Politica Agricolă Comună se schimbă: accent pe digitalizare, simplificare și agricultură ecologică. Ce se întâmplă cu finanțarea pentru fermieri

Comisia Europeană (CE) a prezentat, miercuri, un pachet cu o serie de măsuri privind noua Politică Agricolă Comună (PAC).

Subiectul este deosebit de important pentru România, deoarece de noua strategie europeană în domeniul agriculturii va depinde finanțarea fermierilor români în următorii ani.

Deocamdată nu este foarte clar cum se vor aloca banii în viitoarea PAC, pentru început CE anunțând, printr-un comunicat de presă, că „simplifică politica agricolă comună pentru a sprijini fermierii și a spori competitivitatea.”

În acest sens, Comisia Europeană a prezentat un pachet de măsuri care vizează sarcina administrativă, controalele, răspunsul în situații de criză și nevoile de investiții ale sectorului.

Potrivit CE, inițiativa sprijină competitivitatea, reziliența și digitalizarea sectorului agricol, precum și, în special, a tinerilor fermieri și a fermierilor ecologici.

Propunerile CE:

Schema de plată simplificată pentru micii fermieri

Micii fermieri vor beneficia de o plată unică anuală, majorată la 2.500 de euro. CE susține că scopul acestor plăți pentru micii fermieri este de a promova o distribuție mai echilibrată a sprijinului, de a consolida vitalitatea zonelor rurale în care fermele mici joacă un rol economic esențial și de a reduce sarcinile administrative atât pentru fermieri, cât și pentru autorități.

Acești fermieri vor fi, de asemenea, scutiți de anumite norme de mediu (condiționalitate), deși pot beneficia de plăți care recompensează agricultura ecologică (programe ecologice).

Cerințe și controale de mediu simplificate

Pachetul de simplificare vizează o mai bună adaptare la diversele practici agricole și condiții locale, reducând în același timp suprapunerea cu normele naționale existente.

De exemplu, fermele ecologice certificate vor fi considerate în mod automat ca îndeplinind unele dintre cerințele de mediu ale UE pentru finanțare.

Pentru a reduce sarcina administrativă a controalelor, acestea vor fi raționalizate prin utilizarea sateliților și a tehnologiei. În plus, va fi introdus un nou principiu: un singur control la fața locului pe an pentru fiecare exploatație.

Consolidarea gestionării crizelor

Fermierii din UE afectați de dezastre naturale sau de boli ale animalelor vor beneficia de noi plăți de criză prevăzute în cadrul planurilor strategice PAC.

Pe de altă parte, statele membre vor beneficia de o mai mare flexibilitate în adaptarea planurilor lor strategice PAC, aprobarea prealabilă din partea Comisiei fiind necesară numai pentru modificările strategice. Acest lucru va avea un impact pozitiv asupra fermierilor, care vor beneficia mai rapid de modificările introduse.

Competitivitate și digitalizare

Micii fermieri vor avea la dispoziție o finanțare care oferă până la 50.000 de euro sub formă de sumă forfetară pentru a contribui la îmbunătățirea competitivității fermelor lor.

CE precizează că administrațiile naționale vor fi încurajate în continuare să dezvolte sisteme digitale interoperabile.

Etapele următoare

Propunerea legislativă va fi înaintată Parlamentului European și Consiliului spre adoptare.

Pe același subiect:

Reguli noi pentru fermieri. Digitalizare și tranziție către o economie cu emisii scăzute. Ce indică busola Ursulei von der Leyen pentru AGRICULTURĂ

Fost ministru al Agriculturii: Reducerea fondurilor pentru Politica Agricolă Comună, adevărata amenințare la adresa fermierilor români

 

 


Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost


Spune-ți părerea

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.