Bela Karolyi, cel mai titrat antrenor de gimnastică din lume, a murit sâmbătă, 16 noiembrie, în Texas, la vârsta de 82 de ani.
În SUA, metodele sale de antrenament au fost puse sub semnul întrebării, fiind acuzat de tratament abuziv al sportivelor în timpul antrenamentelor.
Nadia Comăneci a confirmat vestea printr-o postare pe Instagram unde a publicat o fotografie alb-negru cu ea alături de Bela Karolyi într-o plimbare prin pădure sub care a scris „A avut un mare impact și influență în viața mea. RIP Bela Karolyi.”
„Acum aproape 50 de ani m-a ghidat către performanța istorică a primei note de 10 la Jocurile Olimpice… și asta mi-a schimbat viața pentru totdeauna”, a declarat Nadia Comăneci pentru USA TODAY Sports despre Bela Karolyi.
Bela Karolyi a avut o sănătate precară în ultimii ani. În ultimii ani acesta alături de soția sa, Martha Karolyi, au dispărut în mare parte din ochii publicului în urma scandalului de abuz care a zguduit Federația de Gimnastică a SUA. Fostul medic al echipei, Larry Nassar, a abuzat sexual sute de gimnaste, unele dintre abuzuri având loc în timpul taberelor de antrenament de la ferma soților Karolyi din Texas. Bela Karolyi a negat că a avut cunoștință despre abuzurile lui Nassar, dar scandalul a atras atenția asupra plângerilor sportivelor că au fost abuzate fizic și emoțional de cei doi antrenori.
În 1976 Bela Karolyi a mers la Jocurile Olimpice de la Montreal cu o echipă de copii. Majoritatea echipelor naționale de gimnastică de elită din anii 1970 aveau în componență adolescente sau tinere în jur de 20 de ani, dar echipa României avea doar o gimnastă mai mare de 14 ani, lucru care a șocat lumea gimnasticii. România a câștigat medalia de argint, cimentând pentru următoarele patru decenii ideea că gimnastica este un sport rezervat copiilor.
Tot la Montreal s-a născut legenda Nadiei Comăneci, care a obținut primul 10 la Jocurile Olimpice. Nadia Comăneci a repetat această performanță de șase ori, câștigând trei medalii de aur.
Reușitele de la Montreal l-au transformat pe Bela Karolyi în erou în România. Dar acesta a căzut în dizgrația regimului comunist patru ani mai târziu, după ce a criticat jurizarea la Jocurile Olimpice din 1980 de la Moscova. Karolyi a fost furios, acuzând gazdele că au jefuit-o pe Nadia Comăneci de o a doua medalie de aur.
În martie 1981 echipa națională de gimnastică a României a ajuns în SUA pentru un turneu. Soții Karolyi au decis să rămână în SUA în ciuda faptului că niciunul dintre ei nu vorbea engleza și fiica lor era încă în România.
Bela Karolyi și-a petrecut primele luni în America lucrând orice a găsit înainte de a intra în legătură cu americanii pe care îi cunoștea din comunitatea gimnasticii. Curând, el și Martha au început să antreneze din nou, inclusiv o adolescentă pe nume Mary Lou Retton.
În 1984, Mary Lou Retton a devenit prima gimnastă din SUA care a câștigat titlul olimpic la individual compus.
În următorii opt ani, soții Karolyi au fost cei mai importanți antrenori de gimnastică din Statele Unite.
Aceștia s-au retras după Jocurile Olimpice din 1992, dar au revenit înaintea Jocurilor de la Atlanta pentru a le antrena pe Dominique Moceanu și Kerri Strug. Strug a fost cea care a asigurat aurul echipei, primul pentru gimnastica feminină din SUA, cu o săritură efectuată deși avea o gleznă grav accidentată. Bela Karoly a urcat-o în brațe pe podium.
Soții Karolyi s-au retras din nou după Atlanta. Dar în 1999, Federația de Gimnastică din SUA l-a convins pe Bela Karoly să se întoarcă și să supravegheze o revizuire a sistemului de antrenament al SUA. În loc ca gimnastele să se antreneze individual și să se reunească doar la evenimente, sportivele din lotul național au avut cantonamente lunare. Acest sistem semi-centralizat permitea gimnastelor să se cunoască mai bine și să stimuleze o camaraderie și o comunicare mai bună între ele. Bela Karoly a fost coordonatorul echipei naționale de gimnastică a SUA doar un an, Martha Karolyi i-a succedat și a transformat gimnastica feminină din SUA într-o putere mondială.
Bela Karolyi, 13 septembrie 1942 – 16 noiembrie 2024.
Dumnezeu să-l ierte și să-l odihnească în pace.