Europa își va asuma un rol mult mai mare în propria apărare, potrivit unei decizii adoptate în unanimitate de statele membre, joi, la summitul de la Bruxelles.
Acest lucru ar urma să se facă în primul rând prin alocarea de fonduri pentru securitate și apărare, a transmis, joi, de la Bruxelles, președintele interimar al României, Ilie Bolojan.
Planul adoptat prevede, printre altele, achiziții comune pentru statele membre, cheltuieli pentru apărare din împrumuturi puse la dispoziția statelor membre și redirecționarea fondurilor europene pe care statele membre nu au reușit să le cheltuiască.
Iată principalele declarații făcute de Ilie Bolojan pe această temă:
- S-a creat posibilitatea pentru toate statele ca să existe posibilitatea clauzei de salvgardare, în sensul în care cheltuielile de apărare suplimentare să nu fie cuprinse în deficitele bugetare, în așa fel încât balanțele statelor să nu fie afectate de aceste cheltuieli suplimentare.
- Un al doilea element important este cel legat de acordarea unei sume de 150 de miliarde de euro, sub forma unui împrumut susținut din bugetul Uniunii Europene, care să fie pus la dispoziția statelor în așa fel încât să fie folosit pentru partea de cheltuieli de apărare.
- Un alt element important este posibilitatea ca, din fondurile europene care nu vor fi cheltuite și care au fost alocate statelor, să se poată direcționa către cheltuielile de apărare fonduri, în așa fel încât acestea să nu fie pierdute.
- De asemenea, Banca Europeană de Investiții va primi mandat pentru a acorda credite pentru industria de apărare și pentru ca și băncile comerciale care țin de Banca Europeană de Investiții să acorde companiilor din domeniu aceste credite.
- S-au stabilit, de asemenea, domeniile prioritare de unde se vor direcționa achizițiile comune – și e vorba de drone, scuturi antirachetă, sateliți și mobilitate militară. De asemenea, a fost stabilită ca prioritară întărirea Flancului de Est, de la Baltică la Marea Neagră, dar și, în general, asigurarea securității la toate frontierele UE.
- Simplificarea achizițiilor în acest domeniu este un alt element care urmează să fie asigurat de Comisia Europeană în așa fel încât să se poată face achiziții mai rapide și, de asemenea, să se poată face achiziții în care un stat care achiziționează, de exemplu, o anumită tehnică militară, să poată distribui și altui stat, în așa fel încât cumpărând mai mult să se poată cumpăra mai ieftin și să fie așa cum am spus, interoperabil.
Pe același subiect:

- 27 martie. 107 ani de la Unirea Basarabiei cu România - 26 martie 2025
- „Marșul pentru viață”, sâmbătă, în București și în sute de localități din țară și din Republica Moldova - 26 martie 2025
- ODIHR deschide o misiune de observare a „alegerile prezidențiale repetate” din România, la „invitația autorităților naționale” - 26 martie 2025
DE NOAPTEA MINȚII…!!! Nu se regasesc acum, pe ordinea de zi, proiecte extrem de importante la nivel European, cum ar fi….Combaterea SECETEI prelungite in mai tot continentul European…Combaterea Poluarii…Protectia Mediului….Problema APEI potabile si a Agriculturii…etc…etc Dar…se gasesc acum sa se investeasca Sume Enorme de bani la nivel UE…Pentru inarmare….Dintr-o data si-au dat seama ca ….trebuie sa se inarmeze toata Europa…Timp de 3 ani de zile ce-au facut…??!!!
O alta Mega afacere cu Arme si tehnica militara….la gramada toata Europa….ale sute de miliarde aruncate in Buzunarele Oficialilor Europeni…!!!
Intreb pentru Prieteni…daca America vrea pace si retrage sprijinul pentru ukraina…iar Romania, prin Marionetele de la Bucuresti, vor sa fie aliati cu europenii intr-un alt razboi cu Rusia….pe noi, care scut ne va apara de Rachetele lui Putin….pentru ca scutul aerian si toata apararea antiaeriana ar fi fost facuta de americani…Nu de francezi…nu de englezi sau germani care acum se umfla cum ca vor continuarea razboiului…??!!!!