Florin Andreescu, unul dintre cei mai buni fotografi din România, editor și realizator de filme documentare, a surprins luni seară imagini rare cu Superluna albastră răsărind din dreptul Catedralei Naționale, notează Basilica.ro.
„Lunar, apariția lunii pline atrage fotografi de pe tot globul, care se întrec în realizarea de imagini unice și spectaculoase. Mi-am pus mereu întrebarea de ce nu vedem și o astfel de fotografie cu Bucureștiul și o clădire emblematică”, scrie Florin Andreescu pe pagina personală de Facebook.
Tot el a explicat că geografia Bucureștiului nu favorizează acest tip de fotografie: „Nu avem dealuri sau munți în jur, nici suprafețe mari de apă, iar din punctele de belvedere, cam puține ce-i drept, favorizează apusul soarelui, nicidecum direcția din care apare luna plină”.
„Am ales Catedrala Mântuirii Neamului”
Autorul a planificat timp de o săptămână obținerea cadrelor devenite virale în social media.
„Accesul pe o clădire foarte înaltă este o misiune dificilă, așa că am renunțat la această idee și am căutat un loc de stație, termen fotografic, accesibil. Cu o zi înainte de eveniment găsisem alinierea aproape perfectă, pentru mai multe clădiri, iar pe 19 august pe la prânz am pornit prin București pentru a mă hotărî asupra locului de fotografiere”.
„Am ales să fotografiez Catedrala Mântuirii Neamului și m-am decis asupra unuia dintre cele două locuri care au rezultat din calculele astronomice. Se pare că am ales bine”, mărturisește Florin Andreescu.
Și-a instalat aparatura cu 30 de minute înainte de apus. Rezultatele – fotografiile și filmarea time-lapse cu deplasarea lunii pe orbită – au fost publicate de autor fără manipulări digitale. Doar clipul video este redat cu o viteză mai mare în post-producție, pentru a corespunde duratelor specifice unui story pe rețelele sociale. Fotograful oferă mai multe detalii tehnice pe pagina sa de Facebook.
Florin Andreescu a revenit și cu o a doua serie de fotografii cu luna plină realizate miercuri seară din zona Lacului Morii.
Mai mult un termen popular decât unul științific, o Superlună apare atunci când o fază lunară plină se sincronizează cu o învârtire deosebit de apropiată în jurul Pământului. Acest lucru se întâmplă, de obicei, doar de trei sau patru ori pe an și consecutiv, având în vedere orbita ovală a Lunii, notează sursa citată.
- Guvernul a aprobat două proiecte MApN privind controlul spațiului aerian național și desfășurarea operațiilor militare pe timp de PACE - 13 decembrie 2024
- Arhimandritul Iustin Miron de la Mănăstirea Oașa este noul stareț al Mănăstirii Nicula - 12 decembrie 2024
- Europarlamentarul Claudiu Târziu (AUR): Cer membrilor CNA să înceteze acțiunile de intimidare a jurnaliștilor care îndrăznesc să critice actuala putere - 12 decembrie 2024