Avocatul Poporului, către premierul Cîțu: Actele normative privind obligativitatea certificatului sanitar pentru angajații din domeniul medical sunt NECONSTITUȚIONALE, inadecvate și restrictive

Avocatul Poporului a dat publicității, miercuri, o adresă transmisă premierului Cîțu privind proiectele de acte normative referitoare la obligativitatea certificatului sanitar pentru angajații din domeniul medical, avertizând că aceste acte normative nu sunt constituționale și încalcă mai multe drepturi ale angajaților.

În documentul publicat pe site-ul oficial Avocatul Poporului, instituția precizează în a fost sesizată cu privire la neconstituționalitatea celor două proiecte prin care Guvernul intenționează să impună obligativitatea certificatului sanitar.

Este vorba despre proiectul de Lege inițiat de Ministerul Sănătății, potrivit căruia că angajații din sistemul medical care refuză vaccinarea anti-covid și testarea vor avea contractul de muncă suspendat și după 30 de zile se poate ajunge la concediere.

Totodată, este menționat proiectul privind proiectul de Ordonanță de Urgență pentru completarea Legii 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei.

„Recunoscând obligaţia constituţională a statului de a lua masuri pentru asigurarea sănătăţii publice, Avocatul Poporului apreciază că soluţiile legislative care condiţionează exercitarea dreptului la muncă al personalului din unităţile sanitare publice şi private, precum şi al personalului încadrat în centrele rezidenţiale publice şi private de obţinerea certificatului de vaccinare sau de certificatul de testare (cu plata testelor realizată de către angajat), sub sancţiunea suspendării contractului individual de muncă, respectiv a încetării de drept a acestuia reprezintă măsuri restrictive privind exerciţiul dreptului la muncă, al egalităţii în 2 drepturi şi al asigurării măsurilor de protecţie socială, măsuri lipsite de proporţionalitate şi inadecvate scopului urmărit”, se precizează în document.

Mai mult, subliniază Avocatul Poporului, restrângerea exerciţiului unor drepturi şi libertăţi poate fi făcută numai prin lege.

„Potrivit art. 53 alin. (1) din Constituţia României, restrângerea exerciţiului unor drepturi şi libertăţi poate fi făcută numai prin lege.  Anul trecut, în contextul pandemiei, Curtea Constituţională a emis mai multe decizii în care a precizat clar şi ferm că o asemenea restrângere se poate face numai prin lege ca act normativ aprobat de Parlament, nu prin ordonanţe de urgenţă sau acte administrative. Aşadar, Ordonanţa de urgenţă de modificare a Legii nr. 55/2020 va fi neconstituţională”, se precizează în comunicatul transmis de Avocatul Poporului.

Potrivit instituţiei, conţinutul actelor normative aflate în stadiul de proiect este total inadecvat, din următoarele considerente:

(i) potrivit datelor oficiale furnizate, numărul persoanelor vaccinate în România este, de 5.353.033 (la data de 28 septembrie 2021);

(ii) în urma zecilor de anchete şi vizite realizate de instituţia Avocatul Poporului atât în centre rezidenţiale, în cămine de bătrâni, în centre de plasament, în centre de recuperare, dar şi în unităţi sanitare, s-a constatat un mare deficit de personal în aceste instituţii;

(iii) costurile testelor RT-PCR sau al testelor antigen rapid sunt foarte ridicate raportat la puterea de cumpărare a cetăţenilor;

(iv) statul nu a intervenit, ca în cazul altor state din Uniunea Europeană, în vederea creării cadrului legal pentru plafonarea preţului testelor de o manieră care să faciliteze cetăţenilor accesul la efectuarea acestora, ca măsură de protecţie anti-COVID.

„Vă asigur, stimate Domnule Prim-ministru, de disponibilitatea pentru identificarea unor soluții legislative menite să stabilească echilibrul între interesul public al asigurării sănătății publice, pe de o parte, și respectarea drepturilor și libertăților cetățenilor, pe de altă parte”, i-a transmis Avocatul Poporului, Renate Weber, premierului Florin Cîțu.

 

 

 


Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost