Curtea Constituțională a Poloniei a decis, miercuri, că reglementările Uniunii Europene privind energia și clima încalcă suveranitatea națională în privința politicii energetice.
Decizia transmite mesajul că legislația UE nu poate avea întâietate asupra constituțiilor statelor membre și că UE nu a primit, prin tratate, competența de a decide, fără consimțământul unui stat membru, ce surse de energie pot fi folosite.
Totuși, este puțin probabil ca această decizie să aibă efecte reale pentru moment, având în vedere că actualul guvern, o coaliție condusă de premierul liberal pro-UE Donald Tusk, nu recunoaște legitimitatea Curții Constituționale, susținând că unii dintre judecătorii care fac parte din instanță au fost numiți ilegal de fosta administrație a Partidului Lege și Justiție (PiS).
Însă lucrurile s-ar putea schimba după ce președintele ales al Poloniei, Karol Nawrocki, își va prelua mandatul.
Reamintim că, în 2021, Guvernul României a transmis că recunoaște supremația dreptului european asupra legislației naționale. La momentul respectiv, declarația a fost făcută de Nicolae Ciucă (prim-ministru) și Cătălin Predoiu (ministrul Justiției).
Curtea Constituțională a României (CCR) tocmai anunțase că se poate discuta despre efectele Hotărârii CJUE privind supremaţia dreptului UE doar după modificarea Constituţiei. după cum a relatat RostOnline.

- Ziua Imnului Național al României. Ceremonii în Capitală și în garnizoane din țară, marți, 29 iulie - 28 iulie 2025
- Claudiu Târziu (Acțiunea Conservatoare) propune o strategie pentru întoarcerea românilor din diaspora, ca soluție la criza forței de muncă din România - 28 iulie 2025
- Donald Trump și Ursula von der Leyen au ajuns la un acord comercial: taxe vamale de 15% pentru produsele UE și achiziții masive de energie și echipamente militare din SUA - 28 iulie 2025