24 septembrie: Ziua Sfintei Tecla, prima femeie martir

Sfânta Mare Muceniță Tecla s-a născut în orașul Iconium (azi orașul Konya din Turcia), la 420 de km de Constantinopol, în sec. I.

Sfânta Tecla este numită „întocmai cu Apostolii” datorită râvnei de care a dat dovadă în propovăduirea învățăturii Mântuitorului Iisus Hristos și a dragostei pentru El.

Tecla era fiica unor oameni bogați păgâni. La vârsta de 18 ani era logodită cu Tamir, fiul uni guvernator. Despre ea Sfântul Metodie, Episcopul Patarelor – Liciei (311) spunea: „era știutoare de filozofie și de arte frumoase și când vorbea cu putere și elocință, blândețe și ușurință, atrăgea pe toți prin farmecul cuvintelor sale”. Ajungând în orașul Iconium, Sfântul Apostol Barnaba și Sfântul Apostol Pavel au rămas în casa unui localnic pentru a propovădui cuvântul Domnului nostru Iisus Hristos și în acest oraș. Auzind despre ei, Tecla s-a oprit la geamul casei unde propovăduiau și a rămas timp de trei zile ascultând cuvântul Apostolilor.

Sfântul Apostol Pavel a fost întemnițat din cauza învinuirilor aduse de mama Sfintei Tecla. Noaptea, Sfânta Muceniță s-a dus la temniță și a dat un ban de aur gardianului, care a lăsat-o să intre la Sfântul Apostol Pavel, acesta botezând-o în numele lui Hristos. Aflând despre aceasta, mama Muceniței Tecla a insistat ca Sfinții Apostoli să fie alungați din cetate, iar Tecla să fie arsă pe rug. La rugăciunile Sfintei, ploaia a stins focul și așa ea a putut fugi din oraș.

A plecat cu Sfinții Apostoli și au propovăduit împreună pe Domnul Iisus Hristos prin Listra, Derbe și până la Antiohia. A trăit până la vârsta de 90 de ani pe un munte de lângă orașul Seleucia (azi orașul Silifke din Turcia), când a fost martirizată.

Este prima femeie martir a Bisericii.

Sf. Tecla este protectoarea orașului Tarragona din Catalunia (Spania). În regiunile hispanofone este considerată patroana internetului și a computerelor datorită homofoniei numelui ei cu cel al cuvântului catalan tecla (tastă).

(În imagine, frescă reprezentând-o pe Sf. Tecla, sec. XI, Catedrala Mântuitorului din Cernigov, Ucraina).

Alina Ioana Dida

About Alina Ioana Dida

Medic, publicist şi traducător. A tradus "Revoluţia franceză", de Albert Soboul, apărută în 2009 la Editura Prietenii Cărţii (Bucureşti).

Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost