Atelier de icoane și conferințe despre Sfinții Închisorilor la Otopeni

Ediția a cincea a unui eveniment rar și de o foarte bună calitate, ”Iconari în Otopeni”, inițiat și coordonat de pictorul Ioan Popa, se deschide luni, 30 octombrie a.c., având ca temă: Apărători ai ortodoxiei și Sfinți Martiri din vremea comunismului.

O seamă de artiști români și străini vor lucra în ateliere deschise publicului larg la Centrul Cultural „Ion Manu” din Otopeni.

Programul este structurat astfel:

  1. Atelier deschis: 30 octombrie – 3 noiembrie, 9:00 – 13:00 și 14:00 – 19:00
  2. Masă rotundă: 4 noiembrie, 10.00 – 12.30 și 14.30 – 18.30
  3. Vernisajul expoziției: sâmbătă, 4 noiembrie, 19:00

Sub  pavăza acestei comemorări liturgice, 12 iconari din România, Rusia, Grecia, Cipru, Serbia, Bielorusia, Ucraina, Georgia, Germania și Italia se întâlnesc în cadrul atelierului deschis al evenimentului “Iconari în Otopeni”, aflat la cea de-a cincea ediție. Iată cum, deloc întâmplător, anul acesta este în același timp declarat de Sfântul Sinod, an omagial al sfintelor icoane, al iconarilor și pictorilor bisericești și an comemorativ Justinian Patriarhul și al apărătorilor Ortodoxiei în timpul comunismului.

Ostășia pătimirii și scutul Chipului iconografic aduc împreună o serie de reprezentări, între care Sfinți Martiri din închisorile comuniste, mărturisitori și apărători ai Ortodoxiei, scene din Pătimirile Domnului.

În strădania acestei mărturisiri așezăm și chipul trăitor pe care încercăm să îl făurim în icoană pe lemn și mozaic, în lucrările participanților la atelierul deschis de anul acesta.  Astfel, întreg ciclul de icoane ce urmează a fi pictate se va înscrie în lucrarea mărturisitoare a Bisericii, fiind o reamintire a suferinței dar mai ales o rugăminte a mijlocirii către cei care au răspuns, în vremea comunistă, cu fericirea prigonirii chemării la jertfă. Icoanele vor fi proiectate astfel încât să se potrivească ulterior unui spațiu muzeal din cadrul Mănăstirii „Înălțarea Sfintei Cruci” din orașul Aiud, județul Alba.

Desfășurarea ediției a cincea continuă așadar să formuleze un prilej de descoperire și împărtășire a Tradiției bizantine în spațiul iconografic contemporan, o regăsire trăitoare și bine realizată tehnic.Deși în afara spațiului de cult propriu-zis, evenimentul nostru se dorește a fi o punte de legătură coerentă, în spiritul și în buna rânduială a bisericii vii, căreia îi aparținem – ni se transmite în comunicatul de presă.

Iconari participanți:

 

Alexei Vronski, Moscova, Rusia

Cristina Șchiop, Timișoara, România, sculptură lemn

Ivan Polverari, Roma, Italia

Milan Pilipović, Bačka Palanka, Serbia, mozaic

Nicolai Smetanin, Rusia

Nikola Sarić, Hanovra, Germania

Petros Yorgos, Larnaca, Cipru

Qetevani Khajomia, Georgia

Vasile Lefter, Alba-Iulia, România

Viktor Dovnar, Minsk, Bielorusia

Vitalii Cherepan, Muncaci, Ucraina

Vladimir Andreev, Plevna, Bulgaria

Atelier

Perioadă desfășurare: 30 octombrie – 3 noiembrie (de luni până vineri)

Program de lucru: 9:00-13:00 și 14:00-19:00

Locație: Centrul Cultural ”Ion Manu” din Otopeni

Publicul va avea acces liber pe toată durata desfășurării atelierului.

 

Conferințe

Sâmbătă, 4 noiembrie, între orele 10:00-12:30 și 14:30-18:30, vor avea loc o serie de întâlniri și conferințe pe tema “Apărători ai Ortodoxiei și Sfinți Martiri din vremea comunismului”.

Protosinghel Gavriil Varvaruc, starețul schitului Înălțarea Sfintei Cruci, Aiud – Simbolistica spațiului arhitectural de la Mănăstirea Aiud – Jertfă și Înviere

Daniel Gheorghe, deputat Ilfov, Otopeni

Radu Preda, director executiv IICCMER – Cultura memoriei și cultura vizuală”.  Aspecte etice și teologice

Pr. lect. univ. dr. Ioan Bizău, Cluj-Napoca – Icoana Bisericii – imagine liturgică a sfințeniei. Sacerdoțiul iconografilor

Ștefan Ionescu Berechet, Lector univ. dr. al Facultății de Teologie Ortodoxă a Universității din București și membru al Comisiei de Pictură Bisericească a Patriarhiei – Lucrarea iconarului în lumina iconologiei bizantine și a erminiilor de pictură

Monahiile Parascheva Avădanei și Irina Nedelcu de la atelierul de icoane al Mănăstirii Adormirea Maicii Domnului, com. Agăș, jud. Bacău – Reprezentări între pătimire și har ale mărturisitorilor din temnițe

Demostene AndronescuVasile Jacques Iamandi și prof. Marcel Petrișor, foști deținuți politici

 

Expoziție și catalog

Vernisajul lucrărilor rezultate din aceste ateliere va avea loc pe 4 noiembrie 2017 (sâmbătă) orele 19:00. Expoziția va rămâne deschisă până în luna decembrie 2017.

Catalogul cu lucrările din expoziție va fi realizat după desfășurarea atelierului și a conferințelor.

 


Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost