Despre salvarea bisericii din Vința la TVR

Campania de salvare a bisericii Sfântul Mihail din satul Vința, comuna Lupșa, județul Alba continuă.

În lăcașul de cult, vechi de 258 de ani, se păstrează pictura remarcabilă a iconarului Simion Silaghi Sălăgeanu de la Abrud. Din păcate însă lacul de steril, deversat de exploatarea miniera Roșia Poieni, a ajuns la câțiva centimetri de zidul exterior al bisericii. În aceste condiţii, soluția găsită a fost aceea de a strămuta biserica ce ar urma sa fie reclădită în perimetrul Muzeului ASTRA din Sibiu.

În rubrica Dialogurile Dimineții, vom afla în ce stadiu se afla acum lucrările de salvare a bisericii de la Vința, o operațiune extrem de complexă pentru ca pictura interioară este realizată atât pe zid, cât și pe lemn dar și pentru că, deocamdată, nu s-au strâns suficiente fonduri pentru a salva aceasta moștenire atât de prețioasă din punct de vedere cultural și spiritual.

Urmăriți emisiunea înregistrată mai jos.

TVR, Universul credinței, 19.08.2018

Moderator: Răzvan Bucuroiu

Invitați: prof. univ. dr. Mihaela Palade (Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din București), Raluca Prelipceanu, iconar, Cosmina Holobuț, jurnalist, Sorin Vințeanu, restaurator pictură religioasă.

Redactor: Rafael Udriște

Producător: Andrei Victor Dochia

Cei care vor să contribuie la salvarea bisericii din Vința au la dispoziție un cont dedicat, deschis de Asociația Rost: RO82BACX0000000107363000. Pînă acum s-au strîns 45.000 de lei din cei 350.000 de lei necesari.


Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost