”Fii demn!” este un îndemn pe care mulți am vrea să-l urmăm. ”Fii demn!” este și titlul unei cărți, semnate de actorul, regizorul și publicistul Dan Puric, volum în care ni se dau temeiuri de demnitate națională. Dar demnitatea națională este constituită din demnitatea fiecărei persoane. Cu alte cuvinte, nu poți privi cerul, cînd ai iadul în inima ta. Seninul din fiecare dintre noi mărește lumina într-o comunitate. Iată de ce e important să ne găsim interior motivele pentru păstrarea demnității personale sau să ne recuperăm acest sentiment al demnității, dacă s-a întâmplat ca vitregiile vieții să ni-l îndepărteze. Uneori, nu putem să rămânem demni decât cu ajutor din afară. Un ajutor calificat, oferit nu doar cu empatie și generozitate, ci și cu știință. Un ajutor pentru care sunt oameni pregătiți – un fel de pompieri ai sufletelor, sau, mai bine spus, de călăuze care ne scot din hățișurile primejdioase ale vieții, care ne trec peste o punte șubredă, care ne duc la un liman sigur, atunci când speranța abia mai pâlpâie în noi. Se numesc, cu o sintagmă încă prea puțin înțeleasă pe tărâm românesc, asistenți sociali.
Nu, nu spune: eu nu voi avea niciodată nevoie! Pentru că asistența socială nu se ocupă doar de împărțitul ajutoarelor de stat pentru categorii defavorizate, nici numai cu salvarea unor naufragiați social, căzuți în diferite patimi, ca aceea a consumului de droguri, de exemplu, ori doar de recuperarea unor persoane căzute din sine și din lume în autodesconsiderare și ocupații ignobile.
Nimeni nu este scutit de diferite provocări de-a lungul vieții. Oricine va avea nevoie, la un moment dat, de un sfat, de o ușă deschisă, de un umăr pe care să se sprijine, de un suflet care să-l asculte. Și nu întotdeauna ai alături o rudă sau un prieten pregătit să te ajute. Noi, asistenții sociali, suntem lângă tine în acel moment. Trebuie doar să ne cunoști și să ne chemi. Împreună vom găsi soluții la problemele tale. Cu noi îți vei regăsi stima de sine, dorința de a continua și curajul unui nou început. Nu te mira! Așa cum pentru sănătatea trupească mergi la medic, pentru sănătatea sufletească la preot și pentru apărarea drepturilor tale la jurist, pentru integritatea persoanei tale sociale poți apela la noi. Ce înseamnă integritatea persoanei sociale? Însemnă să-ți păstrezi demnitatea în propriii ochi și în ochii societății. Înseamnă să ai acces la o slujbă pe care o meriți, sau să-ți revii, din punct de vedere psiho-emoţional după o pierdere, ori să iei o decizie foarte importantă în cunoștință de cauză… Şi aşa mai departe.
De ce noi suntem cei care te pot ajuta, sprijini, îndruma? Pentru că am studiat psihologie în asistenţă socială, metode şi tehnici în asistenţa socială, etică şi valori în asistenţă socială, politici sociale, management de caz, comportament şi mediu social, consiliere şi terapii familiale, despre bunăstarea şi dezvoltarea copilului, abuz şi violenţă domestică, servicii de acces pe piaţa muncii, s.a.m.d, pe parcursul a cinci ani de şcoală (licență și master). Pentru că n-am ales această profesie considerînd că suntem chemați să ne ajutăm semenii.
Dacă nu ai auzit până astăzi de noi, dacă nu înțelegi prea bine care este rostul nostru și unde ne poți găsi, dacă vrei pur și simplu să fii bine informat, ai ocazia de a ne întâlni și de a te lămuri pe 17 Martie a.c., la Palatul Parlamentului sau în Piața Revoluției la evenimentul stradal de promovare, activitate de tip flash mob, ambele întâlniri fiind prilejuite de Ziua Mondială a Asistenței Sociale – 2015. Un eveniment organizat de ASproAS (www.asproas.ro) împreună cu Centrul de Formare Continuă și Evaluarea Competențelor în Asistență Socială (CFCECAS) (www.cfcecas.ro), sub egida Federației Internaționale a Asistenților Sociali (IFSW) (www.ifsw.org).tam
Așteptăm cu bucurie să ne cunoaștem!
Anul acesta vor fi organizate două activități distincte de promovare, pentru care participanții trebuie sa se înregistreze separat.
- Prima acțiune este Biblioteca vie în asistența socială, organizata în Palatul Parlamentului, între orele 10.00-12.30, eveniment aflat la a doua ediție.
În biblioteca vie cărțile sunt înlocuite de asistenții sociali, iar participanți au posibilitatea să interacționeze cu cărțile, să cunoască perspective și practici diferite de intervenție, dar și să experimenteze situații trăite de către alte persoane.
Locurile în sală sunt limitate, de aceea vă rugăm să vă înregistrați cât mai curând
- A doua acțiune este un eveniment de promovare in strada.
Participanții vor fi îndrumați pentru a lua parte la activități de tip flash mob și pentru a parcurge trasee de promovare în care vor fi oferite trecatorilor flyere cu informații despre profesia de asistent social, despre eveniment și despre rolul asistentului social în serviciile sociale. Vor primi tricouri de promovare și vor fi ghidați și susținuti de către o echipă de internship ASproAS pe toata perioada derularii evenimentului.
Pentru INSCRIERI si pentru informatii suplimentare puteti accesa pagina de web a evenimentului: www.asproas.ro
- De la inimă la inimă - 31 mai 2024
- Cei pe care nu-i voi uita niciodată - 12 februarie 2024
- Cinstită fie memoria eroilor noștri – autor Șerban Dimitrie Sturdza - 25 decembrie 2023