România exportă energie electrică ieftin și o importă scump

România a devenit exportator net de energie electrică în primele șase luni ale anului, pe fondul unui consum național în scădere și al unei producții în creștere, însă importăm energie la un preț aproape dublu, notează Economica.

Astfel, în primele cinci luni ale anului, conform datelor INS, producătorii români de energie electrică au exportat 5,48 TWh de energie electrică, valoarea încasărilor ridicându-se la 630 de milioane de euro.

Pe de altă parte, importurile de energie electrică ale României, mai mici decât exporturile, s-au ridicat la 2,97 TWh, iar banii plătiți pentru ele s-au ridicat la 507 milioane de euro.

Așadar, în medie, prețul pentru energia exportată de România a fost de 115 euro/MWh. Tot în medie, prețul pentru energia importată de România a fost de 170 de euro/MWh. Așadar energia de import a fost cu 55 de euro/MWh mai scumpă decât energia pe care am exportat-o. Sau cu 48% mai scumpă.

Valoric și fizic cel mai mult am exportat în rețeaua bulgară – 2,51 TWh și aproape 260 de milioane de euro, iar cel mai mult am importat din rețeaua sârbă (care nu este în mecanismul PZU cuplat) – 1,2 TWh pentru care am plătit aproape 300 de milioane de euro, adică mai mult de jumătate din valoarea totală a importurilor.


Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost


Un comentariu la „România exportă energie electrică ieftin și o importă scump”

  1. Sunt doua aspecte legale diferite aici : adica pretul producator si intermediarul care cumpara si vinde energie ( care conform asa ziselor ( principii de piata libera , democratica ) nu au fost corectate niciodata legislativ , si vanzarea de energie electrica catre terti consumatori , prin intemediarii ” pietii de energie electrica „nu a fost corectata legislativ ( privind cine si de ce cumpara energie ) dar intermediarii si-au asigurat consumatorii fictivii/sau eligibli in acte care sunt ” reali ” ceea ce ne duce din nou la ” principiul pietei libere , democrate , liberale ” dar unde din nou nu exista legislatie si verificare ” preturi si consumatori ” reali , dar fiindca este o maare ” afacere ” cu mari beneficii ” pentru reprezentatii alesi ” , nimeni nu se ” baga pe ea ” , cu toate ca legislativ si economic ” este o infractiune acoperita de stat prin reprezentatii alesii pe ” profit mascat pentru stat prin reprezentatii sai ” dar este legal pe un vid legislativ ” , actual.

Comentariile sunt închise.