Bruxellesul se bazează pe gazele din România pentru interzicerea celor din Rusia

Comisia Europeană (CE) a anunțat, marți, că UE va opri complet importurile de gaze din Rusia, până la sfârșitul anului 2027, ca parte a strategiei REPowerEU privind  eliminarea dependenței blocului comunitar de energia rusească.

Potrivit unui comunicat oficial, planul vizează nu doar gazele, ci și eliminarea treptată a importurilor de petrol și energie nucleară din Rusia.

Comisia va colabora cu statele membre pentru a se asigura că eliminarea treptată la nivelul UE a importurilor de energie din Rusia va fi treptată și bine coordonată în întreaga Uniune.

Statelor membre li se va cere să pregătească planuri naționale până la sfârșitul acestui an, stabilind modul în care vor contribui la eliminarea treptată a importurilor de gaze, energie nucleară și petrol din Rusia, se precizează în comunicatul transmis de CE.

Cu ochii pe resursele României

Potrivit Profit.ro, unul dintre argumentele Bruxellesului pentru adoptarea acestui plan este producția viitoare de gaze naturale din România din perimetrul offshore Neptun Deep.

„În anii care vin, vor deveni disponibile volume suplimentare de gaze și în centrul și sud-estul Europei, o regiune în mod tradițional dependentă de livrările rusești prin conducte. La nivelul lui 2027, se așteaptă ca perimetrul offshore Neptun Deep din România să producă 8 miliarde de metri cubi de gaze naturale pe an, în primii săi 10 ani de operare. (…) Asigurarea de surse alternative de aprovizionare de la parteneri de încredere este critică pentru limitarea oricărui impact asupra securității alimentării (al interzicerii importurilor din Rusia – n.r.). De exemplu, Norvegia, cel mai mare furnizor de gaze al UE, ca și România și Grecia, pot sprijini diversificarea (surselor de gaze – n.r.) în Europa Centrală și de Est, dominată în mod tradițional de gazele rusești, prin intermediul gazoductului Baltic, respectiv a celui Transbalcanic″, se menționează în draftul de plan al Bruxelles-ului privind strategia de renunțare treptată la importurile de gaze din Rusia, analizat de Profit.ro.

Reamintim că OMV Petrom și Romgaz pregătesc forarea unei noi sonde de explorare pe perimetru, la o adâncime totală de peste 3.000 de metri. Cei doi concesionari au anunțat pe 25 martie startul forajului primei sonde de exploatare a gazelor naturale din Neptun Deep, unde producția este așteptată să înceapă în 2027.

 


Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost


Un comentariu la „Bruxellesul se bazează pe gazele din România pentru interzicerea celor din Rusia”

Spune-ți părerea

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.