Parlamentul European (PE) a respins, luni, în cadrul plenului reunit la Strasbourg, solicitarea a două grupuri politice privind introducerea pe ordinii de zi a dezbaterii privind situația din România, în contextul alegerilor prezidențiale.
Prima propunere, depusă de grupul Conservatorilor și Reformiștilor Europeni (ECR), cu 309 voturi „împotriva”, 110 „pentru” și nouă abțineri.
Înainte de vot, europarlamentarul român Nicu Ștefănuță a cerut în plen ca această propunere să fie respinsă, pe motiv că ar submina principiul legalității.
A doua solicitare privind dezbaterea situației din Români, făcută de grupul Europa Națiunilor Suverane (ESN), a fost respinsă cu 317 voturi împotrivă, 109 pentru și 7 abțineri.
Europarlamentarul Siegfried Mureșan: Solicitare fără temei!
Ulterior, europarlamentarul român Siegfried Mureșan, a salutat pe Facebook respingerea acestor propuneri, pe care le-a caracterizat ca fiind fără temei.
„Am respins în Parlamentul European încercarea grupurilor extremiste de a impune o dezbatere menită să creeze falsa impresie că statul de drept în România este în pericol.
Grupul Conservatorilor (din care face parte AUR) și Grupul Suveraniștilor au cerut adăugarea pe ordinea de zi a sesiunii plenare a unei dezbateri privind alegerile prezidențiale din România, sugerând, fără temei, că democrația noastră ar fi pusă sub semnul întrebării.
Toate grupurile proeuropene – PPE, Socialiștii, Renew și Verzii – au votat împotriva acestei tentative de manipulare. Dezbaterea nu va avea loc. România este stat de drept și nu avem nevoie de prietenii rușilor din Parlamentul European să pună acest lucru la îndoială”, a transmis Siegfried Mureșan.

- 27 martie. 107 ani de la Unirea Basarabiei cu România - 26 martie 2025
- „Marșul pentru viață”, sâmbătă, în București și în sute de localități din țară și din Republica Moldova - 26 martie 2025
- ODIHR deschide o misiune de observare a „alegerile prezidențiale repetate” din România, la „invitația autorităților naționale” - 26 martie 2025