Senatorul Claudiu Târziu (AUR), pentru publicația El Correo de Espana (Spania): Vrem o Europă de națiuni suverane și puternice!

Senatorul Claudiu Târziu, copreședintele AUR, a discutat, într-un interviu acordat pentru publicația spaniolă El Correo de Espana, despre provocările cu care se confruntă România în contextul pandemiei, despre criza politică provocată de neînțelegerile din coaliția de guvernare, precum și despre așteptările privind rolul națiunilor în Europa.

Senatorul Claudiu Târziu a subliniat că partidul AUR se opune introducerii obligativității certificatului sanitar, amintind că țările din Estul Europe au mai trecut printr-o dictatură și știu că în dictatură drepturile cetățenilor nu contează, iar interesele statului au întotdeauna întâietate.

Redăm, în cele ce urmează, interviul în limba română:

Reporter: Care este poziția dumneavoastră față de criza din guvernul României?

Claudiu Târziu: Criza a fost provocată de neînțelegerile din coaliția de guvernare cu largul concurs al președintelui țării. Având în vedere că ne confruntăm cu o criză de sănătate publică, dar și cu una energetică, căci prețurile la energie au explodat, era cel mai nepotrivit moment pentru ca partidele din arcul guvernamental să se lupte pentru putere. Și totuși s-a întâmplat, ceea ce ne arată cât de decuplate sunt vechile partide de agenda publică, de interesul oamenilor de rând. Între timp s-a format o nouă coaliție de guvernare, din partide care până cu câteva săptămâni în urmă, s-au aflat pe poziții antagonice, diametral opuse. Liderii Partidului Național Liberal au declarat de nenumărate ori că nu vor face niciodată coaliție cu Partidul Social Democrat (PSD). Mai mult, șeful liberalilor a declarat că oricine negociază sau discută cu PSD este un dușman al poporului român.

Acum, aceste două partide au devenit parteneri de guvernare, iar alături de ele au atras și un partid exclusivist etnic al minorității maghiare. Pentru ca publicul spaniol să înțeleagă cât de ciudată este noua coaliție de guvernare, voi face o analogie cu partidele din Spania. Imaginați-vă că PSOE se aliază cu PP și Partido Nacionalista Vasco (PNV). Nu cred că Spania a avut parte de așa ceva. Nu există nicio compatibilitate doctrinară între partidele care vor forma noua coaliție de guvernare din România. Singurul lucru care unește aceste partide este dorința de a împărți resursele bugetare și banii europeni care vor veni în cadrul Mecanismului de Redresare și Reziliență către propria clientelă politică.

Reporter: Partidul dumneavoastră a fost o surpriză uriașă în alegerile generale de anul trecut, în ceea ce dumneavoastră ați descris drept o „revoluție conservatoare”. Care este cheia succesului său?

Claudiu Târziu:  Am vorbit despre subiecte care îi interesează cu adevărat pe oameni, dar care au fost ignorate de celelalte partide. Dacă sistemul politic din România ar fi funcționat, dacă partidele vechi ar fi reprezentat cu adevărat interesele cetățenilor, eu și colegii mei nu am fi avut motive să intrăm în politică. Ne-am fi putut vedea de viețile noastre. Eu sunt scriitor și jurnalist, dar am și experiență în antreprenoriatul cultural. Într-o țară normală, mi-aș fi văzut liniștit de interesele și pasiunile mele. Însă România nu este o țară normală.

Am trăit 30 de ani într-o democrație de fațadă, în care lucrurile care se întâmplă în spatele scenei contează mai mult decât ce se petrece pe scenă. Vechile partide doar au mimat reprezentarea intereselor cetățenilor, dar de fapt și-au construit niște structuri clientelare, aproape medievale, prin care un grup de oameni au drenat resursele publice și au parazitat instituțiile democratice. Acest lucru ne-a revoltat pe mulți. Am ajuns la concluzia că așa nu se mai poate și că trebuie să ne punem interesele personale pe plan secund pentru a ne implica profund în politică. Din echipa care a fondat AUR la sfârșitul anului 2019, aproape nimeni nu a mai fost implicat politic anterior. Am pornit ca o mișcare de la firul ierbii, însă dornică să spargă cartelul vechilor partide. Fiind un partid nou înființat și fără legături cu lumea afacerilor, resursele noastre au fost foarte limitate. Din acest motiv, campania noastră s-a concentrat pe utilizarea rețelelor de socializare și a transmiterii mesajului de la om la om. Nu am lucrat după o rețetă „clasică”, ci am lucrat cu singurele lucruri pe care le-am avut la dispoziție. Cei care au aflat de noi și-au dat seama că suntem oameni ca și ei, porniți de jos, fără experiență politică, dar sinceri în ceea ce facem. Pentru cei care ne-au votat noi eram cu totul altceva decât politicienii sistemului.

Pandemia nu anulează democrația!

Reporter: Unul dintre punctele forte ale AUR a fost lupta împotriva măsurilor anti-COVID. Care este poziția dumneavoastră față de măsurile de restricție în continuă creștere?

Claudiu Târziu: Faptul că acest virus este o mare provocare pentru sistemele noastre de sănătate nu înseamnă că trebuie să renunțăm la democrație și la principiile statului de drept. Pandemia nu anulează democrația. Este o situație excepțională, care necesită măsuri și abordări neuzuale, însă toate măsurile care se iau trebuie să respecte Constituția și legile țării. Acestea au fost încălcare de nenumărate ori de către oficiali nealeși, aflați în afara controlului democratic. S-au luat multe măsuri contradictorii sau care ni se par lipsite de sens precum interzicerea circulației pe timpul nopții sau închiderea cimitirelor. Certificatul verde este de fapt un pașaport de segregare care nu are niciun rol în combaterea virusului. Este un mijloc de control al populației incompatibil cu o societate liberă și democratică.

Acest document împarte societatea în două categorii de cetățeni, cu drepturi diferite. Pare doar un instrument de impunere a vaccinării, împotriva voinței unor categorii largi de cetățeni. Pe scurt, ai de ales între a te vaccina sau a-ți pierde locul de muncă, ceea ce este groaznic. Ne opunem categoric introducerii „certificatului verde”. Ne îngrijorează faptul că foarte multe țări europene l-au introdus. Pare că întreg continentul alunecă spre un nou soi de totalitarism. Noi, cei din estul Europei, știm ce înseamnă să trăiești într-o dictatură comunistă, în care drepturile cetățenilor nu contează, iar interesele statului au întotdeauna întâietate. Nu vrem ca acest lucru să se repete sub o altă formă, cu o altă justificare. Suntem pentru respectarea Constituției, a drepturilor și libertăților cetățenești. Considerăm că vaccinarea este o opțiune individuală care trebuie luată liber și în cunoștință de cauză, nu în urma unui șantaj emoțional sau a presiunii economice și administrative exercitate de către o putere abuzivă.

Reporter: În Spania, AUR a fost al doilea cel mai votat partid de către români în Decembrie 2020, ceea ce s-a întâmplat și în alte țări europene. Sunteți de părere că s-a datorat acelor lucruri pe care numeroși români le văd în Europa Occidentală: feminismul, ideologia LGBTQ, multiculturalismul?

Claudiu Târziu: Probabil și asta, deși nu cred că acesta a fost principalul motiv. Da, mulți români care trăiesc și muncesc în țări din vestul Europei au văzut ce influență în creștere are în aceste societăți marxismul cultural. AUR este un partid care se opune propagandei LGBT, căsătoriei între persoanele de același sex și promovării așa-zisei teorii de gen în școli. De asemenea, ne opunem imigrației ilegale, mai ales din spații culturale care nu sunt compatibile cu cultura noastră europeană și creștină.

Cu toate acestea, cred că românii din Spania și din alte țări occidentale ne-au votat din același motiv pentru care ne-au votat și cei din țară: revolta față de un sistem politic și economic corupt. Românii care muncesc în străinătate sunt poate mai activi, mai informați, mai curajoși. Deși au fost nevoiți să plece din România din cauza lipsei de oportunități și perspective, nu și-au pierdut total speranța că lucrurile se pot schimba în bine și la noi în țară. Ei văd cum funcționează lucrurile în societățile occidentale și ar vrea ca și în România să se întâmple la fel, să aibă acces la servicii de sănătate și educație de calitate, să poată trăi decent din munca lor. Cred că AUR a fost votat pentru două mari motive: este un partid care militează cu adevărat pentru apărarea identității și culturii noastre naționale, dar și pentru a se sparge oligarhia vechilor partide.

Reporter: Ce părere aveți despre atacurile și amenințările repetate ale Comisiei Europene la adresa Ungariei și Poloniei pentru neacceptarea ideologiei „gender” și considerați că s-ar putea întâmpla așa ceva și în România, unde există o puternică opoziție în societate și în Biserica Ortodoxă față de această ideologie?

Claudiu Târziu: Ceea ce face Comisia Europeană în raport cu Polonia și Ungaria este un abuz revoltător care ar trebui să dea de gândit fiecărui cetățean și fiecărei țări membre. Aceste țări sunt pedepsite pentru că cetățenii lor au ales la conducerea țărilor lor forțe politice conservatoare și suveraniste, cu o agendă care, de multe ori, nu este compatibilă cu socialismul globalist promovat de pseudo-elitele de la Bruxelles. Ceea ce face Comisia depășește prevederile tratatelor. Sunt invocate încălcări ale statului de drept pentru a da aparența unui diferend principial. În realitate este o luptă politică între oameni politici cu perspective foarte diferite cu privire la viitorul Europei și cu privire la rolul statelor naționale. Forțele care conduc acum Polonia și Ungaria doresc o Europă a națiunilor, așa cum ne dorim și noi, cei din AUR. Birocrații de la Bruxelles își doresc un imperiu continental, în care statele naționale au un rol minor și își pierd toate atributele suveranității. Pentru noi așa ceva este inacceptabil. Comunitatea Europeană și, ulterior, UE au fost constituite de către state. Tratatele europene au fost semnate de către state și nicăieri nu se spune că ele renunță la suveranitate. Dimpotrivă, statele au delegat instituțiilor europene anumite competențe, în câteva domenii bine definite. Nimeni nu a dat vreun mandat în alb sau puteri nelimitate Comisiei sau altui organism european. Nu Polonia și Ungaria trebuie aduse la ordine, ci Comisia și dna. von der Leyen care acționează ca și cum ar deține o autoritate superioară statelor.
România a fost condusă doar de politicieni obedienți față de Bruxelles și care de multe ori nu au îndrăznit să apere la nivel european interesele legitime ale românilor. Până la apariția AUR, niciun partid nu a îndrăznit să aibă cea mai ușoară critică față de procesul integrării europene. Acum lucrurile se schimbă. Tot mai mulți cetățeni înțeleg că nu totul este roz și nu tot ce vine de la Bruxelles este bun sau în folosul nostru. Cei care sunt critici față de integrare sau au o altă perspectivă despre cum ar trebui să arate integrarea europeană au același drept de a fi reprezentați politic. AUR nu este împotriva integrării europene, așa cum ne acuză vechile partide corupte, ci suntem împotriva unei Europe federale. Vrem o Europă a națiunilor suverane. Vrem să avem schimburi comerciale și culturale cu toată lumea, în special cu celelalte țări europene.

Reporter: Uniunea Europeană este foarte agresivă în aceste chestiuni, dar foarte soft cu țări precum Belarus. Ce părere aveți despre criza migranților de la granițele Poloniei și Lituaniei?

Claudiu Târziu: Criza de la granița cu Belarus este una fabricată, în mod conștient, de forțe din afara UE, probabil de către Rusia sau cel puțin cu largul concurs al acesteia. Migranți din Irak sau Afganistan nu au cum să ajungă pe o rută terestră în Belarus. Au fost transportați acolo în mod intenționat cu avionul. Oficialii europeni s-au exprimat destul de tranșant în această privință, însă, în afară de declarații, nu am văzut și un ajutor material și uman concret acordat Poloniei și Lituaniei. Granițele UE, atât cele terestre, cât și cele maritime, trebuie întărite. Dacă oricine poate intra în mod ilegal în UE, înseamnă că noi, statele membre, nu exercităm un control real asupra teritoriilor noastre. Dacă UE nu vine cu o strategie și acțiuni concrete, atunci este rolul statelor să se descurce la nivel individual pentru a-și proteja granițele.

Reporter: AUR aparține Grupului Conservatorilor și Reformiștilor, care include, de asemenea, și partidul VOX.  În iunie, o delegație a AUR s-a întâlnit la Madrid cu Jorge Buxadé. Ce relație aveți cu VOX?

Claudiu Târziu: Mă bucură și sunt foarte optimist în privința evoluției relației AUR cu VOX. Dincolo de orientarea politică a formațiunilor noastre, există și o compatibilitate culturală mai profundă între noi. În Spania trăiește și muncește o numeroasă comunitate de români, care contribuie la dezvoltarea acestei țări. O mare parte din românii din Spania au votat pentru AUR la ultimele alegeri organizate de statul român. Una din direcțiile de colaborare pe care le explorăm împreună cu colegii din VOX este cum să implicăm comunitatea românească în sistemul politic spaniol de o manieră reciproc avantajoasă. Eu le recomand membrilor AUR din Spania să colaboreze cu VOX pe plan local și chiar să voteze pentru acest partid dacă dețin drept de vot în Spania. Este o ocazie pentru membrii AUR să se culturalizeze politic, să capete o anumită experiență pe care să o utilizeze ulterior în alegerile din România.

Reporter: În luna decembrie, în Varșovia va avea loc o reuniune a formațiunilor conservatoare pentru a forma un nou grup european, după Declarația din Iulie promovată de Orbán, Morawiecki și Salvini. Dat fiind că AUR a susținut această Declarație, vă veți alătura acestui grup?

Care este viziunea dumneavoastră asupra Europei?

Claudiu Târziu: Dacă se va construi un grup politic conservator mai mare și mai larg decât este în prezent ECR, desigur că vom face demersuri pentru a ne regăsi într-un astfel de grup. În principiu, noi ne vedem în același grup politic din care fac sau vor face parte partide ca Lege și Justiție (Polonia) sau Frații din Italia. Noi credem că proiectul european trebuie să rămână unul al cooperării între statele naționale. Ne opunem ideii de federalizare, de construire a unui super-stat care să golească de suveranitate și de competențe statele naționale. Nu vrem un Leviatan birocratic care scapă controlului democratic al statelor și cetățenilor. Uniunea Europeană este o construcție birocratică, elitistă, dar care are un consistent deficit democratic în prezent.

Toate democrațiile pe care le cunoaștem au fost constituite la nivel de stat. Am serioase îndoieli că Europa poate deveni vreodată o democrație funcțională, pentru că îi lipsește un demos, un popor, un corp politic de cetățeni care să împartă o cultură comună, un destin și o identitate comune. De asemenea, fără un demos, nu poate exista nici un sistem de partide continental care să reprezinte la nivel politic interesele presupusului popor european. Deocamdată avem doar o suprastructură instituțională care mimează democrația în fața unui popor inexistent. În realitate, legitimitatea instituțiilor europene se datorează statelor membre care au delegat acestor instituții anumite competențe în câteva domenii bine definite. Așa cum am mai spus, suntem pentru cooperare politică, economică și culturală între statele europene.

Vrem o Europă a statelor naționale care cooperează în interior și care acționează cât mai solidar în raport cu exteriorul, cu restul lumii.

 


Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost