Norvegia: Transportul public, paralizat. Este prea frig pentru autobuzele electrice

Transportul public din Oslo, capitala Norvegiei, a fost paralizat aproape în totalitate, după ce 130 de autobuze electrice nu au mai fost scoase pe traseu din cauza frigului.

Problema este una majoră, ținând cont de faptul că în capitala norvegină autobuzele au fost adaptate pentru reducerea emisiilor, însă ele au fost imobilizate zile întregi de temperaturile relativ scăzute, între minus 7 și minus 14 grade, notează  Il Messagero, citat de Marius Tucă.

Experții din industrie sunt conștienți de faptul că producția de energie de la o baterie este direct proporțională cu temperatura, iar în timpul iernii atât utilizatorii de mașini electrice, cât și de autobuze trebuie să se confrunte cu o autonomie redusă în comparație cu lunile mai calde ale anului.

Confruntați cu această scădere a temperaturilor, experții subliniază că o modalitate eficientă de economisire a energiei din bateriile, folosite pentru încălzirea autovehiculelor, ar putea fi adoptarea arzătoarelor diesel.

Anna Stefanopoulou, profesor de inginerie mecanică la Universitatea din Michigan, care este expert în chimia sistemelor electrice, a subliniat că atât vehiculele electrice, cât și cele cu ardere internă se confruntă cu dificultăți în frig. Deși vehiculele electrice sunt mai eficiente, ele nu pot folosi căldura generată pentru a încălzi cabina, spre deosebire de motoarele pe benzină sau diesel.

Soluția propusă de Stefanopoulou presupune adoptarea încălzitoarelor pe motorină pentru a compensa pierderea autonomiei în lunile reci, menținând autobuzele conectate la rețea chiar și în faza de pornire. Cu toate acestea, această soluție intră în conflict cu obiectivul de zero emisii pe care Oslo își propune să îl atingă pentru tot transportul public în acest an.

 

 


Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost