Iohannis apără democrația. Care democrație?

Klaus Iohannis a declarat că statul român nu mai trebuie să-i onoreze pe luptătorii din rezistența anticomunistă care s-au ”îndepărtat de la valorile democratice”.

Discuția nu-i nouă, dar, dacă nu mă înșel, nici măcar Iliescu n-a îndrăznit să pună sub semnul întrebării jertfa unor români care au luptat contra comunismului, pe criterii de apartenență la ”organizații nedemocratice”.

Patru ar fi problemele care îmi sar în ochi acum, rapid.
1. La ce democrație ne raportăm? Știe președintele tuturor românilor cam care era nivelul democrației în România interbelică și ce crime strigătoare la cer au fost comise în numele regimului democratic, de către autorități ale unui stat pretins democratic? Are cunoștință președintele nostru despre faptul că toți cei care au acționat împotriva regimului comunist au fost considerați antidemocrați de justiția timpului (1945-1989)? Știe cine apăra ”democrația populară”? Partidul comunist.
Din această perspectivă, mie mi se pare că oricine a ridicat glasul sau arma contra comunismului a fost un erou al democrației (puterea poporului, nu?).

2. Serviciile secrete occidentale, dar în special cele americane, au recrutat un număr de români din străinătate pe care i-au pregătit și trimis în România, ca să întărească rezistența armată anticomunistă. Acești români erau cu toții membri ai Mișcării Legionare. Să ne spună Iohannis dacă nici americanii nu mai știu ce înseamnă democrația.

3. Ce mai înseamnă rezistența anticomunistă fără 75% dintre componenții ei, care erau membri în Mișcarea Legionară și în organizația de elevi a Frățiilor de Cruce? Nu-i mai pun la socoteală pe ”cuziști” și pe alții mai mărunți (dar considerați antidemocrați), cum ar fi membrii Grupului Etnic German. Și-atunci pe cine mai celebrează statul nostru cel democrat?

4. Apropo, Klaus Iohannis a condus, pînă la accederea în funcția de șef al statului, Forumul Democrat al Germanilor din România. Iar FDGR a obținut, prin justiție, drepturile succesorale al Grupului Etnic German, adică partidul nazist al șașilor din Transilvania, condus Andreas Schmidt, fost Obergruppenführer SS. În aceste condiții, crede Iohannis că e îndreptățit să dea note la democrație cuiva?

Claudiu Târziu

About Claudiu Târziu

Jurnalist, scriitor şi editor; cea mai recentă carte publicată: ”Rostul generației noastre. O perspectivă conservatoare asupra României postcomuniste” (Ed. Rost, București, 2019)

Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost


9 comentarii la „Iohannis apără democrația. Care democrație?”

  1. Exista vreo sursa statistica a provenientei politice a celor din rezistenta anticomunista?

    • Exista o estimare făcută de Institutul pentru Studiul Totalitarismului, care funcționează pe lîngă Academia Română. De asemenea, AFDPR, care deține liste cu toți foștii deținuți politici, confirmă această statistică.

  2. SI ACEST IOHANNIS ESTE O PRÃSILÃ COMUNISTA! A FOST RCRESCUT SI EDUCAT DE COMUNISTI, CA TOTI DERBEDEI COMUNISTI CARE CONDUC ROMÂNIA DIN 1989, PÃNA AZI!

  3. „Klaus Iohannis a condus, pînă la accederea în funcția de șef al statului, Forumul Democrat al Germanilor din România. Iar FDGR a obținut, prin justiție, drepturile succesorale al Grupului Etnic German, adică partidul nazist al șașilor din Transilvania, condus Andreas Schmidt, fost Obergruppenführer SS. În aceste condiții, crede Iohannis că e îndreptățit să dea note de democrație cuiva?” Ipochimenul sa taca, ca un dulap!

  4. Va rog sa ma iertati dar trebuie sa exprim plastic si sa spun ca toata clasa polititica de la butoane in frunte cu presedintele ,Klaus Iohannis nu stiu dacat sa ia pozitia ghiocel si sa puna mana la dos sa vada daca nu a intrat morcovul complect.Nu pot sa stea demni in fata indemonizatilor din parlamentul Europei pentru ca fiecare au cel putin cate o michiduta lipita de ei.

  5. M-as dclara multumit daca fiecare demnitar ar face macar ce a facut Iohannis si ar gresi la fel de putin ca el. In rest e vorba de cuvinte care nu trebuiesc luate prea mult in seama.

Comentariile sunt închise.