Miniștrii de Finanțe din țările UE participă, marți, 8 iulie, la Consiliul Afaceri Economice și Financiare, România urmând să informeze Bruxelles-ul cu privire la pachetul de măsuri fiscale asumat de guvern pentru reducerea deficitului, în timp ce alte țări solicită derogări pentru creșterea cheltuielilor militare.
Guvernul și-a asumat, luni, răspunderea pentru pachetul de măsuri fiscale și, teoretic, opoziția are la dispoziție trei zile pentru depunerea unei moțiuni de cenzură, însă premierul Bolojan a anunțat în mai multe rânduri că România va prezenta măsurile în cadrul ședinței Ecofin de marți.
La reuniunea de la Bruxelles, țara noastră va fi reprezentată de ministrul de Finanțe, Alexandru Nazare.
La o privire de ansamblu, este o zi în care se vor lua decizii importante în legătură cu aprobarea planurilor de redresare și reziliență modificate de statele membre și de măsurile adoptate pentru reducerea deficitului, în cazul României.
Pe de altă parte, trebuie remarcat că în timp ce sunt impuse noi taxe și impozite pentru reducerea deficitului, la Bruxelles se discută despre derogări pentru creșterea cheltuielilor cu înarmarea.
Potrivit unui comunicat transmis în 30 aprilie de Consiliul UE, 16 state membre au solicitat CE activarea unei clauze de derogare privind cheltuielile militare, pentru asigurarea „sustenabilității datoriei.”
Astfel, marți, la Bruxelles, Consiliul va fi invitat să activeze clauza derogatorie națională în temeiul Pactului de stabilitate și de creștere (PSC) pentru statele membre care solicită acest lucru, pentru a le facilita tranziția către creșterea cheltuielilor pentru apărare la nivel național, asigurând în același timp sustenabilitatea datoriei.
De asemenea, Consiliul urmează să ia decizii și să facă recomandări în cadrul procedurii aplicabile deficitelor excesive. Consiliul va urmări să stabilească traiectoriile maxime ale cheltuielilor nete cuprinse în planurile bugetar-structurale pe termen mediu ale anumitor state membre.
Alte subiecte pe ordinea de zi a Consiliului Afaceri Economice și Financiare:
- Extinderea zonei euro. Consiliul urmează să adopte actele legislative finale care pregătesc terenul pentru ca Bulgaria să devină membră a zonei euro și să înceapă să utilizeze euro ca monedă oficială începând cu 1 ianuarie 2026.
- Programul de lucru al președinției daneze. Președinția daneză își va prezenta prioritățile și programul de lucru în domeniul afacerilor economice și financiare. Danemarca deține președinția Consiliului Uniunii Europene în perioada iulie-decembrie 2025.
- Semestrul european 2025. Consiliul va fi invitat să aprobe recomandările integrate specifice fiecărei țări pentru fiecare stat membru și să aprobe concluzii privind bilanțurile aprofundate în cadrul procedurii privind dezechilibrele macroeconomice.
- Pachetul privind moneda unică. Consiliul va desfășura o dezbatere de orientare cu privire la pachetul privind moneda unică, pe baza unui document de reflecție al președinției. Pachetul cuprinde propuneri legislative complementare ce stabilesc cadrul juridic pentru posibila introducere a monedei euro digitale și abordează statutul de mijloc legal de plată al numerarului în euro.
- Uniunea economiilor și a investițiilor. Comisia va fi invitată să își prezinte propunerea din 17 iunie de modificare a cadrului UE privind securitizarea, ca parte a uniunii economiilor și a investițiilor. În urma prezentării, miniștrii vor desfășura un prim schimb de opinii cu privire la propunere.
- Mecanismul de redresare și reziliență. Consiliul urmează să adopte decizii de punere în aplicare prin care să aprobe planurile de redresare și reziliență modificate prezentate de statele membre.

- Europarlamentarii solicită un buget mai mare pentru Politica Agricolă Comună, care să rămână independent de fondurile de coeziune - 8 iulie 2025
- Polonia reintroduce controalele la frontierele cu Germania și Lituania, suspendând temporar regulile Schengen - 8 iulie 2025
- Psihologul Mihai Copăceanu, avertisment puternic: Toți artiștii internaționali invitați la festivalul de la Costinești promovează DROGURILE în melodiile lor - 8 iulie 2025