În fiecare an, în sâmbăta dinaintea Duminicii Pogorârii Duhului Sfânt sau a Rusaliilor, în bisericile ortodoxe se săvârșesc slujbe de pomenire a celor adormiți.
În Biserica Ortodoxă Română, sâmbetele morţilor sunt numite ale Moşilor, deoarece prin cuvântul „moş” sunt denumiţi înaintaşii dintr‑un neam, scrie Ziarul Lumina.
„Din moşi‑strămoşi” este o expresie care arată vechimea necunoscută a neamului omenesc, dar și legătura dintre cei care trăiesc la un moment dat cu înaintașii lor, care sunt trecuți din această lume, legătură care se manifestă prin rugăciune și pomenire a celor adormiți și împărțirea de daruri în numele lor.
Părinții Bisericii au rânduit ca în general sâmbăta să se facă pomenirea celor adormiţi, pentru că este ziua în care Mântuitorul Iisus Hristos a stat cu sufletul în iad, eliberându‑i apoi de acolo pe Adam și Eva și pe toți drepţii adormiţi, odată cu Învierea Sa, potrivit sursei citate.
Această pomenire se leagă atât de praznicul Învierii Domnului, fiind prima pomenire colectivă a celor adormiți după încheierea acestuia, cât și de Sărbătoarea Pogorârii Duhului Sfânt care urmează.
Pentru sufletele celor adormiți, aceste pomeniri generale sunt foarte folositoare, deoarece pentru ei se roagă atât Biserica luptătoare de pe pământ, cât și Biserica biruitoare din ceruri, potrivit sursei citate.

- O nouă dispută în Transilvania, în jurul grădinițelor finanțate de Budapesta: Preşedintele CJ Covasna, Sándor Tamás: Pot veni şi copiii români, dar limba de predare trebuie să fie maghiara - 16 august 2022
- Senatorul Claudiu Târziu: Dragostea este dovada supremă că suntem nobili sufletește. Toți suntem scânteie divină, toți suntem chemați să devenim fiii lui Dumnezeu - 15 august 2022
- Istoricul și scriitorul Mircea Platon, despre obligativitatea grădiniței de la 3 ani: Graba de a instituționaliza copiii are legătură cu dorința de a-i îndoctrina într-un fel sau altul - 15 august 2022