Premierul Marcel Ciolacu a anunțat, la începutul ședinței de Guvern de miercuri, că există un parteneriat cu compania SpaceX, deținută de Elon Musk, pentru dezvoltarea unei noi tehnologii de sateliți, decizia fiind luată după „rezultatele favorabile ale testelor făcute de companie în România”.
Reamintim că presa a dezvăluit, în toamna anului trecut, că Starlink, operatorul serviciului omonim de internet prin satelit, controlat de SpaceX al lui Elon Musk, derulează de câteva luni teste în România, cu acordul și sprijinul Autorității Naționale pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM), după cum a relatat atunci RostOnline.
Ulterior, ANCOM a confirmat informația și a precizat că test din România a fost făcut pentru a demonstra că sistemele de sateliți non-geostaționari (NGSO) ai rețelei Starlink pot funcționa fără a interfera cu rețelele de sateliți geostaționari (GSO), chiar și cu limite relaxate de densitate a fluxului de putere (epfd).
Marcel Ciolacu: Mă bucur!
„Mă bucur, în final, că suntem parteneri cu o compania americană de top, SpaceX, deținută de Elon Musk, pentru dezvoltarea unei noi tehnologii de sateliți. Acum, acest parteneriat intră într-o nouă etapă după rezultatele favorabile ale testelor făcute de companie în România”, a transmis, miercuri, la începutul ședinței de Guvern, premierul Marcel Ciolacu.
Anunțul ANCOM
ANCOM a transmis, miercuri, printr-un comunicat de presă, că va analiza și promova activ revizuirea reglementărilor internaționale curente referitoare la limitele EPFD.
„Ca urmare a mandatului primit din partea Prim-Ministrului României, ANCOM va analiza și promova activ revizuirea reglementărilor internaționale curente referitoare la limitele EPFD în grupurile de lucru ale forurilor internaționale de decizie. Modificarea acestor limite va permite utilizarea mai eficientă a spectrului radio și va deschide calea pentru dezvoltarea noilor tehnologii și servicii de comunicații prin satelit pentru toate companiile din lume care oferă astfel de servicii (SpaceX, Eutelsat/OneWeb, Amazon etc.).
La ultima Conferința Mondială a Radiocomunicațiilor (WRC-23), s-a subliniat faptul că limitele de densitate agregată a fluxului de putere echivalentă (EPFD) au fost elaborate și convenite în urmă cu 25 de ani și că sistemele NGSO, care funcționează în anumite benzi de frecvențe, sunt restricționate să îndeplinească aceste limite pentru a se asigura că nu provoacă interferențe prejudiciabile rețelelor GSO. În acest cadru, Uniunea Internațională a Telecomunicațiilor (UIT) a fost mandatată să efectueze studii tehnice privind posibilitatea modificării limitelor EPFD și să prezinte rezultatele peste 4 ani, în cadrul următoarei conferințe WRC, fără implicații în zona de reglementare.
În urma testului desfășurat în România de către compania americană SpaceX, care va prezenta concluziile sale în cadrul reuniunilor UIT la nivel international, ANCOM va susține activ, prin contribuția sa, procesul de actualizare a reglementărilor privind utilizarea eficientă și sigură a spectrului radio pentru comunicațiile prin satelit”, se precizează în comunicatul ANCOM.
Pe același subiect:

- Europarlamentarul Claudiu Târziu: România este de 35 de ani o destinație preferată pentru prădătorii sexuali și pedofili, dar și o pepinieră pentru rețelele de prostituție sau cerșetorie din Occident - 30 aprilie 2025
- Premierul Ciolacu sprijină oficial compania SpaceX a lui Elon Musk și mandatează ANCOM să susțină revizuirea reglementărilor internaționale în materie de sateliți, după experimentele recente din România - 30 aprilie 2025
- România, locul I pe echipe la Olimpiada Balcanică de Matematică 2025, cu patru medalii de aur și două de argint - 30 aprilie 2025