Prețurile la energie au DUBLAT veniturile marilor companii de stat, rezultatul brut este de patru ori mai mare. Senatorul Claudiu Târziu: România nu este guvernată, ci prădată sistematic!

România a ajuns în situația în care prețurile la energie cresc ca și cum țara noastră nu ar avea resurse și ar depinde doar de importuri, singurii afectați fiind cetățenii, în timp ce marile companii energetice câștigă, spune senatorul Claudiu Târziu (AUR), iar ultimele rezulte financiare din Energie confirmă acest avertisment.

„Absurdul situației în care se găsește România: prețurile la energie sunt formate ca și cum România ar fi o țară fără resurse energetice și care ar importa toată energia la prețul pieței internaționale.

Cine câștigă și cine pierde?

Marile companii energetice de stat sau private câștigă de pe urma vânzării energiei la prețuri mult peste costul de producție.

Statul câștigă, căci extrage mai mulți bani din comisioane și TVA.

Băieții deștepți care intermediază pe piața energiei nu o duc nici ei rău.

Pierd în schimb cetățenii, pe spinarea cărora este transferată toată povara financiară, dar și anumite firme care sunt nevoite să închidă capacități de producție ce devin neperformante datorită prețurilor mari la energie.

România nu este guvernată, ci prădată sistematic, iar acest lucru trebuie într-o bună zi să înceteze!”, a scris, miercuri, pe Facebook, senatorul Claudiu Târziu.

Prețurile la energie au DUBLAT veniturile marilor companii de stat

Analiza senatorului Claudiu Târziu este confirmată de cele mai recente rezultate financiare din Energie.

Astfel, cele peste 200 de companii de stat din subordinea Guvernului, cele mai mari companii controlate de stat, au avut, în primele trei luni ale acestui an, un rezultat brut de 4,46 miliarde de lei, de aproape patru ori mai mare comparativ cu ianuarie-martie anul trecut, când au obținut 1,2 miliarde de lei, relevă date analizate de Profit.ro.

Statul controlează companii mari din sectorul energetic, cum ar fi Hidroelectrica sau Nuclearelectrica.

Veniturile au crescut spectaculos, de aproape două ori, de la 11,3 miliarde lei în ianuarie-martie anul trecut, la 20,7 miliarde lei în acest an. În același interval, plățile restante s-au situat la 7,76 miliarde lei, din care 2,58 miliarde lei către bugetul statului și 5,18 miliarde lei către alți creditori. Cel mai probabil, dintre cele 207 companii mari, cele cu venituri și rezultate bune nu sunt cele cu datorii.

Statul are o serie de companii care merg bine, mai ales în această perioadă, cum sunt cele din energie, dar și companii care acumulează datorii, inclusiv către bugetul statului, notează sursa citată.

Per total, companii din subordinea Guvernului și companii controlate de autorități locale, restanțele unităților de stat sunt de 9,9 miliarde lei.


Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost