Ceva despre pandemie

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a anunțat ieri că numărul de cazuri de infectări cu coronavirus (COVID-19) și de decese produse de acestea în restul lumii a ajuns mai mare decât cel înregistrat în China, de la începutul epidemiei. (sursa: who.int) China înregistrase ieri 81.116 cazuri. (În aceste cifre sunt incluse doar cazurile raportate de către state/regiuni la OMS.)

Măsurile de limitare a epidemiei – testarea și izolarea celor care au luat contact cu persoane depistate COVID-19 pozitiv – trebuie aplicate omogen în regiunile afectate pentru a opri flagelul.

Problema acestei epidemii provine din contagiozitatea foarte mare a virusului, favorizată de deplasările pe glob a sute de milioane de oameni zilnic. Formele grave de boală sunt apanajul celor de peste 65 ani și al celor ce au deja o boala cronică. Tratamentul este simptomatic și ieftin, în sine: antitermice, repaus și izolare pentru formele ușoare; la formele grave se adaugă internarea, tratamentul pe venă și oxigenoterapia. Dar un număr mare de bolnavi grav afectați într-un timp foarte scurt de timp ar depăși numărul de paturi disponibile pentru terapie intensivă, în multe țări. S-ar muri cu zile.

Unele țări (Anglia) au ales să reducă expunerea celor foarte vulnerabili și nu au limitat activitățile economice sau sociale. Experții spun că virusul trebuie să fie lăsat să-și facă de cap, producând, statistic, predominant formele ușoare de boală și imunizare (deci rezistență în populație); astfel s-ar reduce mult riscul de a fi depășită capacitatea spitalelor de către numărul de cazuri grave de infecție cu COVID-19.

La numărul de paturi pentru terapie intensivă, România e pe locul 4 în Europa, conform unui studiu Financial Times, preluat de blogul lui Călin Hera.

De ieri, Spitalul Colentina este destinat exclusiv pacienților depistați cu forme grave de infecție cu COVID-19.

Suntem abia la începutul epidemiei. Până azi dimineață în România se înregistraseră 184 cazuri COVID-19 pozitiv și nici un deces. Peste 16 mii persoane se aflau izolate la domiciliu și peste 3300 în carantină. (sursa: INSP)

Centrul pentru Inovație în Medicină a realizat un model al evoluției epidemiei în România. În scenariul optimist vârful epidemiei, la noi, ar fi atins la începutul lui iunie 2020. Am preluat graficul de pe raportuldegarda.ro.

 

 

Alina Ioana Dida

About Alina Ioana Dida

Medic, publicist şi traducător. A tradus "Revoluţia franceză", de Albert Soboul, apărută în 2009 la Editura Prietenii Cărţii (Bucureşti).

Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost


Un comentariu la „Ceva despre pandemie”

  1. A fost lansată platforma online COVID-19 Știri Oficiale, al cărei obiectiv principal este combaterea dezinformării și a fake news-urilor.

    Proiectul COVID-19 Știri Oficiale este realizat în baza unui protocol de colaborare semnat între Secretariatul General al Guvernului și organizația neguvernamentală Code for Romania.

    Autoritatea pentru Digitalizarea României și echipa Code for Romania mai au în lucru următoarele platforme: Date la Zi – date anonimizate cu privire la cazuri, Stăm Acasă – centralizarea și monitorizarea persoanelor aflate în autoizolare, Diaspora Hub – centralizare și monitorizare/ comunicare suport, Ce Mă Fac – chestionare care pot să ajute populația să înțeleagă situația și RO Help – colectarea coerentă și în siguranță a ajutoarelor. (stirioficiale.ro)

Comentariile sunt închise.