Acad. Ioan-Aurel Pop: Academia Română, mai bogată în spiritualitatea ei, prin achiziţionarea unor manuscrise semnate de Mircea Eliade

Academia Română este mai bogată în spiritualitatea ei prin achiziţionarea unor manuscrise şi documente semnate Mircea Eliade, a afirmat, marți, președintele Academiei, Ioan- Aurel Pop.

Declarația a fost făcută în cadrul unei conferințe de presă privind achiziționarea unui set de manuscrise și documente Mircea Eliade, informează Agerpres.

„Avem ocazia de a anunţa achiziţionarea în patrimoniul Academiei Române, în patrimoniul Bibliotecii Academiei Române, a unui tezaur aparţinător moştenirii noastre culturale.

Nu e un lucru simplu, n-a fost un lucru uşor de realizat, dar el s-a petrecut într-un fel natural, pentru că menirea acestei instituţii, între altele, este şi tezaurizarea valorilor culturii româneşti şi universale în limitele posibilului (…). Academia este mai bogată, dar mai bogată în spiritualitatea ei”, a spus acad. Ioan-Aurel Pop, la o conferinţă de presă desfăşurată în Clubul Academicienilor.

Sursa foto: captură video/ Agerpres

Președintele Academiei, Ioan-Aurel Pop, a precizat că fondul Mircea Eliade a fost achiziționat cu suma de 63.840 de euro, în cadrul licitaţiei organizate online de Casa de Licitaţie Historic, în 7 aprilie. Banii au fost asigurați de Fundaţia Patrimoniu a Academiei.

Academia Română a anunţat săptămâna trecută că a achiziţionat 17 manuscrise şi documente semnate Mircea Eliade, majoritatea aparţinând perioadei de adolescenţă şi tinereţe, începând cu anul 1922, când scriitorul avea doar 15 ani.

Totodată, au fost cumpărate câteva scrisori primite de la profesorul său Constantin Rădulescu-Motru, de la Constantin Noica şi Surendranath Dasgupta şi corespondenţă cu jurnalistul Horia Stanca din anii în care Eliade a lucrat ca angajat cultural pe lângă Legaţia Regală a României la Lisabona, precum şi scrisori din partea lui Ionel Jianu, Alexandru Rosetti, Horia Stanca sau Petru Comarnescu.

Între piesele achiziţionate de Academie se mai află copia legalizată a Diplomei de Bacalaureat (1928) a lui Emil Cioran şi două lucrări de grafică, respectiv un desen original în carioca şi două schiţe în tuş realizate de Mircea Eliade.

În 2019, dr.Eugen Ciurtin, cercetător la Institutul de Istoria Religiilor al Academiei Române semnala printr-o petiţie naţională, alături de alţi intelectuali, riscul risipirii bogatului fond documentar lăsat în custodia familiei de către Mircea Eliade la plecarea sa din România.

 


Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost