O chestiune de onoare

Generalul în rezervă Nicolae Ciucă, premierul României, este acuzat în urma unei anchete de presă că a plagiat în teza de doctorat, dezvăluire care nu a fost urmată de vreo demisie de onoare, însuși șeful statului găsind de cuviință să nu comenteze pe marginea acestui subiect, până la o decizie finală a instituţiilor abilitate.

Jurnalista Emilia Șercan a dezvăluit, marți, că teza lui Nicolae Ciucă, în baza căreia a devenit doctor în Științe militare în 2003, include conținut plagiat în cel puțin 42 de pagini din totalul de 138.

Conținutul din cel puțin 19 pagini a fost plagiat din alte două teze de doctorat susținute anterior la Universitatea Națională de Apărare „Carol I” (UNAP), una dintre ele coordonată chiar de îndrumătorul premierului, anunță jurnalista într-o anchetă publicată de PressOne.

Reacția premierului Ciucă

Imediat după ce informația a apărut în presă, premierul Ciucă a anunțat pe Facebook că a solicitat Comisiei de Etică a Universităţii Naţionale de Apărare să-i analizeze teza de doctorat.

„În calitatea de militar, indiferent de poziția pe care am fost încadrat, mi-am îndeplinit întotdeauna atribuțiile, respectând principiile, legile și regulamentele militare care guvernează activitatea Armatei Române”, precizează premierul Ciucă, general în rezervă, susținând că acuzațiile făcute „nu se pot susține științific în niciun fel”.

Tot marți, Universitatea Naţională de Apărare „Carol I” a informat că la nivelul instituţiei au fost iniţiate procedurile de verificare a tezei de doctorat susţinută de Nicolae Ciucă în anul 2003.

Reacția AUR

Prima reacție la acuzația de plagiat la adresa premierului României a venit din partea AUR, prin vocea copreședintelui partidului, senatorul Claudiu Târziu.

„Dacă regimul Iohannis a instalat un plagiator la conducerea Guvernului României, se impune urgent o demisie. Furtul intelectual e semn că poți fura și din visteria țării”, a scris, pe Facebook, senatorul Claudiu Târziu.

Tăcere la Cotroceni

De la Cotroceni, Administrația Prezidențială a transmis, marți, că președintele Klaus Iohannis așteaptă decizia finală a instituțiilor abilitate înainte de a se pronunța pe această temă

„Preşedintele României consideră corectă şi necesară decizia premierului Nicolae Ciucă de a solicita analizarea tezei sale de doctorat de către Comisia de Etică a UNAp, orice demers menit să clarifice suspiciunile formulate în spaţiul public fiind binevenit. Până la o decizie finală a instituţiilor abilitate, preşedintele Klaus Iohannis nu va mai face alte precizări pe acest subiect”, a precizat Administrația Prezidențială într-un răspuns adresat Agerpres.

Iohannis, în 2014: „Dacă cineva a plagiat chiar și trei rânduri este obligat să se retragă din politică”

Cu totul altfel stăteau lucrurile în urmă cu urmă cu 8 ani, în campania prezidențială din anul 2014, când Victor Ponta, contracandidatul lui Iohannis din turul doi, a fost acuzat de plagiat.

„Oriunde în lume cineva care este prins, cineva dintre politicieni, este prins că a copiat și numai trei rânduri și a plagiat este obligat prin clasa politică să se retragă din politică. La noi, unul dintre aceștia dorește să fie președintele României”, a declarat Klaus Iohannis în campania prezidențială din 2014, potrivit G4Media.

Acum, când este acuzat Nicolae Ciucă, premier cu grad militar, președintele Iohannis tace și se ascunde în spatele unui comunicat de presă, așteptând ca acest scandal să se stingă și românii să uite că în fruntea Guvernului se află un general acuzat de plagiat.

 


Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost