„Stegarul Marii Uniri”, Ioan Arion, comemorat în gara Teiuș, locul în care a fost împuşcat de persoane din Garda Maghiară, în 30 noiembrie 1918

„Stegarul Marii Unirii” sau „martirul Marii Uniri” din 1918, Ioan Arion, a fost comemorat, marţi, în cadrul unui ceremonial desfăşurat în gara Teiuş, acolo unde, în seara de 30 noiembrie 1918, aflat în drum spre Alba Iulia, a fost împuşcat de către membri ai Gărzii Maghiare, anunță Agerpres.

Ioan Arion a fost împuşcat în seara de 30 noiembrie 1918, în timp ce venea cu o delegaţie din Agriș, satul său natal din Cluj, pentru a participa la Marea Adunare Naţională.

Ales de consăteni să poarte drapelul în drum spre Alba Iulia, Arion a murit cu tricolorul în mână, după ce a fost împuşcat, potrivit presei vremii, de persoane din Garda Maghiară care au tras asupra trenului care tocmai pleca din gara Teiuş. El a fost nimerit de două gloanţe. Din cauza rănilor, a murit până când trenul a ajuns în Alba Iulia.

A fost înmormântat în cimitirul din Alba Iulia în 2 decembrie, la ceremonialul funerar fiind prezente şi diverse personalităţi. Samoilă Mârza a realizat atunci o fotografie cu sicriul deschis al lui Arion. Preotul din Alba Iulia care a oficiat slujba religioasă s-a preocupat apoi de ridicarea unui monument funerar pentru Arion.

Pe piatra funerară este inscripţionat:

„Ioan Arion, din comuna Agriş – Iara, ucis mişeleşte de Garda Maghiară în Gara Teiuş în drumul spre Marea Adunare ţinută în Alba-Iulia la 1 Decembrie 1918. Naţiunea recunoscătoare”.

Anual, din 2012, Primăria şi Consiliul Local Teiuş organizează o ceremonie de comemorare a lui Ioan Arion, în preajma Zilei Naţionale.

Marți, au fost depuse mai întâi jerbe de flori la Mormântul Eroilor, apoi în gara CFR Teiuş, la placa omagială, precum şi la bustul lui Ioan Arion, aflat pe Aleea Personalităţilor din zona centrală a oraşului.

A fost oficiată o slujbă de pomenire de către preoţii parohi din oraş, iar profesorul Nicoleta Cîmpean, de la Liceul Teoretic Teiuş, a făcut o evocare a momentului din 1918, „transpunând-o într-o frumoasă poveste de aducere aminte a eroului comemorat”.

Despre Ioan Arion a vorbit şi primarul oraşului Teiuş, Mirel Vasile Hălălai, iar elevi ai Liceului Teoretic au prezentat un scurt moment artistic.

 

Raluca Oanță

About Raluca Oanță

Jurnalist cu peste 10 ani de experiență. A lucrat în presa scrisă și în televiziune. A absolvit Facultatea de Sociologie din cadrul Universității București; ulterior, a urmat un master de Antropologie și Dezvoltare Comunitară.

Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost


Un comentariu la „„Stegarul Marii Uniri”, Ioan Arion, comemorat în gara Teiuș, locul în care a fost împuşcat de persoane din Garda Maghiară, în 30 noiembrie 1918”

Comentariile sunt închise.