Parlamentul Ucrainei a aprobat legea pentru drepturile minorităților naționale. Ce spune presa românească din Cernăuți despre noua lege

Parlamentul Ucrainei a aprobat, vineri, legea referitoare la drepturile minorităților naționale, votul având loc în contextul condițiilor puse pentru negocierile de aderare la UE și, mai ales, sub presiunea exercitată de Ungaria, care a acuzat Kievul în mai multe rânduri că nu respectă drepturile minorităților naționale.

Autoritățile de la Kiev spun că legea ține cont de recomandările Comisiei de la Veneția, însă mai multe voci reclamă că forma finală a suferit modificări față de forma inițială în care a fost discutat proiectul de lege.

Agenția BucPress:  O versiune modificată a proiectului de lege

Potrivit Agenției BucPress, deputatul Iaroslav Jelezniak a anunțat că proiectul de lege a trecut cu voturile a 317 deputați, însă a fost votată o versiune modificată a proiectului de lege, la care au contribuit toate grupurile parlamentare.

În plus, deputata Irina Herașcenko a scris pe Telegram că proiectul de lege supus votului a fost cel propus de parlamentari, nu de guvern.

Potrivit legii adoptate de Legislativul de la Kiev, în publicitatea politică, în școlile și în universitățile private, în clasele minorităților naționale și în mass-media, este permisă utilizarea limbilor UE și ale minorităților naționale, cu excepția limbii statului agresor (Rusia, n.r.).

Pe de altă parte, a notat Herașcenko, mesajele publicitare vor trebui să fie dublate în limba ucraineană, iar învățarea limbii ucrainene ca limbă de stat va fi obligatorie în toate instituțiile de învățământ, chiar dacă procesul educațional poate să se desfășoare în limbile UE.

Zorile Bucovinei: Copiii românilor din Ucraina vor putea invăța în limba lor maternă!

Un ton mai optimist cu privire la noua lege are publicația „Zorile Bucovinei”, care a transmis mulțumiri României pentru sprijinul oferit.

Conform sursei citate, noua lege prevede că instituțiile private de învățământ superior vor putea alege în mod independent limba de predare, care este limba oficială a UE (predarea uneia, a mai multor discipline sau a tuturor disciplinelor, îndeplinirea sarcinilor individuale și efectuarea măsurilor de control), asigurând totodată că studenții care studiază în astfel de instituții, limba de stat ca disciplină academică separată.

În clasele cu predare în limbile minorităților naționale, care sunt recunoscute ca limbi oficiale ale Uniunii Europene, este garantat dreptul de a folosi limba minorității naționale respective în procesul de învățământ împreună cu limba de stat.

Totodată, minoritățile naționale vor avea dreptul de a studia în limbile relevante în instituțiile de învățământ de stat, municipale sau corporative, cu excepția disciplinelor legate de studiul limbii ucrainene, literaturii ucrainene și istoria Ucrainei.

 

 


Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost