Ingrediente:
500 de grame de carne de porc grasă
500 de grame de carne de vită
200 de grame de slăninuţă afumată (tăiată felii)
2 verze murate
2 linguri zdravene de untură de porc
1 cană de orez
3 cepe
2 ardei graşi
1 ou
1 lingură boia de ardei dulce (opţional, pentru gusturi ardeleneşti)
1 linguriţă de chimen măcinat
2 linguri de cimbru uscat
3 roşii
5 linguri de pastă de tomate
sare
piper
Pregătire:
Dacă folosiţi o oală de lut, şi bine ar fi să o faceţi, pregătiţi oala corespunzător. Înainte de folosire, oala se scufundă pentru o jumătate de oră în apă rece.
Umplutura:
Tăiaţi carnea de porc şi pe cea de vită în bucăţi mari şi tocaţi-o. Spălaţi orezul în cîteva ape reci. Scurgeţi-l.
Curăţaţi cepele, îndepărtaţi cotorul cu seminţe al ardeilor. Tocaţi ceapa şi ardeii mărunt.
Topiţi untura într-o cratiţă adîncă (să încapă toată umplutura).
Adăugaţi ceapa şi ardeiul tocat şi sotaţi-le pînă se înmoaie.
Adăugaţi orezul şi amestecaţi-l bine pînă devine translucid.
Adăugaţi chimenul măcinat, boiaua de ardei şi rumeniţi-le uşor cu ceapa, orezul şi ardeii.
Luaţi craţiţa de pe foc şi adăugaţi carnea tocată. Amestecaţi bine compoziţia, încorporaţi o lingură de cimbru, asezonaţi cu sare şi piper.
După ce amestecul s-a răcit, încorporaţi oul.
Construcţia:
Tocaţi o farfurie de varză din frunzele mai groase. Decojiţi şi tocaţi roşiile.
Aşezaţi un pat de varză fin tocată pe fundul dovleacului.
Adăugaţi şi cîteva feliuţe de slăninuţă.
Aşezaţi cîte o foaie de varză în palma deschisă, puneţi cîte o lingură de umplutură şi rulaţi: răsuciţi pentru a obţine nişte rulouri, pe care le închideţi la capete ulterior, introducînd capetele dinspre exterior spre interior.
“Clădiţi” sarmalele în oală, în straturi succesive, intercalate pe alocuri cu roşii tocate şi felii de slăninuţă pe margine.
După ce aţi terminat, acoperiţi sarmalele cu restul de varză tocată, roşii tocate, bucăţele de slănină şi o lingură de cimbru uscat (ideal ar fi o crenguţă).
Fierberea:
Porniţi cuptorul.
Introduceţi dovleacul la cuptor.
Fierbeţi sarmalele timp de vreo 4 ore.
Opriţi focul şi lăsaţi oala să se răcească timp de cîteva ore.
Scoateţi oala şi introduceţi-o la rece, într-o cămară sau pivniţă săpată în pămînt, şi lăsaţi-o să se odihnească pînă a doua zi.
Cele mai bune sarmale sînt cele de a doua zi (consumate la o zi după fierbere), reîncălzite.
Sarmalele se servesc fierbinţi, cu pîine sau mămăligă, smîntînă grasă şi ardei iute.
- Pe ce se mai toacă banii publici: Festival LGBT despre cultura queer, finanțat de Administrația Fondului Cultural Național și Primăria Capitalei. Radio România Cultural, printre partenerii media - 8 octombrie 2024
- România achiziționează de la SUA sisteme radar Sentinel, cu o valoare inițială de 90 de milioane de dolari - 8 octombrie 2024
- Judecătoarea Laura Iuliana Scântei, opinie separată în cazul Șocoacă: CCR nu are competenţa de a analiza comportamentul şi opiniile candidaţilor la prezidenţiale - 8 octombrie 2024