ULTIMĂ ORĂ! Vasile Bănescu își anunță retragerea de la Biroul de Presă al Patriarhiei Române

Vasile Bănescu a anunțat, joi, printr-un comunicat transmis pe adresa redacției, că demisionează de la Biroul de Presă al Patriarhiei Române, urmând să facă parte din echipa Secretariatului de Stat pentru Culte.

Din 5 iulie, Biroul de Presă al Patriarhiei Române urmează să fie coodonat de pr. Adrian Agachi, consilier patriarchal.

Redăm integral comunicatul transmis de Vasile Bănescu:

„Stimați colaboratori din presă,

După o îndelungată activitate în zona comunicării instituționale a Patriarhiei Române, după mulți ani în care am încercat să împlinesc cu rigoare și onestitate misiunea onorantă de transmitere în spațiul public a mesajului Bisericii, dar și de traducere contextuală cât mai fidelă a conținutului real al creștinismului în zona mediatică și socială, a sosit și timpul așezării unui punct, nu doar în această prea lungă frază, ci și în fraza comunicării mele instituționale cu presa.

Decizia așezării acestui punct este una exclusiv(!) personală.

Rămân, însă, deschis dialogului public non-instituțional.

Părintelui Patriarh îi mulțumesc și pe această cale pentru sprijinul permanent acordat de-a lungul a 15 ani de strânsă colaborare.

Prezența sa în fruntea Bisericii este garanția singulară, deplină și liniștitoare a bunei cârmuiri a acesteia pe apele fidelității depline față de Tradiția Ortodoxiei  autentice spre portul stabilelor valori creștine europene,  fondatoare inclusiv ale spiritualității și civilizației românești. Adică spre singura zonă a libertății, prosperității și stabilității socio-religioase reale.

Europa actuală nu este doar o construcție politică asaltată de un trecător front de zgomot ideologic, ci o lume în sine formată din sute de milioane de oameni credincioși, o lume profund   democratică, ale cărei  rădăcini creștine, în ciuda otrăvitului și manipulatorului alarmism  antioccidental, sunt de neclintit.

Din Europa facem parte noi înșine. Cu bunele și relele ei/ ale  noastre, dar mai ales spre binele nostru comun.

Vocația creștinismului și a Bisericii lui Hristos este universală, nu filetistă, nu politică, nu mundană. Subiectul ei nu este etnia sau masa, ci persoana, adică  dialogul mântuitor dintre identitate și alteritate.

Activitatea mea viitoare se va desfășura în sfera dialogului dintre stat și cultele religioase, fiind onorat să fac parte din echipa Secretariatului de Stat pentru Culte, dar să și pot continua realizarea emisiunii „Credință și cultură” la televiziunea Trinitas a Patriarhiei Române.

În acest context, începând cu data de 5 iulie, funcția de coordonator al Biroului de Presă al  Patriarhiei va reveni părintelui consilier patriarhal Adrian Agachi, un tânăr, dar rafinat teolog, cu riguroase studii în Marea Britanie finalizate printr-o teză de doctorat susținută la Universitatea din Winchester, un om profund onest și bun cunoscător al realității bisericești.

Am convingerea că activitatea Biroului de Presă al Patriarhiei va continua pe aceeași cale a comunicării prompte și adecvate la realitatea bisericească și socială. Singura care conduce spre binele comun al Bisericii și societății  dezirabil unite prin necesar dialog și atenție morală reciprocă.

Vă mulțumesc tuturor și fiecăruia în parte pentru foarte buna relație construită în timp pe respect, încredere și onestitate.

Vasile Bănescu”


Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost