Marii duhovnici ai neamului românesc, ieroschimonahul Paisie Olaru și arhimandriții Cleopa Ilie și Ioanichie Bălan, pomeniți la Mănăstirea Sihăstria

Sărbătoarea Sfintei Cuvioase Teodora de la Sihla a adunat în județul Neamț, atât la Mănăstirea Sihăstria, cât și la Mănăstirea Sihla, pelerini din toată țara, care au participat la slujbele arhierești sâvârșite cu acest prilej.

După Sfânta Liturghie a fost oficiat un Trisaghion în cimitirul Mănăstirii Sihăstria, la mormintele marilor duhovnici ai acestui așezământ monahal: ieroschimonahul Paisie Olaru și arhimandriții Cleopa Ilie și Ioanichie Bălan. De asemenea, a fost pomenit și arhimandritul Victorin Oanele, fost stareț al mănăstirii, notează Ziarul Lumina.ro.

„Când în țara noastră se stricau cele ale rânduielii noastre și se dărâmau biserici, părintele Paisie zidea aici biserici în suflet. Când oamenii se temeau să vorbească despre Dumnezeu, aici părintele Cleopa, cu glas de tunet, Îl mărturisea pe Dumnezeu, și când oamenii nu aveau ce mânca pentru că totul era raționalizat, găseau aici, la Sihăstria, cuvânt și hrană pentru suflet. Și după trecerea acestor părinți la Domnul, dumneavoastră găsiți aici același ajutor și întărire, pentru că nu veniți aici să găsiți un Paisie mort și un Cleopa mort, ci veniți fiindcă îi simțiți vii. Nu doar sub epitrahil părintele Paisie binecuvânta și masa, și casa, și familia fiecăruia, ci și acum, când puneți capul pe crucea lui de la mormânt, primiți binecuvântare. Și nu ne dorea raiul părintele Cleopa numai de acolo, de la chilia lui, ci și aici – mai ales aici, la cimitir – ne învață că moartea nu are ultimul cuvânt și ne făgăduiește raiul. Îndrăznesc a crede că, și după 2025, când se dorește ca osemintele lor sfinte să se mute în biserică, nu veți conteni a veni aici, în cimitir, pentru că acești părinți, cu trupurilor lor sfinte, au sfințit acest pământ, iar noi vom veni în continuare să ne împărtășim de binecuvântarea și ajutorul lor”, a subliniat PS Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților.

Hramul bisericii celei noi a Mănăstirii Sihăstria, lăcaş ce o are ca ocrotitoare pe Sfânta Teodora de la Sihla, s‑a bucurat de prezenţa a patru ierarhi ai Sinodului Bisericii Ortodoxe Român: Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iașilor și Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, Înaltpreasfințitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, Preasfințitul Părinte Veniamin, Episcopul Basarabiei de Sud, și Preasfințitul Damaschin Dorneanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților.

 

Raluca Oanță

About Raluca Oanță

Jurnalist cu peste 10 ani de experiență. A lucrat în presa scrisă și în televiziune. A absolvit Facultatea de Sociologie din cadrul Universității București; ulterior, a urmat un master de Antropologie și Dezvoltare Comunitară.

Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost