Un avocat român solicită Guvernului de la București sprijin pentru înregistrarea Bisericii Ortodoxe Române în Ucraina

Avocatul Mihai Bălan, membru al Baroului Iași,a transmis o solicitare către Prim-ministrul României, Marcel Ciolacu, prin care a cerut implicarea directă a Guvernului României în susținerea demersurilor de înregistrare a Bisericii Ortodoxe Române (BOR) pe teritoriul Ucrainei, anunță Agenția Bucpress.

Potrivit sursei citate, inițiativa vine în contextul tensiunilor religioase din Ucraina, care afectează și comunitatea românească.

În solicitarea sa, avocatul invocă hotărârea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române din 29 februarie 2024, care „sprijină organizarea canonică a românilor ortodocși din Ucraina prin înființarea unei structuri proprii” — Biserica Ortodoxă Română din Ucraina, sub ascultarea canonică a Patriarhiei Române. Această decizie sinodală a fost considerată un pas firesc în sprijinirea comunităților românești, în fața unor posibile încălcări ale drepturilor lor religioase.

Mihai Bălan atrage atenția asupra faptului că, pe teritoriul Ucrainei, trăiesc aproximativ 400.000 de etnici români. În localitățile în care domiciliază aceste comunități există parohii în care slujesc preoți de etnie română, iar aceștia își doresc să aparțină de Biserica Ortodoxă Română (BOR). De asemenea, preoții români, alături de enoriașii parohiilor unde slujesc, au încercat să obțină înregistrarea pe teritoriul Ucrainei a Bisericii Ortodoxe Române din Ucraina, însă autoritățile ucrainene refuză sau amână acest proces, fără temei legal, ceea ce ridică semne de întrebare privind respectarea libertății religioase.

În cererea adresată Prim-ministrului României, avocatul reamintește că, potrivit tratatelor internaționale și legislației interne, Ucraina este obligată să respecte drepturile minorităților, inclusiv libertatea religioasă. În acest context, Mihai Bălan cere autorităților române să inițieze demersurile necesare pentru sprijinirea comunităților românești din Ucraina și recunoașterea oficială a Bisericii Ortodoxe Române din Ucraina.

Context:

În luna august 2024, trei organizații religioase din Ucraina au convocat, pe 25 august, la Cernăuți, Adunarea de constituire a Bisericii Ortodoxe Române din Ucraina, conform legislației ucrainene în vigoare. La 28 august 2024, acestea au prezentat Serviciului de Stat pentru Politici Etnice și Libertatea de Conștiință documentația necesară pentru înregistrarea juridică a Bisericii Ortodoxe Române din Ucraina, structură religioasă aflată în comuniune canonică cu Patriarhia Română. Cu toate acestea, autoritățile ucrainene nu au oferit niciun răspuns oficial privind înregistrarea acestei structuri religioase.

În octombrie 2024, BOR și-a exprimat regretul față de amânarea recunoașterii juridice a Bisericii Ortodoxe Române din Ucraina, subliniind că aceasta îndeplinește toate condițiile impuse de legislația ucraineană. Totodată, Sfântul Sinod a aprobat continuarea demersurilor către autoritățile publice din România și Ucraina pentru soluționarea acestei situații.

Pe 28 februarie 2025, grupul de inițiativă pentru înregistrarea BOR din Ucraina s-a adresat președintelui Volodimir Zelenski, solicitând intervenția sa pentru deblocarea procesului de recunoaștere juridică. În acest context, Ciprian-Vasile Olinici, secretarul de Stat pentru Culte din cadrul Guvernului României, s-a întâlnit cu Victor Elenski, șeful Serviciului de Stat al Ucrainei pentru Politicile Etnice și Libertatea de Conștiință (DESS), pentru a discuta, printre altele, și problema amânării recunoașterii juridice a Bisericii Ortodoxe Române din Ucraina.

Autoritățile ucrainene au exprimat scepticism față de înființarea de către BOR a Bisericii Ortodoxe Române din Ucraina. Serviciul de Stat al Ucrainei pentru Politică Etnică și Libertate de Conștiință a propus crearea unei structuri destinate românilor în cadrul Bisericii Ortodoxe a Ucrainei (PȚU). Cu toate acestea, comunitatea românească din Ucraina nu agreează această idee, considerând că, din punct de vedere spiritual, este mai aproape de Biserica Ortodoxă Română decât de PȚU.

De menționat că pentru apărarea libertății religioase și sprijinirea înregistrării Bisericii Ortodoxe Române în Ucraina au existat inițiative din partea parlamentarilor și europarlamentarilor români.

Până în prezent, autoritățile ucrainene nu au emis un răspuns favorabil solicitărilor venite din partea comunităților românești și nici la intervenții adresate direct președintelui Volodimir Zelenski.


Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost


Spune-ți părerea

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.