Gazele vacilor, la raport! Curtea de Conturi Europeană reclamă că Politica Agricolă nu se ridică la nivelul ambițiilor UE pentru mediu

Curtea de Conturi Europeană (CCE) susține că Politica Agricolă Comună (PAC) nu se ridică la nivelul ambițiilor UE pentru mediu și face un set de recomandări pentru alinierea politicilor agricole la obiectivele pactului verde european.

Raportul realizat de CCE se numește „Planurile strategice PAC. Mai verzi, dar sub ambițiile UE pentru climă și mediu” și a fost prezentat, luni, la Bruxelles, în comisia pentru agricultură. Documentul a fost consultat de redacția Rost.

În principiu, Curtea arată că planurile pentru perioada 2023-2027 sunt mai „verzi” decât în perioada anterioară acoperită de PAC, dar nu se ridică la înălțimea ambițiilor UE în materie de climă și mediu. Totodată, Curtea a semnalat că lipsesc elemente-cheie pentru evaluarea performanței ecologice.

Emisiile vacilor, printre problemele semnalate de CCE

Spre exemplu, Curtea de Conturi se declară îngrijorată de emisiile de gaze cu efect de seră din agricultură și spune că cea mai mare parte provine din zootehnie, mai ales de la vaci și oi.

Observația redacției: Problema nu este una nouă. Danemarca a anunțat, recent, că introduce „taxa pe flatulență” pentru crescătorii de vaci, iar Olanda s-a confruntat, în urmă cu doi ani, cu proteste masive ale fermierilor după ce a anunțat că vrea să reducă fermele și efectivele de animale, din cauza gazelor produse de acestea.

Protestele fermierilor

De altfel, Curtea amintește de faptul că în prima parte a anului 2024, fermierii din mai multe state UE au organizat proteste masive, printre revendicări fiind și relaxarea condițiilor de mediu în agricultură, adică „cerințele de condiționalitate”.

Ca răspuns la solicitările fermierilor, Comisia a propus un regulament al UE care relaxează unele cerințe de condiționalitate. Acesta a fost adoptat de Parlamentul European și de Consiliu în mai 2024. Aceste modificări permit fermierilor să îndeplinească mai ușor cerințele de condiționalitate, dar, în același timp, aduc mai puține beneficii pentru mediu și climă, avertizează Curtea de Conturi Europeană.

Recomandările CCE

Curtea recomandă Comisiei:

  • să promoveze schimburile de bune practici „verzi” în cadrul planurilor;
  • să estimeze contribuția PAC la țintele fixate de Pactul verde;
  • să consolideze viitorul cadru de monitorizare a PAC pentru climă și mediu.

De ce este important

Politica Agricolă Comună (PAC) este un domeniu esențial al Uniunii Europene și beneficiază de fonduri substanțiale pentru plățile directe pe suprafață și pentru dezvoltare rurală.

Raportul realizat de CCE ar putea să fie folosit pentru modificarea regulamentelor PAC în funcție de pactul verde european. Acest lucru ar însemna, în primul rând, costuri mai mari pentru fermieri pentru respectarea condițiilor de mediu, dar și posibile taxe, în cazul în care condițiile nu sunt respectate.


Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost