Europarlamentarii solicită un buget mai mare pentru Politica Agricolă Comună, care să rămână independent de fondurile de coeziune

Europarlamentarii Comisiei pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală (AGRI) solicită majorarea bugetului pentru Politica Agricolă Comună în viitorul buget pe termen lung al UE și o reducere a sarcinilor administrative pentru agricultori, informează un comunicat oficial al Parlamentului European, citat de Calea Europeană.

Raportul privind viitorul agriculturii și politica agricolă comună (PAC) după 2027 a fost adoptat luni de Comisia pentru agricultură și dezvoltare rurală (AGRI) cu 29 de voturi pentru, 9 voturi împotrivă și 8 abțineri.

„ (…) Eurodeputații cer un buget PAC majorat și independent. PAC nu trebuie integrată cu alte domenii de finanțare într-un fond unic și nici nu trebuie să devină parte a unui pachet total utilizat de statele membre în alte scopuri decât agricultura”, se precizează în raport.

De asemenea, europarlamentarii subliniază ca ar trebui consolidat sprijinul direct pentru venituri acordat tuturor agricultorilor activi și profesioniști. Pentru a sprijini în mod eficient dezvoltarea rurală, al doilea pilon al PAC trebuie să rămână independent de politicile de coeziune. Reducerea sarcinii administrative pentru agricultori trebuie să fie unul dintre principiile directoare ale PAC.

Eurodeputații solicită un sistem bazat pe stimulente pentru agricultori, pentru a atinge obiectivele de mediu și sociale. Prin urmare, schemele ecologice ar trebui să rămână voluntare și să fie însoțite de remunerații.

Raportul va fi supus votului în plen, probabil în cadrul sesiunii din 8-11 septembrie. Comisia Europeană intenționează să anunțe propunerea privind politica agricolă comună pentru perioada 2028-2034, împreună cu următorul buget pe termen lung, la jumătatea lunii iulie 2025.


Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost


Spune-ți părerea

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.