Volodimir Zelenski ne oferă gluma zilei: „Crimeea este pământul nostru. Poporul nostru. Istoria noastră.”

În fiecare an, pe data de 26 februarie, Ucraina sărbătorește Ziua Rezistenței împotriva ocupației ruse a peninsulei Crimeea.

Președintele Ucrainei a ținut să puncteze momentul printr-o postare pe Twitter în care spune următoarele:

„Acum nouă ani, agresiunea rusă a început în Crimeea. Prin returnarea Crimeei, vom restabili pacea.

Este pământul nostru. Poporul nostru. Istoria noastră. Vom readuce steagul ucrainean în toate colţurile Ucrainei.”

Eu nu știu ce studii are președintele Ucrainei, dar știu cu siguranță că la subiectul istorie e corigent.

Crimea are o istorie milenară, de-a lungul anilor s-au perindat pe acolo o mulțime de nații. A fost cucerită când de unii, când de alții. Cea mai lungă perioadă, începând din secolul X, peninsula Crimeea a fost sub controlul tătarilor, apoi, din secolul al XV-lea, pentru alte câteva sute de ani, a fost sub controlul Imperiului Otoman.

În 1783, pe vremea țarinei Ecaterina cea Mare, peninsula Crimeea a fost anexată de Imperiul Rus.

Odată cu revoluția bolșevică din 1917, când Imperiul Țarist, s-a dezintegrat, Crimeea și-a declarat independența. A existat ca stat până la finalul războiului civil din Rusia care s-a încheiat cu victoria bolșevicilor. În 1921 Crimeea a intrat în componența URSS ca Republica Autonomă Socialistă Sovietică Crimeea. Asta înseamnă că timp de 4 ani Crimeea a existat ca stat independent.

Dar unde era Ucraina pe atunci? Păi cam pe niciunde. În perioada 1917-1920 a existat Republica Populară Ucraineană. Iar pentru un an de zile, 1918-1919, a existat și Republica Populară Ucraineană de Vest. În 1919 cele două republici s-au unit sub numele de Republica Populară Ucraineană. În toamna lui 1920 existența statului ucrainean s-a încheiat odată ce a fost încorporat în URSS. La momentul respectiv Crimeea încă exista ca stat independent.

Republica Populară Ucraineană la 1918

Crimeea a ajuns parte componentă a Republicii Socialiste Sovietice Ucrainene abia în 1954. Doar că în 1991, pe când încă exista URSS, Crimeea a devenit din nou republică autonomă în cadrul URSS.

După câteva luni, în decembrie 1991, odată cu dezintegrarea URSS, Crimeea a trecut în componența Ucrainei.

Deci nici urmă de „pământul nostru, poporul nostru, istoria noastră„, așa cum proclamă Zelenski.

Același lucru este valabil și pentru Bucovina de Nord, Ținutul Herța și Bugeacul. Aceste teritorii străvechi românești au ajuns în componența Ucrainei pentru că liderii sovietici de la Moscova nu aveau încredere în români. Așa că s-au decis să facă un schimb de teritorii atunci când s-a creat Republica Socialistă Sovietică Moldovenească în cadrul URSS. Transnistria a intrat în componența RSS Moldovenească, iar sudul Basarabiei, adică Bugeacul, nordul Bucovinei și Ținutul Herței au intrat în componența RSS Ucrainene.

Faptul că Zelenski a lipsit de la orele de istorie e confirmat și de un discurs pe care l-a susținut în 2020 cu ocazia Zilei Unității Ucrainei, când a declarat, cu subiect și predicat, că România a ocupat Bucovina de Nord.

Dar dacă aduci la lumină toate aceste lucruri ești imediat catalogat ca fiind prorus, putinist etc. Directiva de la Washington și Bruxelles e clară, adevărurile nu contează, totul e fie alb, fie negru, nu există nuanțe de gri. Ucraina este cavalerul dreptății și trebuie susținut necondiționat.

Slava Ucraina?

Dragoș Doran

About Dragoș Doran

Alături de Dreapta creștină și de Rost încă de la începuturi. Autodidact în ale scrisului.

Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost


Un comentariu la „Volodimir Zelenski ne oferă gluma zilei: „Crimeea este pământul nostru. Poporul nostru. Istoria noastră.””

Comentariile sunt închise.