Statul elvețian va limita temperatura maximă până la care cetățenii își vor putea încălzi locuințele cu gaze naturale la iarnă la cel mult 19 grade, iar cei care vor depăși această limită vor risca nu doar amenzi usturătoare, ci chiar condamnări penale cu închisoarea, notează Profit.ro.
Raționalizarea gazelor se va aplica consumatorilor casnici ca ultimă etapă a unui plan de urgență în trepte al Guvernului de la Berna. Etapele intermediare includ impunerea de limite maxime de temperatură pentru clădirile de birouri publice și private din Elveția, interzicerea încălzirii imobilelor sau a secțiunilor de imobile neutilizate, precum și cote maxime de consum de gaz pentru întreprinderi. De asemenea, nu vor mai putea fi folosite piscinele care necesită încălzire și nici saunele.
Nicio clădire cu sistem termic pe gaze nu va putea fi încălzită la o temperatură mai mare de 19 grade, iar apa va putea fi încălzită la cel mult 60 de grade. În plus, va fi interzisă utilizarea radiatoarelor electrice pentru încălzire.
Toate aceste măsuri posibile sunt stipulate în două proiecte de ordonanțe puse în dezbatere publică de Guvernul federal. Autoritățile cantonale au termen până pe 22 septembrie pentru a trimite observații și propuneri de modificare.
Dacă vor fi adoptate în forma în care au fost elaborate, sancțiunile pentru nerespectarea ordonanțelor vor fi cele prevăzute de Legea federală privind aprovizionarea economică a țării. Asta înseamnă închisoare până la 3 ani pentru încălcări deliberate și până la 180 de zile de amendă pentru neglijență. În Elveția, amenzile merg de la 30 la 3.000 de franci elvețieni pe zi.
Instituțiile de aplicare a legii se tem că supravegherea și impunerea respectării acestor norme va fi dificilă și anticipează inclusiv că vor exista cetățeni zeloși care își vor denunța vecinii că își încălzesc casele peste temperatura maximă admisă. ″Fac apel la Guvern să nu ia decât măsuri aplicabile și mai ales controlabile. Mai sunt lucruri care trebuie clarificate, cum ar fi care sunt instituțiile care vor controla respectarea ordonanțelor. Nu vrem să se ajungă la controale din casă în casă. Ne așteptăm și la delațiuni, cum s-a întâmplat în cazul restricțiilor impuse în timpul pandemiei COVID, iar dacă sunt depuse plângeri, suntem obligați să acționăm″, a declarat, pentru Blick, șeful Poliției Federale, Freddy Fasler.
- Problema migrației. Avertismentul Ungariei, decizia Germaniei și reacția Comisiei Europene - 11 septembrie 2024
- Doborârea dronelor, discutată cu reprezentanții MApN în Comisia de apărare, miercuri, în Senatul României - 11 septembrie 2024
- VIDEO/ Claudiu Târziu (AUR), semnal de alarmă din mijlocul culturilor agricole afectate de secetă: Agricultura românească este o urgență națională. Trebuie intervenit ACUM! - 10 septembrie 2024