Comisia Europeană a propus, săptămâna trecută, accelerarea implementării unor norme din Pactul privind migrația și azilul, adoptat anul trecut și care ar urma să intre în vigoare în iunie 2026.
Comisia dorește ca anumite aspecte ale Regulamentului privind procedurile de azil să fie aplicate anticipat.
Normele se referă la:
- Pragul ratei de recunoaștere de 20 %: Statele membre pot aplica procedura la frontieră sau o procedură accelerată persoanelor care provin din țări în care, în medie, 20 % sau mai puțini solicitanți primesc protecție internațională în UE.
- Țările terțe sigure și țările de origine sigure pot fi desemnate cu excepții, oferind statelor membre o mai mare flexibilitate prin excluderea anumitor regiuni sau a unor categorii de persoane clar identificabile.
Pe de altă parte, Comisia propune stabilirea unei prime liste a UE a țărilor de origine sigure.
- Prima listă anunțată de CE cuprinde Kosovo, Bangladesh, Columbia, Egipt, India, Maroc și Tunisia.
- Totodată, țările candidate la aderarea la UE ar a fi desemnate țări de origine sigure.
O țară candidată ar fi exclusă numai în anumite circumstanțe specifice: violența generalizată în situații de conflict, sancțiunile adoptate de Consiliu împotriva țării respective sau o rată de recunoaștere la nivelul UE a solicitanților de azil mai mare de 20%.
Desemnarea ca țară de origine sigură nu constituie o garanție de siguranță pentru toți resortisanții țării respective. Statele membre trebuie să efectueze o evaluare individuală a fiecărei cereri de azil, indiferent dacă o persoană provine sau nu dintr-o țară de origine sigură.
În etapele următoare, Parlamentul European și al Consiliului urmează să convină asupra acestei propuneri.

- Claudiu Târziu (Acțiunea Conservatoare): România a ajuns la marginea prăpastiei financiare. Este momentul adevărului și al răspunderii - 5 iulie 2025
- Pachetul de măsuri fiscal-bugetare, adoptat de Guvernul Bolojan, va fi asumat luni în Parlament - 5 iulie 2025
- Achim Irimescu, reprezentanța permanentă a României la UE: Comisia Europeană propune reducerea cu până la 20% a bugetului pentru Politica Agricolă Comună, pentru a face loc planului de înarmare pentru apărare - 4 iulie 2025