Legea europeană a climei, anunțată de CE. Ursula von der Leyen: Ne menținem cu fermitate angajamentul de a decarboniza economia europeană până în 2050

Comisia Europeană (CE) a prezentat, miercuri, o modificare a Legii europene a climei, prin care este stabilit un obiectiv climatic al UE pentru 2040 de reducere cu 90% a emisiilor nete de gaze cu efect de seră (GES) față de nivelurile din 1990, informează CE.

Potrivit sursei citate, propunerea se bazează pe obiectivul obligatoriu din punct de vedere juridic existent al UE de reducere a emisiilor nete de GES cu cel puțin 55 % până în 2030 și stabilește o modalitate mai pragmatică și mai flexibilă de a atinge obiectivul, în vederea unei economii europene decarbonizate până în 2050.

„Pe măsură ce cetățenii europeni simt din ce în ce mai mult impactul schimbărilor climatice, ei se așteaptă ca Europa să acționeze. Industria și investitorii se uită la noi pentru a stabili o direcție previzibilă de călătorie. Astăzi arătăm că ne menținem cu fermitate angajamentul de a decarboniza economia europeană până în 2050. Obiectivul este clar, călătoria este pragmatică și realistă”, a declarat șefa CE, Ursula von der Leyen.

Comisia susține că propunerea stabilește o modalitate de a atinge obiectivul pentru 2040 într-un mod diferit față de cel din trecut.

Un element central îl reprezintă flexibilitățile pe care Comisia le va lua în considerare la elaborarea viitoarelor instrumente legislative pentru atingerea acestui obiectiv climatic pentru 2040.

Printre acestea se numără un rol limitat pentru creditele internaționale de înaltă calitate începând cu 2036, utilizarea absorbțiilor interne permanente în sistemul UE de comercializare a certificatelor de emisii (EU ETS) și o mai mare flexibilitate între sectoare pentru a contribui la atingerea obiectivelor într-un mod eficient din punctul de vedere al costurilor și echitabil din punct de vedere social. Concret, acest lucru ar putea oferi unui stat membru posibilitatea de a compensa sectorul care se confruntă cu dificultăți în ceea ce privește utilizarea terenurilor printr-o depășire a obiectivului de reducere a emisiilor generate de deșeuri și de transporturi.

„Măsurile privind energia la prețuri accesibile pentru extinderea producției de componente de rețea și sprijinirea contractelor de achiziție de energie electrică, proiectul-pilot pentru viitoarea Bancă pentru decarbonizarea industrială, viitorul Plan de acțiune privind industria chimică și dialogurile sectoriale cu părțile interesate se numără printre acțiunile care vor contribui la realizarea Pactului pentru o industrie curată. Așteptate la sfârșitul acestei luni, propunerile pentru următorul cadru financiar multianual vor stabili, de asemenea, modul în care viitorul buget al UE va sprijini tranziția către o economie curate”, se precizează în comunicatul Comisiei.

Pașii următori

Propunerea Comisiei de stabilire a unui obiectiv climatic pentru 2040 va fi prezentată Parlamentului European și Consiliului spre dezbatere și adoptare în cadrul procedurii legislative ordinare.

Un viitor obiectiv climatic convenit al UE va servi, de asemenea, drept criteriu de referință pentru cadrul de politică al UE post-2030 care va fi elaborat ulterior.

 


Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost


Spune-ți părerea

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.