Alianţa pentru Unirea Românilor (A.U.R.) şi Alternativa Dreaptă (A.D.) consideră că Ordonanţa de Urgenţă privind alegerile anticipate nu respectă libertatea de asociere politică şi egalitatea competitorilor electorali şi cer revizuirea profundă a legislaţiei electorale.
Într-o conferinţă de presă comună care a avut loc joi, copreşedinţii A.U.R. George Simion şi Claudiu Târziu, împreună cu Valentin Licxandru, preşedintele A.D. Bucureşti, au criticat proiectul de Ordonanţă de Urgenţă privind alegerile anticipate adoptat de Guvernul Orban.
Valentin Licxandru, preşedintele Alternativa Dreaptă Bucureşti, a declarat că „Autoritatea Electorală Permanentă, ca instituţie abilitată pentru reglementarea şi supravegherea respectării normelor electorale, face jocul celor ce exercită puterea politică, în loc să denunţe ca fiind nedemocratice şi inadecvate recentele iniţiative ale PNL de modificare „din mers” a legislaţiei electorale prin ordonanţe de urgenţă”.
George Simion, copreşedintele A.U.R., a condamnat faptul că partidele politice parlamentare au modificat legislaţia electorală în acord cu propriile interese şi că sunt finanţate atât în timpul, cât şi în afara campaniei electorale din bugetul de stat, aspect inadmisibil. El a reclamat că în timp ce partidele noi se finanţează din mici cotizaţii ale membrilor şi simpatizanţilor, partidele parlamentare şi-au asigurat fonduri generoase din bugetul de stat. „Partidele îşi fac legi, îşi dau privilegii, sunt singurele care au dreptul să aibă reprezentanţi în secţiile de votare. Este o luptă inegală cu aceşti mastodonţi din politica noastră care caută să-şi păstreze privilegiile”, a declarat George Simion.
Claudiu Târziu, copreşedintele A.U.R., a afirmat, la rândul său, că actuala clasă politică se face vinovată, pe de o parte, de blocarea înnoirii ei, printr-o legislaţie viciată şi, pe de altă parte, de crearea unei atmosfere de silă şi respingere a politicii din partea electoratului prin prestaţia ei din ultimele decenii. „După ce PNL a criticat ani de zile practica PSD, lipsită de onoare, de a schimba regulile în timpul jocului, în funcţie de interesele de moment, când a ajuns la putere a procedat exact în acelaşi fel”, a menţionat Claudiu Târziu.
Ordonanţa de Urgenţă privind alegerile anticipate este neconstituţională pentru că restrânge drepturile electorale şi ridică bariere administrative în exercitarea dreptului de a candida. Astfel, ordonanţa prevede că persoanele care pot strânge semnături sunt doar cele nominalizate de partid. De asemenea, pragurile de semnături rămân inaccesibile pentru forţele politice noi, din afara sistemului sau pentru candidaţii independenţi. Timpul alocat procedurii de strângere de semnături a fost mult redus, ceea ce reprezintă încă un dezavantaj major pentru competitorii politici noi.
Cele două partide conservatoare solicită revizuirea din temelii a legislaţiei electorale şi coborârea pragului electoral. În acest sens, cele două partide vor analiza actualul cadru legislativ electoral, inclusiv Legea de finanţare a partidelor politice, şi vor propune în spaţiul public o serie de măsuri în concordanţă cu normele funcţionale ale democraţiei şi statului de drept.
Partidele lansează un apel către celelalte forţe politice care le împărtăşesc poziţia să li se alăture într-un demers comun de unire a forţelor si de constituire a unui pol al dreptei conservatoare în România.
- „Avram Iancu. Secvențe biografice” de Ionuț Țene, cu o prefață de acad. Ioan Aurel Pop. Omagiu la 200 de ani de la nașterea eroului național - 3 octombrie 2024
- Europarlamentarul Claudiu Târziu (AUR): România trebuie să solicite CE suspendarea de urgență a importurilor de ouă din Ucraina, așa cum a făcut și Bulgaria - 3 octombrie 2024
- Ministrul Agriculturii, reacție seacă și întârziată la importurile de ouă din Ucraina: Este nevoie de o intervenţie a Comisiei Europene - 3 octombrie 2024