Ne-a mai părăsit un fost deținut politic: Mihai Stere Derdena

Mihai Stere Derdena a fost un opozant al comunismului din România. Aromân la origine, născut în 1934 în satul Stâna-Cadânei din Cadrilater, s-a mutat împreună cu familia în anul 1940 în satul Caugagia (județul Tulcea). Se înscrie la Facultatea de Ziaristică din cadrul Universității București, de unde va fi exmatriculat din anul IV, din cauza participării la manifestații anticomuniste. Arestat la 8 noiembrie 1956, a fost condamnat prin sentința 302 din 27 februarie 1957 a Tribunalului Militar București la 5 ani de închisoare pentru crimă de uneltire contra ordinii sociale. Își execută sentința în penitenciarele Jilava și Gherla, precum si în lagărele din Delta Dunării. A fost eliberat în 6 noiembrie 1961, însă prin decizia M.A.I. Nr. 16270 din 11 octombrie 1961 i se va stabili domiciliul obligatoriu în comuna Rubla din județul Galați până în vara anului 1964, momentul eliberării definitive.

 

Se reînscrie la Facultatea de Filologie, pe care o va absolvi la cursurile fără frecvență. Lucrează în funcția de contabil la uzina „Vulcan” din București până în 1969, când se încadrează ca profesor de limbă franceză la Școala Generală Nr. 3 din comuna Axintele, judetul Ialomița (pe atunci Ilfov). Făcând cerere de emigrare din țară, a fost scos din învățământ în 1980. Cererea de plecare este aprobată în 1981. Revine în țară după 7 luni, tot în 1981, dar nu mai este primit în învațămant, ci va lucra ca muncitor necalificat până în 1990, când este titularizat ca profesor de limbă română la Școala Generală din Dridu, jud. Ialomița. În 1998 se pensionează și se mută în comuna prahoveană Poiana- Câmpina.

A colaborat la revistele Cuvântul Românesc (din Canada), Buciumul, Prahova, Asachi, Albina, Permanențe etc.

Mihai Stere Derdena și-a publicat memoriile în 1998, sub titlul „Mărturisirea unui neînvins” și „O jumătate de veac de rezistență”, urmate și de alte scrieri.

Înmormântarea va avea loc miercuri, ora 10, la Ploiești. Dumnezeu să-l ierte!

 

Alina Ioana Dida

About Alina Ioana Dida

Medic, publicist şi traducător. A tradus "Revoluţia franceză", de Albert Soboul, apărută în 2009 la Editura Prietenii Cărţii (Bucureşti).

Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost