Marți, 28 martie, dublă lansare de carte la librăria Sophia

Fundaţia Profesor George Manu, Editura Evdokimos şi Librăria Sophia, vă invită marţi, 28 martie 2017, ora 18.00, la o dublă lansare de carte:

Nicolae Roşca – „Batalioanele de exterminare Sărata” (prefaţă de Pr. Marius Vişovan)

Nicolae Roşca – „Batalioanele de exterminare Sărata”

Aceste diabolice batalioane de exterminare au fost înfiinţate de şeful statul român, Generalul Ion Antonescu, ca metodă de exterminare a legionarilor indezirabili. Aceştia au fost trimişi să lupte pe front fără echipament sau pregătire militară. Comandanţii lor militari primind ordin să îi trimită în prima linie, în locurile cele mai periculoase pentru a fi exterminaţi…

Nicolae Roşca a luptat în aceste batalioane şi s-a numărat printre puţinii supravieţuitori – alături de poetul Radu Gyr. Sute şi mii de români au fost exterminaţi acolo conform ordinului primit de la autorităţile române. I-am pierdut astfel pe directorul Teatrului Naţional Haig Acterian sau pe celebrul pictor Alexandru Bassarab… Cartea lui Nicolae Roşca reprezintă singura mărturie scrisă despre aceste batalioane ale morţii şi de aceea valoarea ei istorică şi sufletească este excepţională.

Ioan Teodorescu – „Pelerin prin iadul roşu” (prefaţă de Radu Mărculescu)

Ioan Teodorescu – „Pelerin prin iadul roşu”

Ofiţer al armatei române, Ioan Teodorescu participă cu regimentul său la războiul dat pe frontul de răsărit. Căzut în prizonierat în august 1944, va reveni în ţară abia în decembrie 1950, petrecând încă 6 luni în detenţie înainte de a fi eliberat. Teodorescu a cunoscut pe deplin ororile Gulagului Sovietic fiind purtat prin 16 lagăre bolşevice şi încă 2 româneşti…

Demn, vertical şi credincios, biruieşte iadul roşu şi ne lasă moştenire o carte document, o mărturie de eroism şi românism.

Sunt invitaţi:

  • Pr. Prof. Marius Vişovan
  • Ciprian Voicilă, sociolog
  • Alina Vasile, nepoata d-lui Ioan Teodorescu

Invitat special – actorul Cristi Iacob – care va recita „Poeme de răsboiu”, versuri scrise de Radu Gyr în 1941, în timp ce se afla pe front ca luptător în batalioanele de exterminare Sărata.


Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost


2 comentarii la „Marți, 28 martie, dublă lansare de carte la librăria Sophia”

  1. ,,au fost trimisi (na. – legionarii) sa lupte pe front fara echipament sau pregatire militara,,. Nu exista nici un ordin sau document prin care sa se ateste ca unitatile alcatuite in mare parte din legionari au primit mai putin echipament, munitie decat alti soldati ai Armatei Române. Cat priveste pregatirea militara, parca se presupune ca in Legiune se facea si asa ceva, nu? Dincolo de asta, TOTI concentratii care au fost trimisi pe Front in acea perioada aveau o minima pregatire militara.

  2. Ati cautat in arhive si nu ati aflat niciun ordin? Cartea de mai sus nu ofera astfel de raspunsuri documentate?

Comentariile sunt închise.