Fabrica Armătura Cluj se închide după 141 de ani. În locul ei se ridică un ansamblu imobiliar

Fabrica Armătura Cluj, cu o istorie de 141 de ani, se închide în scurt timp, pe locul fostei platforme industriale urmând să se ridice un ansamblu rezidențial cu blocuri cu 15 etaje, anunță Ziua de Cluj.

Adunarea Generală Extraordinară a Acționarilor Armătura va aproba, în 24 iunie 2025, „dizolvarea și inițierea procedurii de lichidare, ca urmare a diminuării activului net al Societății (…)”, se arată în raportul publicat pe site-ul Bursei de Valori București (BVB).

Activitatea operațională a fabricii a fost închisă în 2020, iar de atunci veniturile sale au fost susținute prin vânzarea de produse reziduale și active rămase, precum și printr-un contract de subînchiriere. Din 2020 până în prezent, o mare parte din active au fost vândute și majoritatea angajaților au fost disponibilizați. Armătura mai avea doar 6 angajați la sfârșitul anului 2024.

Armătura Cluj se transformă: blocuri cu 15 și 10 etaje

Platforma industrială Armătura din municipiul Cluj-Napoca se va transforma într-un ansamblu mixt cu blocuri de 15 și 10 etaje, spații comerciale și zone verzi.

Armătura Cluj, istorie de 141 de ani

În anul 1884 a fost fondată prima companie producătoare de articole de robinetărie din România. Oferta de atunci o reprezentau armăturile pentru gaz, apă, abur.
În 1934, după mari eforturi de dezvoltare, a venit cu o inovație mondială în domeniu, și anume robinetul cu închidere prin bilă, pentru care a primit Brevetul Regal de Invenție. Armătura a continuat să fie singurul producător de armături pentru instalații sanitare din România între anii 1949–1960, iar începând cu anul 1970 compania a trecut granițele către America, Asia și Europa.

În 1996 a încheiat procesul de privatizare, fiind în prezent societate comercială cu capital integral privat. În 2005 a fost preluată de firma austriacă Herz. În 2012, Armătura avea acționariat mixt, dar era deținută în proporție de peste 50% de către grupurile austriece Herz Armaturen (32%) și Tridelta Gruppe (17%), alături de fondul de investiții american Broadhurst Ltd. (7%).

 

 


Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost


Spune-ți părerea

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.