Senatorul Claudiu Târziu, președinte al Consiliului Național de Conducere al AUR, a discutat, într-un interviu acordat publicației Apuseni.info, despre teme importante pentru România, de la proiectul de țară, dacă mai avem unul și care este acela, până la subiecte sensibile, precum investițiile guvernului de la Budapesta în Transilvania.
Redăm integral interviul publicat de Apuseni info aici:
Apuseni Info: La primul congres extraordinar al AUR ați fost ales președinte al Consiliului Național de Conducere al AUR. Cum traducem această nouă responsabilitate?
Claudiu Târziu: Nu este chiar o nouă responsabilitate, ci continuarea a ceea ce am făcut încă de la apariția AUR, mai exact construirea unei organizații capabile să-și asume guvernarea României. AUR este un partid care a crescut foarte mult după momentul intrării în parlament și am ajuns la concluzia că este necesar un for mai larg de coordonare și conducere a partidului între congrese, for care să includă parlamentarii, aleșii locali și președinții de organizații județene. Consiliul Național de Conducere al AUR stabilește candidatul partidului la președinția României și propunerea de prim-ministru, decide alianțele electorale sau guvernamentale și poate modifica programul politic al partidului. Consiliul Național are un rol foarte important, fiind un soi de parlament intern al AUR prin care se iau decizii majore de acțiune politică.
Apuseni Info: Alături de colegul dumneavoastră, senatorul Sorin Lavric, sunteți considerați latura „ideologică” a AUR. Ce înseamnă astăzi AUR pentru România, ce va trebui să însemne în viitor și care sunt principalele direcții ideologice ale partidului? Vă inspiră Partidul Lege și Justiție din Polonia sau Partidul Conservator din Regatul Unit?
Claudiu Târziu: Partidul Conservator din Marea Britanie este un reper în privința organizării și a capacității de mobilizare electorală, însă din punct de vedere al poziționării pe temele mari, AUR este mult mai apropiat de Partidul Lege și Justiție din Polonia. Suntem consonanți cu conservatorii polonezi pe aproape orice subiect, de la suveranitate națională și opoziția față de un supra-stat european și până la politicile pro-familie și pro-viață. Modul în care frații noștri ideologici polonezi au reușit să construiască o economie națională funcțională și competitivă la nivel european este pentru noi un exemplu care ne inspiră.
Împreună cu colegul și prietenul meu Sorin Lavric am gândit orientarea doctrinară a AUR, dar am făcut asta nu ca pe un construct abstract al unor intelectuali absorbiți de lumea ideilor, ci mai degrabă ca un efort de a reflecta în planul gândirii și acțiunii politice a așteptărilor și nevoilor celor mai mulți dintre români. AUR promovează un patriotism pragmatic. Cântecele și poeziile pot ajuta la păstrarea identității naționale, însă dincolo de dimensiunea culturală, este cea economică. Un patriotism care nu îmbunătățește viața oamenilor este lipsit de sens sau este un surogat menit să devieze atenția oamenilor de la lucrurile importante. Din acest motiv AUR insistă foarte mult pe ideea recuperării controlului asupra resurselor naturale ale României. Resursele noastre trebuie exploatate în primul rând de noi, de români, în folosul locuitorilor acestei țări. Desigur că această exploatare trebuie făcută cu gândul de a lăsa generațiilor viitoare o situație mai bună decât am găsit noi. Încurajăm și susținem familia firească, cea dintre un bărbat și o femeie, și apărăm viața încă din momentul concepției. Este vital să creăm condițiile necesare pentru perpetuarea biologică și culturală a poporului român. Ne opunem oricărui transfer masiv de populații alogene în vatra noastră strămoșească. Susținem libertatea religioasă și de exprimare. Ne opunem oricărei forme de cenzuri ideologice și de promovare a „corectitudinii politice”, care nu este decât o altă formă de comunism. Apărăm identitatea religioasă și culturală a poporului român, tot mai frecvent atacată de forțe care, sub masca discursului pro-diversitate, vor de fapt să anihileze diversitatea popoarelor europene.
În plan extern, direcțiile noastre sunt foarte clare. Susținem unirea celor două state românești și recuperarea tezaurului. Suntem pentru o Europă a națiunilor suverane și împotriva unui supra-stat federal în care puterea să fie centralizată în mâinile statelor puternice. Împărtășim total poziția susținută recent și de premierul Poloniei, domnul Mateusz Morawiecki, conform căreia UE a deviat de la proiectul fondatorilor săi și riscă să devină o structură centralizată, de tip federativ, în care interesele statelor mari, Germania și Franța, vor avea întâietate în fața intereselor statelor mai mici, mai ales dacă se renunță la principiul unanimității în luarea anumitor decizii.
Pe scurt, AUR este expresia politică a celor care vor să-și recupereze țara și să-i impună o traiectorie de dezvoltare în folosul poporului român.
Apuseni Info: În ultimii 15 ani, după aderarea României în NATO și UE, s-a vorbit în multe rânduri despre „proiecte de țară”, dintre acestea amintind reorganizarea administrativă și descentralizarea, reorganizarea însemnând și diminuarea numărului de aleși locali, practic lovind direct în clientela politică a PSD și PNL. Cum se poziționează AUR vizavi de aceste teme „descentralizare” și „reorganizare administrativă”?
Claudiu Târziu: Reorganizarea administrativă, despre care se vorbește deja de decenii, dar care nu a avut încă loc, este un subiect care are două dimensiuni: una tehnică și una politică. Din punct de vedere tehnic încă nu am văzut să aibă loc o dezbatere profundă, bazată pe studii socio-economice solide. Toată discuția s-a dus la nivel politic și demagogic. Nu facem reorganizare și descentralizare de dragul de a arăta că facem ceva sau pentru a masca reîmpărțirea sferelor de interese între aceleași partide care s-au perindat la guvernare și care acum chiar guvernează împreună: PSD, PNL și UDMR. O reformă administrativ-teritorială are sens doar dacă va avea ca efect o mai bună dezvoltare socio-economică și reducerea decalajelor de dezvoltare între zonele țării, servicii mai bune pentru cetățeni, mai puțină birocrație, pe scurt, dacă va rezulta o guvernare mai bună a teritoriului. Din acest punct de vedere, da, și noi credem că este nevoie de o reducere a numărului de unități administrative teritoriale (UAT), lunând în calcul desființarea prin comasare a celor care nu e pot întreține singure, pentru că au un număr prea mic de locuitori. Există comune cu doar câteva sute de persoane, care evident că nu au un buget îndestulător și sunt, de fapt, ficțiuni teritoriale. De asemenea, unele orașe numite așa abuziv, deși ele nu depășesc statutul de comună sau chiar sat, ar trebui să revină la ceea ce sunt în realitate. Sunt și alte aspecte de luat în considerare…
Dacă însă este vorba doar de adăugarea unui alt palier birocratic, cel al regiunilor, dacă este vorba de recunoașterea sub o formă sau alta a pretențiilor UDMR de exclusivism etnic în centrul țării sau de o reîmpărțire a României între diverși baroni locali, atunci AUR se va opune categoric unei astfel de „reorganizări administrative”.
Avem un singur proiect de țară de peste 100 ani: reîntregirea țării și bunăstarea poporului român. Orice alte obiective sunt secundare și subordonate acestui țel.
Apuseni Info: În ultimii doi ani, atât dumneavoastă, cât și George Simion nu v-ați „fardat” cu rădăcini intelectuale, nu v-ați căutat repere istorice pentru o justificare ideologică a demersului politic și ați enunțat doar principii. Totuși, dacă ar fi să enumerați trei români care au contribuit la definirea noastră ca națiune, care ar fi aceia și de ce?
Claudiu Târziu: Ați remarcat foarte bine caracterul demersului nostru politic. AUR nu se revendică de la mișcări politice sau ideologice din trecut. Suntem o formațiune care răspunde provocărilor cu care se confruntă România și poporul român astăzi. Am ales să construim AUR pe valori și principii care sunt perene: familia, credința, libertatea, patriotismul. Astfel de lucruri sunt înțelese de orice om. Nici eu și nici George nu suntem „doctori”. E suprasaturată România de politicieni doctori făcuți pe bandă rulantă, cel mai adesea în urma unui plagiat. Niciunul din noi nu a încercat să pară altceva decât este.
Îmi vine greu să aleg doar trei nume care și-au lăsat amprenta pe destinul nostru național, dar ca să răspund provocării dumneavoastră îi amintesc pe Mihai Eminescu, Constantin Brâncuși și George Enescu. Toți trei sunt personalități din sfera culturală, cu precizarea că Eminescu are și o dimensiune politică ce este în mod nepermis subestimată și ignorată. Am ales aceste figuri pentru că, dincolo de orice realizări pe care le poate avea o națiune în plan economic sau științific, prin cultură se afirmă un popor ca entitate distinctă în lume. Cultura și valorile universale pe care le produce un popor îi dau identitate și prin ele intră în dialog cu celelalte națiuni ale lumii.
Apuseni Info: Adversarii politicii nu au avut „gloanțe” contra AUR și nici nu v-au găsit schelete, fiiind o mișcare politică tânără, fără istoric, însă au două teme cu care vă atacă constant: Sunteți etichetați ca fiind „oamenii rușilor” și vă aseamănă cu mișcarea legionară. De unde aceste teme? Există asemănări între AUR și Mișcarea Legionară?
Claudiu Târziu: Ambele asocieri sunt lipsite de orice fundament și fac parte dintr-un efort propagandistic care urmărește diabolizarea AUR. Acuzația de „partid al rușilor” e cea mai hilară, având în vedere că AUR militează deschis pentru reîntregirea țării și eliminarea consecințelor Pactului Hitler-Stalin, precum și pentru recuperarea tezaurului românesc dat spre păstrare Moscovei. V-am spus că suntem un proiect politic născut ca răspuns la provocările cu care se confruntă poporul român astăzi. Tocmai aceste asocieri forțate și fantasmagorice arată faptul că adversarii noștri nu au lucruri de substanță, motive reale de atac la adresa AUR sau a oamenilor de la vârful partidului. Asocierea pe care adversarii noștri o fac între AUR și Mișcarea Legionară este forțată. Nu suntem continuatori ai Legiunii sub niciun aspect, nici ideologic, nici organizatoric, nici ca stilistică politică. Acest lucru este evident pentru orice om onest care cunoaște istorie la nivel de cultură generală. Adversarii oricărei mișcări politice patriotice apelează la argumentul reductio ad hitlerum pentru a-i submina legitimitatea și a îndepărta electoratul moderat. Orice om politic sau mișcare politică ce nu se încadrează în curentul corectitudinii politice globaliste este etichetat imediat ca fascist, legionar, extremist sau putinist. Din fericire, tot mai mulți oameni înțeleg acest joc propagandistic ieftin și își formează propriile păreri, propriile evaluări. Oamenii sunt mai inteligenți decât cred propagandiștii de serviciu, dovadă fiind faptul că după intrarea noastră în parlament și barajul mediatic la care am fost supuși, partidul nu a scăzut, ci a crescut.
Apuseni Info: În ultimii ani, guvernul de la Budapesta a făcut o serie de investiții, prin diferite asociații în Transilvania, de la achiziția de imobile, terenuri agricole, până la susținerea unor evenimente culturale sau chiar a unor cluburi sportive. În contextul în care legăturile lui Viktor Orban cu Vladimir Putin sunt evidente iar declarațiile premierului maghiar sunt tot mai departe de agenda comună a Uniunii Europene, cum evaluați prezența UDMR în Guvernul României, ținând cont de legăturile foarte strânse între UDMR, Fidesz și Viktor Orban?
Claudiu Târziu: UDMR este o anomalie care nu trebuie să existe într-un sistem politic democratic modern. Această structură de tip ONG care activează ca un partid exclusivist etnic a ajuns să facă și să desfacă guvernele din România. E ca și cum Viktor Orban participă prin interpuși la guvernarea României și are pârghiile necesare prin care poate da undă verde sau poate bloca anumite proiecte, în funcție de interesul național al Ungariei. Este o situație intolerabilă, care constituie o amenințare la adresa siguranței naționale a României. Influența crescândă a guvernului Ungariei în Transilvania este o consecință a incapacității guvernanților de la București de a-și impune autoritatea asupra întregului teritoriu al țării. Până la reforma administrativă de care ați amintit, cred că este necesar să facem o reformă a sistemului politic astfel încât să interzicem existența unor partide construite pe criterii exclusivist etnice sau care fac politica altor state, nu politica României.
Apuseni Info: Ce proiecte gândește AUR pentru fostele zone monoindustriale din Transilvania (județul Hunedoara – fostul combinat din Hunedoara, Reșița, Valea Jiului) dar și pentru regiuni depopulate cum este Țara Moților (zonele montane din Alba, Bihor, Cluj și Hunedoara) și aflate într-un context dificil, supuse unui fenoment de „reconversie” economică?
Claudiu Târziu: Discursul economic și politic de după căderea comunismului a utilizat acest termen, mă refer la „monoindustrial”, ca pe un fel de „păcat” de care se fac vinovați oamenii care locuiesc în astfel de zone. De parcă este vina oamenilor că într-un anumit areal geografic există o îndeletnicire principală sau o industrie dominantă. Diversitatea economică este bună și este firesc să fie un obiectiv de urmărit la nivel național, însă nu poți avea maximum de diversitate economică în fiecare localitate. În fond, putem spune că și Silicon Valley este o zonă monoindustrială. Dacă în România nu ar fi fost distruse în mod sistematic anumite industrii, precum cea chimică sau siderurgică, profilul monoindustrial al anumitor localități nu ar fi constituit o problemă. Aceste zone monoindustriale făceau parte din anumite sisteme industriale. Când a fost distrus sistemul, anumite componente nu au putut evolua individual. Așadar, destinul economic al acestor zone trebuie gândit în contextul mai larg la politicilor economice și industriale la nivel de țară. Aceste zone trebuie reintegrate în fluxurile economice și industriale naționale, dar pentru a face asta România trebuie să aibă din nou o politică energetică, o politică industrială, diverse politici sectoriale. Este ceva la care se lucrează în comisiile de specialitate pe care le avem în cadrul AUR.
Apuseni Info: Pădurea este aurul verde al munților. În Munții Apuseni și în Maramureș s-a tăiat enorm de multă pădure, de multe ori chiar sub privirile unor aleși locali sau în contextul indiferenței unor prefecți, președinți de consilii județene, parlamentari. Ce măsuri propune AUR pentru oprirea acestui flagel care îmbolnăvește natura și pune în pericol viitorul națiunii (inundații sau poluarea de zi cu zi)?
Claudiu Târziu: Problema nu este că se taie pădurea, ci că se taie în mod irațional și nesustenabil. Exploatarea lemnului și industria prelucrării lemnului sunt activități legitime, dar ele au niște reguli bine stabilite pe care specialiștii din domeniul silviculturii le cunosc. Din păcate, de multe ori aceste reguli de exploatare rațională a pădurilor, având totodată grijă să păstrăm bio-diversitatea și prezervarea fondului silvic, au fost încălcate pentru câștiguri pe termen scurt. Acest lucru s-a datorat și faptului că statul român a fost parazitat de rețele de tip infracțional. Din acest motiv, instituțiile care ar fi trebuit să stabilească și să impună regulile nu și-au făcut pe deplin datoria. Așadar, de la acest nivel sistemic și instituțional trebuie pornit. Portițele legislative trebuie închise și instituțiile statului cu rol în verificare, controlarea și impunerea standardelor să fie determinate să-și îndeplinească scopul. AUR își propune recuperarea statului român din mâinile „băieților deștepți” și utilizarea sa în folosul tuturor cetățenilor. În momentul în care instituțiile centrale și cele specifice din domeniul silviculturii vor funcționa cu adevărat, regulile jocului vor începe să fie respectate de toate părțile implicate: și de pădurari, și de aleșii locali, și de către firme sau cetățeni. În paralel vom acorda o atenție mult mai mare eforturilor de reîmpădurire, de recuperare a terenurilor uzate sau degradate. AUR nu este împotriva exploatării lemnului, ci împotriva hoției și a furturilor, a oligopolului din sectorul prelucrării lemnului, sector dominat de trei concerne austriece, și a mentalității de jaf care există în acest domeniu.
Apuseni Info: Mai sunt doi ani până la alegerile europarlamentare, locale, parlamentare și prezidențiale. Vă propuneți să aveți candidați în fiecare comună? Cum comentați sondajele politice de astăzi care vă dau o intenție de vot de plus minus 15%?
Claudiu Târziu: AUR este un partid național și ne-am propus să avem candidați în toate localitățile țării. Deja am demarat o companie de identificare și selecție a viitorilor candidați. Vrem să atragem și oameni care nu sunt deocamdată membri de partid, dar care ar putea deveni dacă doresc să candideze pe listele AUR. Lucrăm deja cu multă seriozitate pentru valul de alegeri din 2024 când vrem să consacrăm AUR ca un partid care poate furniza expertiză și capacitate de conducere la toate nivelele administrației. În ce privește sondajele, vă amintesc că în 2020, înainte să intrăm în parlament, nici măcar nu apăream în sondajele care erau făcute publice. Ce ne spune asta? Fie cei care făceau sondaje nu au avut cele mai bune instrumente sociologice pentru a măsura ceea ce se întâmpla în societate, fie au identificat apariția noastră, dar au trecut-o sub tăcere. Cei 15% cu care suntem cotați cred că reprezintă mai degrabă proiecția plină de speranță a adversarilor noștri politici, decât realitatea. Noi avem cunoștință despre sondaje mai aproape de realitate, în care suntem cotați la 18-22%. Oricum ar fi, potențialul de creștere al partidului este mare. Oamenii văd această coaliție contra-naturii între PSD și PNL, partide care până de curând păreau că se luptă pe viață și pe moarte unul cu celălalt. A fost teatru sau au făcut o înțelegere subterană pe spinarea țării? Oamenii mai văd și că într-un context economic și de politică externă foarte dificil această coaliție de guvernare nu este capabilă să furnizeze soluții și perspective bune pentru țară, pentru firme și pentru cetățeni. Vechea clasă politică este epuizată la nivel de lideri politici și lipsită de soluții. Din acest motiv vedem tot felul de improvizații precum plasarea unui general care nu are nicio legătură cu liberalismul sau gândirea democratică în funcția de prim-ministru. AUR este alternativa nu doar la actuala coaliție de guvernare, ci la tot ce am trăit în materie de guvernare în ultimele decenii.
Apuseni Info: Sunteți membru al Comisiei pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională din Senatul României și un senator activ. Ne puteți prezenta un scurt bilanț parlamentar, la mai puțin de jumătate de mandat?
Claudiu Târziu: Eu nu sunt genul de parlamentar care se mulțumește să vină din când în când la ședințe și să ridice mâna în funcție de cum îi spun șefii de partid. Mă ajută și faptul că sunt un lider de partid și eu trebuie să stabilesc tonul și direcția pentru colegii mei. Deși ordinea publică și siguranța națională a fost un domeniu nou pentru mine la momentul intrării în parlament, am făcut un efort deosebit să mă pun cât mai rapid la curent cu situația și problemele din domeniu. Am avut întâlniri cu reprezentanți ai sindicatelor din domeniu, am făcut mai multe vizite în teritoriu pentru a mă informa la firul ierbii și am adresat guvernanților mai multe interpelări parlamentare pe subiecte ca respectarea drepturilor omului, dotarea Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU) sau modul de intervenție al forțelor de jandarmi și poliție. Unul din subiectele abordate pe care îl consider de o importanță deosebită este cel al industriei naționale de apărare. În contextul războiului ruso-ucrainean, situația industriei naționale de apărare și a planurilor de mobilizare în caz de conflict este de maximă actualitate. Industria de apărare, dar și Armata Română în general, au fost neglijate timp de decenii, situație care trebuie să înceteze. Și în sesiunea parlamentară care va începe în curând voi ridica din nou această problemă și voi face apel la toate mijloacele parlamentare pe care le am eu, ca senator, și AUR, ca partid, pentru a determina guvernarea să ia măsuri concrete pentru reconstruirea industriei de apărare și aducerea ei la zi din punct de vedere tehnologic. Apartenența noastră la NATO nu ne scutește de a face eforturi proprii pentru dotarea armatei și apărarea teritoriului.
Într-o și mai mare măsură sunt implicat în rezolvarea problemelor pe care le au românii din afara granițelor, fie ei din comunitățile istorice de lângă România, fie din exilul economic din Occident. Ca președinte al Comisiei pentru românii de pretutindeni din Senat, am avut mai multe vizitela românii e peste graniță și întrețin un contact permament cu liderii formali sau informali ai lor. De asemenea, am uzat de toate instrumentele parlamentare: reprezentare, control parlamentar și inițiativă legislativă pentru a-i ajuta pe românii noștri de departe. Toată activitatea mea – luări de cuvânt, întrebări și interpelări parlamentare, legi propuse – este vizibilă pe site-ul Senatului și poate fi verificată de oricine. Se va vedea, dintr-o simplă deschidere a paginii mele, că am fost zi de zi și minut după minut de partea românilor.
Apuseni Info: Țara Moților este un loc încărcat cu istorie, tradiție. În anii trecuți ați participa la comemorările de la Țebea dar în 2022 se împlinesc 150 de ani de la moartea eroului national Avram Iancu. Va fi prezentă AUR în 2022 la Țebea? Dumneavostră veți fi prezent?
Claudiu Târziu: Cu siguranță vom fi prezenți la Țebea și în acest an. Vom veni ca persoane fizice, nu neapărat ca partid, pentru a nu da apă la moară celor care consideră că încercăm politizarea manifestărilor. Vom ajuta la mediatizarea manifestărilor, pentru că de cele mai multe ori presa centrală tratează în cheie minoră sau ignoră astfel de manifestări. Invit pe toți cei care simt românește și au posibilitatea să vină în acest an la Țebea și în general la manifestările care au loc în diverse locuri din țară cu ocazia unor momente importante din istoria noastră.
- Ceremonie militară în cinstea eroilor neamului, vineri, la Crucea de pe Vârful Caraiman - 12 septembrie 2024
- Săptămână de foc la Strasbourg. Europarlamentarii se reunesc în ședință plenară (16- 19 septembrie). Ce teme sunt anunțate - 12 septembrie 2024
- Claudiu Târziu (AUR), în Dolj: Cheltuim cu nemiluita pe sisteme Patriot pe care le donăm și pe vaccinuri, dar nu avem bani să refacem sistemul de irigații și să salvăm AGRICULTURA României - 12 septembrie 2024