După o toamnă secetoasă și una dintre cele mai călduroase ierni din istoria României, jumătatea estică a țării este afectată de secetă pedologică moderată și puternică, avertizează directorul ANM, Elena Mateescu.
„Vorbim deja de șase luni din anul agricol 2021-2022 după o toamnă secetoasă și două luni din iarna 2021-2022 de asemenea cu cantități deficitare. Vorbim de o lună ianuarie cu o cantitate medie de numai 24,9 litri pe metrul pătrat față de o normă de 33,6 litri pe metru pătrat, iar pentru februarie de la 1 februarie și până în prezent numai 11,6 litri pe metru pătrat față de o normă de 31,6 litri pe metru pătrat în condițiile în care luna februarie este cea mai secetoasă lună a anului”, a declarat directorul ANM, Elena Mateescu, la Antena 3.
Potrivit acesteia, jumătatea estică a țării este afectată de secetă pedologică moderată și puternică, dar chiar și în partea de vest a Banatului, a Crișanei și chiar și în vestul Transilvaniei există zone și areale afectate deja de secetă.
„Luând în considerare cantitățile semnificativ reduse, în cele șase luni așa cum arată informațiile, cel puțin până la jumătatea lunii martie caracterul deficitar în continuare al regimului de precipitații cu siguranță va impune măsuri specifice și pentru culturile înființate în toamnă, dar și pentru declanșarea campaniei de primăvară, pentru că rezerva de apă este un element definitoriu”, a mai spus Elena Mateescu.

- Claudiu Târziu (Acțiunea Conservatoare): România a ajuns la marginea prăpastiei financiare. Este momentul adevărului și al răspunderii - 5 iulie 2025
- Pachetul de măsuri fiscal-bugetare, adoptat de Guvernul Bolojan, va fi asumat luni în Parlament - 5 iulie 2025
- Achim Irimescu, reprezentanța permanentă a României la UE: Comisia Europeană propune reducerea cu până la 20% a bugetului pentru Politica Agricolă Comună, pentru a face loc planului de înarmare pentru apărare - 4 iulie 2025