FOTOGRAFIA ÎN FOCUS –EDIȚIA I
Limbajul non-verbal în fotografie
Proiectul Fotografia în focus-ediția I, Limbajul non-verbal în fotografie are drept scop creșterea gradului de conștientizare pe care fotografia îl joacă în viața noastră, prin mesajul pe care îl transmit fotografiile și subiectele fotografiate.
„Fotografia în focus – Ediția I, Limbajul non-verbal în fotografie”, proiect inițiat de Asociația Rost, alături de Grupul Filos, cu sprijinul ARCUB și al Primăriei Municipiului București, este componenta principală a festivalului de fotografie Bucharest Photo Week, primul festival internațional de fotografie din București.
Evenimente ce fac parte din proiectul „Fotografia în focus – Ediția I, Limbajul non-verbal în fotografie”:
EXPOZIȚII
1/ Tezaur fotografic românesc – Colecția Costică Acsinte
Despre:
Poveştile demult uitate ale unor români de la începutul secolului trecut, imortalizate de un fotograf anonim din Slobozia, au făcut vâlvă în ultima perioadă pe Internet şi nu numai. Arhiva lui Costică Axinte, fotograf profesionist care vreme de peste 60 de ani, între 1916 şi începutul anilor 1980, a umplut mii de filme şi plăci fotografice cu chipuri, locuri şi evenimente din viaţa judeţului Ialomiţa, a fost recuperată în format digital de Cezar Popescu, fost jurist şi pasionat de fotografie.
„Costică Acsinte s-a născut la 4 iulie 1897 în comuna Perieți, județul Ialomița. A participat ca voluntar la războiul pentru reîntregirea neamului românesc în cadrul Grupului I de aviație unde a urmat cursurile Școlii de Pilotaj. Pînă la data de 15 iunie 1920, când este trecut în rezervă cu gradul de sergent, contingent 1918, a activat ca fotograf de război. După lăsarea la vatră a deschis la Slobozia atelierul „Foto Splendid C. Acsinte“. Se stinge din viață la 7 ianuarie 1984 la vârsta de 87 de ani. Reporter de război, artist fotograf, Costică Acsinte a lăsat ialomițenilor un tezaur foto-documentar în care evocă oamenii și locurile timpului său… azi istorie.”( Forin Vlad, Slobozia, istorie în imagini din colecția „Costică Acsinte“, Ed. Cetatea de Scaun, 2008)
Expoziția va fi vernisată pe 5 septembrie, ora 16:30 și este găzduită de Muzeul Național al Țăranului Român
2/ DAUGHTERS – Expresiile copilăriei
Despre:
Copilăria este perioada vieții în care curiozitatea se manifestă în nenumărate chipuri. Suntem adesea uimiți, ne bucurăm de lucrurile mărunte și nu înțelegem când va fi „mâine”. Expoziția Expresiile copilăriei – seria Daughters ne reamintește bucuria, lipsa autocenzurii și a grijilor cotidiene pe care copilul din noi încă o păstrează. Alexa și Maria, protagonistele poveștii Expresiile fotografiei te invită să li te alături în joc, cu bucurie și zâmbet.
Despre autoare
În 2009, Gina Buliga renunță la colaborarea cu numeroși artiști din România, lucrând până atunci pe partea de producție. Modelele ei preferate, cele două fiice, au determinat-o să își urmeze pasiunea pentru fotografie, considerând că prin ele poate transmite privitorului emoția copilăriei. Gina consideră că o fotografie bună emite dorința de a mai vedea încă o dată cadrul surprins, este acea imagine în care dorești să te cufunzi mereu, ori de câte ori o privești.
Expoziția va fi vernisată pe 5 septembrie, ora 18:30 și este găzduită deMetropolis Center.
3/ EXPRESIILE FEMINITĂȚII
Despre:
„Sufletul umbla în tăcere. Uneori bântuie cautând lumină și culoare, alteori adoarme într-un soi de însingurare tristă. Din când în când, adevarul lui ne izbește cu câte-o pată de culoare, un strigat mut, o rază de lumină, un dor mărunt, o nebunie scurtă… Redescoperit în nuditatea lui tăcută, sufletul ne inundă cu povești încântătoare. Pentru o femeie, conștientizarea și asumarea poveștilor sufletului ajută la consolidarea și șlefuirea aurei ei de feminitate. Pentru că feminitatea, ca dar primordial, există uneori doar în stare latentă, trădată fiind de gesturi mărunte, adeseori inconștiente. Feminitatea asumată reprezintă așadar o atitudine prin care femeia își îmbrățișează sufletul și-l arată lumii întregi. Este, dacă vreți, o dovadă de iubire primordiala cu care eternul feminin a fost și este binecuvântat.” (Diana Năstase)
Expun: Anca Cernoschi, Tatiana Volontir, Cristina Venedict, Felicia Simion, Andreea Chiru, Natalia Ciobanu (invitat special Rep. Moldova)
Expoziția va fi vernisată pe 8 septembrie, ora 19.00 și este găzduită de Magazinul F64.
4/ FRÂNTURI DIN ȚARA MINUNILOR
Despre:
Expoziția va întruni cele mai frumoase lucrări rezultate în urma atelierului „Emoția în fotografia de portret”, susținut de Cristina Venedict. Fotografiile vor fi alese de Cristina și un membru din echipa de organizare Bucharest Photo Week și vor fi expuse la Acuarela. Revenim cu detalii despre expozanți pe 8 septembrie, odată cu încheierea atelierului.
Expoziția va fi vernisată pe 11 septembrie, ora 18:30 și este găzduită de Acuarela.
5/ FRÂNTURI ȘI IPOSTAZE URBANE
Despre:
Expoziția va întruni cele mai frumoase lucrări rezultate în urma atelierului „Portret urban”, susținut de Fred Fogherty și Mirela Momanu. Fotografiile vor fi alese de Fred, Mirela și un membru din echipa de organizare Bucharest Photo Week și vor fi expuse la Casa Universitarilor, participând în cadrul City Forest.
Revenim cu detalii despre expozanți pe 7 septembrie, odată cu încheierea atelierului.
Expoziția va fi vernisată pe 13 septembrie, ora 17.00 și este găzduită de Casa Universitarilor.
6/ ESENȚE
Despre:
Helmut Newton susținea că în fotografierea nudurilor, voyeurismul este esențial. Așadar, cu ajutorul artei se intermediază trecerea de la efectiv – corpul omenesc gol, la ideal – nudul, fiind necesară și o doză de simț și interes artistic.
În urmă cu un an, artistul vizual Dan Samoilă a achiziționat un laser pen și în timpul unui proiect în care fotografia un nud, i-a venit ideea acestui experiment. El consideră că nudul rămâne exemplul perfect de transformare a materiei în formă, așa că a hotărât să îl exploateze în această serie de lucrări artistice.
Laserul este o lumină cu spectru redus însă perfect dirijată, laser penul fiind prevăzut cu o prismă care descompune raza principală în mai multe raze. Suntem obișnuiți să asociem laserul cu culoarea roșie, însă artistul a ales pentru această expoziție culoarea verde, interpretând întunericul ca pe un sol fertil din care pot răsări forme pline de expresivitate.
Această expoziție, prin îndemânarea fotografului și tehnica utilizată, reușește să redea esența vizuală a nudului, o sintetizare a erotismului, păstrând un echilibru între lumina dozată și detaliile modelulului fotografiat.
Expoziția va fi vernisată pe 11 septembrie, ora 19.00 și este găzduită de Cafeneaua F64.
ATELIERE
1/ EMOȚIA ÎN FOTOGRAFIA DE PORTRET
Un atelier despre sensibilitate și emoție în fotografia de portret, susținut de fotografa Cristina Venedict.
În cadrul atelierului, se va încerca atingerea câtorva puncte importante din fotografia de portret, și anume:
· alegerea modelului
· alegerea locației
· alegerea stilului vestimentar, make-up, hairstyle, dar și a recuzitei în funcție de situație
· Lumina – felul in care lumina pune în evidență modelul
· Alegerea distanței focale optime în funcție de abordarea dorită
· Compoziția imaginii
De asemenea, se va pune accent pe pregătirea modelului pentru a transmite privitorului cu ușurință stări emoționale, în concordanță cu locația și ideea sesiunii foto.
Fotografiile vor fi realizate în lumină naturală.
În urma atelierului, fotografiile rezultate și selectate de Cristina Venedict împreună cu un membru al echipei Bucharest Photo Week vor face parte din expoziția „Frânturi din Țara Minunilor”, care se va vernisa pe 11 septembrie, la Acuarela.
Partea teoretică: duminică, 7 septembrie 2014, ora 16:30, Studioul F64, str. Bucovina nr. 2B.
Partea practică: luni, 8 septembrie 2014, orele 16:00-18:00,Plastilina, str. Olari nr. 8.
Atelierul este GRATUIT.
2/ ATELIER PORTET URBAN, cu Fred Fogherty (Franța) și Mirela Momanu
Suntem înconjurați de oamenii orașului în orice zi și în orice moment. În autobuze sau în metrou, în drumul spre serviciu, în locurile unde ne facem cumpărăturile, la evenimentele la care participăm și în locurile în care ne relaxam, sau pur și simplu pe strada pe care pășim mereu.
Sunt persoaane necunoscute, fiecare cu problemele și bucuriile sale, cu vârsta și preocupările aferente. Dar dacă ne oprim un minut din drumurile cotidiene și ne uităm în jurul nostru, putem vedea aceste “portretele urbane”, toți acești necunoscuți care surprinși de obiectivul aparatului foto, se transformă în portrete expresive și transmit emoții.
Seminarul își propune educarea vizuală a participanților pentru a sesiza expresii anume și a le capta, explicarea modul de relaționare cu persoanele fotografiate, limbajul trupului și expresivitatea personajelor, încadrarea personajului fotografiat în mediul ambient (strada), dar și setările necesare aparatului pentru obținerea unor portrete de impact.
Atelierul va concluziona studiul portretului urban printr-o expoziție, conținând cele mai bune lucrări din timpul sesiunii practice.
Atelierul are loc pe 6 septembrie, la magazinul F64 și pe străzile din centrul vechi al Bucureștiului.
3/ IMPORTANȚA MICROEXPRESIILOR ÎN FOTOGRAFIA DE PORTRET
Atelier susținut de Andreea Chiru, psiholog.
Fotografia presupune o comunicare cu sens dublu: pe un sens este comunicarea finală cu privitorul, destinatarul actului fotografic, iar pe celălalt sens e comunicarea cu subiectul fotografiat, care este anterioară sau concomitentă cu actul fotografierii.
Pentru reușita comunicării cu privitorul, este esențială o cât mai bună comunicare cu subiectul pe care îl fotografiem. Comunicarea poate fi atât verbală, cât si non-verbală prin gesturi, mimică, microexpresii etc.
Microexpresiile sunt indicatori relevanți în comunicarea și interpretarea limbajului non-verbal. Prin acest atelier se urmăreșteanalizarea microexpresiilor ca instrument folosit în momentul în care fotografiem, dar și ca suport interpretativ în descrierea fotografiei.
Atelierul este gratuit și va fi găzduit de magazinul F64, pe 12 septembrie, ora 18.00.
DEZBATERI / PREZENTĂRI
1/ PREZENTARE DE PORTOFOLIU FLORIN GHEBOSU
Florin Ghebosu ne va arăta imagini conceptuale, fotografii de peisaj și de stradă.
„Povestea mea cu fotografia a început atunci când am realizat ca viața este o rețetă cu multe delicii ce merită savurate și păstrate în adâncul conștiinței, a sufletului. Fotografia pentru mine reprezintă sentiment, vindecarea sinelui, o retrăire a unei stări sufletești sau amplificarea ei, un antrenament al minții și al inimii, o aventură fantastică sau reală, iar sursa ei izvorăște din ceea ce mintea și inima poate să înțeleagă, să cunoască și să iubească. În general, prefer elementul uman în fotografie, iar peisajele sunt trofee. Fotografia conceptuală reprezintă pentru mine o metodă de exprimare fără limite, un tandem al emoției și creației.” (Florin Ghebosu)
Prezentarea va avea loc pe 6 septembrie, ora 15.00 și este găzduită de magazinul F64.
2/ PORTRET URBAN CU VLAD EFTENIE – Prelegere teoretică
Atunci când fotografiem o persoană, ne gândim automat la portret. Așa am fost obisnuiți, cultural, pictura fiind cea care timp de secole a înrădăcinat această viziune.
Fotografii de stradă au ca subiect orașul. Acesta devine interlocutorul, modelul, “persoana” fotografiată. Se poate realiza portretul unui oraș? Al unei străzi, al unui cartier, al unei clădiri? Cum arată acesta, poate fi o imagine unică sau este necesară o serie de imagini?
Întâlnirea pe care o propune Vlad Eftenie în cadrul Bucharest Photo Week încearcă să analizeze acest subiect. A introdus conceptul de portret urban în 2010, în urma studiului doctoral dedicat fotografiei urbane ca instrument metodic de lucru.
Premise teoretice:
Curentul suprarealist a introdus mișcarea și spațialitatea în pictură, conceptul de portret fiind redefinit în operele lui Picasso, Miro, Picabia etc. Putem vorbi despre o asociere de secvențe vizuale multiple.
Fotografia are ca principal mijloc de exprimare crearea de secvențe vizuale. Mediul de lucru presupune secvențialitate prin excelență, de la suportul fotosensibil, la modul de a abordare a realității, privită ca și compunere de miniaturi care descriu un întreg – realitate descompusă și recompusă permanent din și în părți componente, în plan vizual.
Orice imagine este un produs de sine stătător și care poate fi privit ca produs artistic individual, cu un context intern propriu, cu reguli proprii de lecturare și interpretare, dezvoltând sensuri și semnificații proprii. Există desigur posibilitatea de a interconecta mai multe secvențe, imagini, de a crea relații noi, multiple. Așa cum pentru a alcătui un cuvânt e nevoie de mai multe litere, pentru o propoziție sunt necesare mai multe cuvinte care pot exprima idei și care la rândul lor pot alcătui, de ce nu, un roman – ca produs complex. Fiecare literă poate fi admirată și utilizată în parte, o idee complexă având însă nevoie de un mijloc de exprimare coerent și structurat, necesitând un nivel de integrare mai înalt.
Se pornește astfel de la cuvânt și se organizează în forma complexă propoziții – subansambluri unitare ale întregului, aplicând un anumit stil ce ajută exprimarea unei idei, a unei teme, a unui concept prealabil. Astfel ia naștere ceea ce poate constitui un discurs.
Portretul urban este un concept introdus ca factor de noutate pentru a denumi un discurs vizual – produs complex al genului fotografiei urbane/de stradă, cu o desfășurare narativă, structurat prin intermediul unor relații interdependente a părților sale.
Vom analiza modul de realizare a unui discurs vizual sub forma unuiportret urban, privind imaginea fotografică prin prisma rolului din cadrul seriei și a mecanismelor de relaționare a imaginilor, în căutarea sensului prin grupare, prin funcționare în context, alături de alte imagini.
Studiul este util atunci cand este necesară realizarea unei serii coerente de imagini – cu aplicabilitate directă în prezentări, concursuri de fotografie sau în alcătuirea unei expoziții.
Prelegerea are loc pe 13 septembrie, ora 15 și este găzduită de magazinul F64.
PROIECȚII DE FOTOGRAFIE
1/ Seară poloneză de fotografie
O seară poloneză de fotografie, în care vom proiecta imaginile și proiectele a doi fotografi excepționali: Michal Solarski, stabilit în Marea Britanie și Marcin Sobas.
MICHAL SOLARSKI este un fotograf polonez care locuiește în prezent în Londra. Interesul său pentru fotografia documentară izvorăște din studiile politice prin care și-a exprimat gândurile și observațiile într-o manieră vizuală. Cu ajutorul fotografiei a reușit să suprindă situații și evenimente incitante.
A absolvit în Polonia master în studii politice, mutându-se ulterior la Londra, unde a studiat fotografia documentară în cadrul unui masterat la London College of Communication. Fotografiile sale sunt inspirate mai ales de experiențele personale, având ca preocupare prioritară migrația și memorialistica. A expus și a publicat fotografii în diferite reviste, printre care și „GQ Magazine” și „The Mail on Sunday”.
În prezent își împarte viața profesională între fotografia documentară și cea publicitară. Călătorește des în Europa de Est, locul în care își produce majoritatea lucrărilor.
Proiecție 1: „The Airmen”/ „Aviatorii”
În urma victoriei nazisto-sovietice soldată cu invadarea Poloniei în anul 1939, majoritatea personalului forțelor armate aeriene poloneze a fost evacuat în Ungaria și în România. Ulterior, cea mai mare parte a reușit să ajungă în Franța, apoi în Marea Britanie.
În anul 1940, aproape 35000 de aviatori, de soldați și marinari polonezi constituiau în Marea Britanie cea mai numeroasă forță militară din țară. Dintre aceștia, aproximativ 8500 erau aviatori. Până la sfârșitul războiului, aproape 12000 de polonezi au luptat sub Royal Air Force. Militarii polonezi s-au distins pe toate fronturile prin curajul extraordinar și devotamentul pentru îndeplinirea ordinelor. Puțini piloți s-au repatriat după război, aceștia fiind deseori tratați ca inamici ai statului și chiar arestați de regimului comunist polonez.
În anul 2008, Michal Solarski a început un proiect de lungă durată dedicat piloților polonezi care au rămas în Marea Britanie. Pentru că puțini dintre ei mai sunt în viață, munca sa capătă o importanță istorică.
Proiecție 2: Proiectul „Poles Apart”/ ”Polonezi departe de casă”
Încă de la începutul secolului XXI am asistat la una dintre cele mai mari mișcări de migrație legală din istoria Europei și a întregii lumi. În mai 2004, odată cu extinderea Uniunii Europene, prin aderarea a opt noi state membre și prin deschiderea granițelor Marii Britanii, a luat naștere cel mai important val de migrație pe care britanicii l-au cunoscut vreodată.
În acest context, peste două milioane de polonezi au ajuns în Marea Britanie – un număr mai mare decât însăși populația Varșoviei. Conform datelor oficiale, aceste cifre au reprezentat numărul persoanelor care au călătorit în acea perioadă în Marea Britanie și nu neapărat numărul celor care au decis să se stabilească definitiv acolo. Cu toate acestea, grupurile tot mai mari de muncitori originari din Polonia și din Europa de Est au ajuns de ordinul sutelor de mii.
Acești imigranti și-au abandonat casele încercând să evadeze din realitatea impusă de condițiile aspre din țările de origine. Afluxul de polonezi a avut un impact radical asupra economiei Marii Britanii, importanța acestui fenomen fiind covârșitoare.
Polonezi departe de casă este un proiect despre acești oameni care au încercat să-și construiască o viață departe de țara mamă, sfâșiați între dorul de casă și acest nou tărâm promițător.
Prin fotografiile sale, Michal Solarski a încercat să surprindă lupta acestora în viața de zi cu zi în Marea Britanie, exemplificând experiențele unor persoane care tocmai ajunseseră la Londra, dar și pe cele ale familiilor deja stabilite și adaptate tuturor la acest mediu.
Proiectul este unul cu atât mai personal cu cât însuși autorul, Michal Solarski, a facut parte din această mișcare. Pe scurt, proiectul ilustrează sentimentul acut al separării, al dorului de casă și al nostalgiei.
MARCIN SOBAS s-a născut și locuiește în regiunea Silezia din Polonia. A absolvit un master în economie și lucrează în prezent în domeniul IT. De când se știe a avut o sensibilitate aparte pentru natură. Când tatăl său i-a dăruit o cameră foto compactă, a început aventura sa în fotografie. Următorul pas important a fost cumpărarea unui aparat DSLR profesional care i-a facilitat pașii către viitoarea sa pasiune – fotografia.
S-a specializat în fotografia de peisaj. Temele sale favorite sunt ogoarele de podiș, diminețile cețoase de la munte și de lângă lacuri. Marcin își dorește ca fiecare fotografie să spună o altă poveste, folosind ca laitmotiv lumina și condițiile. Acești doi factori au puterea de a introduce irealul. În viitor dorește să aibă ca subiecte păsările, fiind fascinat și de fotografierea faunei. La Vulturi, vor fi proiectate o parte din minunatele sale peisaje.
Proiecțiile se țin în cafeneaua culturală La Vulturi, pe 5 septembrie, ora 19:30.
2/ ALTE PROIECȚII
Vor fi proiectate imagini apartinând următorilor fotografi: Cristian Ardeleanu, Cătălin Bălan, Cristina Țintă, Mirela Momanu, Eli Driu, Călin Stan, Florin Ghebosu, Andrei Baciu, Dorin Bofan, Lazăr Ioan Ovidiu, Gina Buliga.
- Călin Georgescu, în fața secției de votare: Azi este ziua Constituției și nu mai este nimic constituțional în România - 8 decembrie 2024
- 8 decembrie/ Ziua Constituției României - 7 decembrie 2024
- Europarlamentarul Claudiu Târziu (AUR): Democrația din România este înmormântată cu acordul Bruxelles-ului neomarxist - 7 decembrie 2024