Luna trecută, oficialii români anunțau cu surle și trâmbițe că au reușit să convingă Ucraina să renunțe la așa-zisă limbă moldovenească.
Anunțul, făcut atât de președintele Iohannis, cât și de premierul Ciolacu, a fost confirmat și de președintele Zelenski.
În realitate, Ucraina nu a renunțat la „limba moldovenească”, după cum a relatat, recent, RostOnline.
Dimpotrivă, în Ucraina se tipăresc în continuare manuale de limba și literatura moldovenească, iar Libertatea publică, miercuri, un articol pe această temă.
Potrivit sursei, pentru viiitorul an școlar, editura didactică „Svit”, finanțată manualele de guvernul ucrainean, tipărește manuale de „Limba moldovenească” și de „Literatura moldovenească și universală”, ambele pentru elevii români de clasa a V-a.
Anatol Popescu, președintele Asociației „Basarabia” a românilor din regiunea Odesa, este cel care a primit cele două coperte pe e-mail.
„Nimeni nu a auzit despre vreo decizie a executivului ucrainean, despre care informa opinia publică cu mare fast premierul României, Marcel Ciolacu, imediat după prima ședință comună a celor două guverne din 18 octombrie”, povestește Anatol Popescu pentru Libertatea.
Pe de altă parte, Editura „Svit” spune că nu e competentă să oprească editarea manualelor în limba „moldovenească”.
- Curtea Constituțională anunță, luni, decizia privind primul tur al alegerilor prezidențiale din România - 2 decembrie 2024
- UPDATE/ Alegeri parlamentare 2024/ Exit-poll Sociopol: PSD 26 %, urmat de AUR 20 % - 1 decembrie 2024
- Europarlamentarul Claudiu Târziu (AUR): E rândul nostru să marcăm 1 decembrie 2024 ca pe o zi istorică. Ziua dreptății pentru Romania! - 1 decembrie 2024
Romania nu trebuie sa mai ajute Ucraina sub nici o forma aderarea ei la UE sau NATO. Trebuie sa procedam la fel ca ei si sa le promitem ca-i sprijini sa adere la cele doua organizatii,UE si NATO, iar la vot un mare VETO.