mai mult gaz decât consumăm intern”, a transmis ministrul Energiei, Sebastian Burduja.
Reamintim că agenția Reuters a anunțat, marți, că grupul austriac OMV a încheiat un acord pentru a furniza gaze Germaniei din exploatarea sa la Marea Neagră începând cu anul 2027, în timp ce Europa caută noi modalități de a spori securitatea energetică după ruperea relațiilor cu Rusia, după cum a informat RostOnline.

- Europarlamentarul Claudiu Târziu: Am solicitat în numeroase rânduri dezincriminarea delictului de opinie și abrogarea legilor care cenzurează CULTURA și ISTORIA României - 29 aprilie 2025
- Varșovia/ Secretarul american al Energiei îndeamnă țările din Europa Centrală și de Est să renunțe la obiectivele UE privind tranziția energetică - 29 aprilie 2025
- România cumpără din SUA cu 280 de milioane de dolari un sistem de apărare antiaeriană Patriot, după ce anul trecut a donat unul Ucrainei - 29 aprilie 2025
Nu securitatea energetică europeană ci securitatea energetica a Romaniei! Acesti tradatori de tara trebuie trimisi la puscarie.