Comisia Europeană (CE) a anunțat luni că a încheiat negocierile cu Ucraina și a ajuns la un acord de principiu privind liberalizarea comerțului.
Ursula von der Leyen susține că acest acord modernizat asigură „fluxurile comerciale din Ucraina către Europa și piețele mondiale, protejând interesele fermierilor europeni.”
De fapt, liberalizarea treptată a importurilor agricole se face în baza unei promisiuni privind alinierea treptată a Ucrainei la standardele de producție ale UE, cum ar fi bunăstarea animalelor, utilizarea pesticidelor și a medicamentelor de uz veterinar.
Comisia subliniază „că se preconizează că Ucraina va raporta în fiecare an cu privire la progresele înregistrate în această privință”.
Potrivit CE, acordul modernizat este structurat în jurul a trei piloni principali:
- Condiții de concurență echitabile: noul acces pe piață este condiționat de alinierea treptată a Ucrainei la standardele de producție relevante ale UE, cum ar fi bunăstarea animalelor, utilizarea pesticidelor și a medicamentelor de uz veterinar. Se preconizează că Ucraina va raporta în fiecare an cu privire la progresele înregistrate în această privință. Această abordare este în concordanță cu logica procesului de aderare a Ucrainei la UE și cu adoptarea acquis-ului UE.
- O clauză de salvgardare solidă: ambele părți vor avea posibilitatea de a activa un mecanism de salvgardare care să permită adoptarea de măsuri adecvate în situațiile în care importurile pot cauza efecte negative pentru oricare dintre părți. În cazul UE, evaluarea unei posibile perturbări se poate face la nivelul unuia sau mai multor state membre.
- Fluxuri comerciale consolidate: acordul revizuit asigură un echilibru între sprijinirea comerțului Ucrainei cu UE și ia pe deplin în considerare sensibilitățile anumitor sectoare agricole și părți interesate din UE. Accesul negociat pe piață variază: pentru produsele cele mai sensibile, cum ar fi zahărul, păsările de curte, ouăle, grâul, porumbul și mierea, există doar creșteri modeste în comparație cu acordul de liber schimb aprofundat și cuprinzător inițial; pentru alte produse, au fost aduse îmbunătățiri în beneficiul ambelor părți, pe baza piețelor noastre complementare; și, în cele din urmă, pentru anumite produse nesensibile, s-a convenit asupra unei liberalizări totale.
În plus, ambele părți au convenit, de asemenea, să exploreze măsuri pentru a ajuta exportatorii ucraineni să ajungă pe piețele lor tradiționale din 3 țări terțe.
Etapele următoare:
Statele membre și Parlamentul European vor fi informate cu privire la detaliile acordului în zilele următoare.
Din partea UE, Comisia va adopta o propunere de decizie a Consiliului în vederea aprobării acordului. Acordul va fi apoi adoptat în mod oficial de Comitetul de asociere UE-Ucraina.

- Aniversare specială la Cinemaraton TV. Actorul Dragoș Pâslaru, astăzi părintele Valerian, împlinește 74 de ani - 1 iulie 2025
- Măriuca Vulcănescu împlinește 92 de ani - 1 iulie 2025
- Luna iulie aduce noi provocări pentru români: liberalizarea prețurilor la energie, eliminarea plafonării tarifelor RCA, tarife mai mari la gaze - 1 iulie 2025