26 iulie 1941. Armata Română intră în Cetatea Albă. 80 de ani de la eliberarea Basarabiei și Bucovinei de Nord

În 26 iulie 1941, Armata Română intră în Cetatea Albă, moment care a marcat eliberarea Basarabiei și a nordului Bucovinei.

Între 22 iunie și 26 iulie 1941, peste Prut s-au dat lupte grele pentru eliberarea Basarabiei. În retragerea lor din fața trupelor române și germane, sovieticii distrugeau totul în cale, începând cu elementele de infrastructură, poduri, cale ferată, șosele, și arzând bisericile și mănăstiri, scrie Glasul.info.

După eliberarea Bucovinei de Nord și a Basarabiei, autoritățile românești au găsit niște teritorii devastate, pe lângă dezastrul lăsat în urmă de distrugerile fizice asupra infrastructurii și a numeroase clădiri, descoperind și cel puțin câteva masacre în masă la adresa populației românești, dublate de un exod al populației forțate de sovietice să ia calea deportărilor către Siberii de gheață, scrie sursa citată.

Eliberarea Cetății Albe la 26 iulie 1941 a constituit și un moment simbolic, marcând practic încheierea campaniei militare purtate de Armata Română, alături de cea germană, pentru eliberarea nordului Bucovinei și Basarabiei.

În 22 iunie 1941, România intra în lupta pentru eliberarea Basarabiei și Bucovinei, Armata Română primind de la generalul Ion Antonescu ordinul „Oștași, vă ordon: Treceți Prutul!”

România răspundea agresiunii sovietice din iunie 1940 și intra în luptă pentru recuperarea Basarabiei și a Nordului Bucovinei, smulse din trupul Patriei-Mamă de URSS cu acordul Germaniei, prin pactul Ribbentrop-Molotov.


Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost