STARE DE URGENȚĂ în sectorul energetic, din 16 decembrie, în Republica Moldova

Premierul Dorin Recean va solicita, joi, în Parlament, instituirea în Republica Moldova a stării de urgență în sectorul energetic, pentru o perioadă de 60 de zile.

Decizia este motivată „de responsabilitatea pe care Guvernul o are de a proteja cetățenii Republicii Moldova în fața unei crize energetice iminente”, a anunțat, miercuri, pe Facebook, premierul Dorin Recean.

„Vreau să subliniez un aspect important: toate speculațiile despre întreruperea unui tranzit de gaz nu sunt adevărate. Problema nu este legată de lipsa căilor de livrare a gazului natural către Republica Moldova, ci de efectele potențiale ale inacțiunii Gazprom. Criza energetică ar putea duce la consecințe umanitare, care să vizeze și securitatea statului”, a transmis Dorin Recean.

Guvernul Republicii Moldova a aprobat, miercuri, proiectul propus de Comisia pentru Situații Excepționale privind instituirea stării de urgență în sectorul energetic.

Pe parcursul stării de urgență, Comisia pentru Situații Excepționale va putea adopta măsuri urgente pentru a aloca resurse financiare și a coordona acțiunile necesare în vederea asigurării resurselor energetice, dar și a depășirii consecințelor umanitare ale acesteia, potrivit unui comunicat transmis de Guvernul de la Chișinău.

Raționalizarea consumului de energie

Potrivit proiectului aprobat miercuri, pe perioada stării de urgență, Comisia pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova va emite dispoziții în vederea punerii în executare a următoarelor măsuri:

1) alocarea mijloacelor financiare pentru asigurarea procurării cantităților necesare de gaze naturale și energie electrică;

2) adoptarea deciziilor necesare în scopul asigurării unor acțiuni rapide de asigurare cu resurse energetice, inclusiv prin derogare de la prevederile actelor normative;

3) dispunerea, la necesitate, a raționalizării consumului de resurse energetice;

4) adoptarea deciziilor de împuternicire a întreprinderilor energetice să acționeze în scopul procurării, transportării, distribuției și furnizării energiei electrice și gazelor naturale pe întreg teritoriul țării;

5) protecția socială a cetățenilor, inclusiv a celor din regiunea transnistreană, prevenirea și, după caz, limitarea efectelor unor crize umanitare;

6) coordonarea activității mijloacelor de informare în masă;

7) instituirea de instrumente rapide de colectare a plăților de la consumatori pentru resursele energetice folosite;

8) efectuarea altor acțiuni necesare în vederea prevenirii, diminuării și lichidării consecințelor insuficienței de resurse energetice care a provocat starea de urgență.

 

 


Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost