Deputați AUR, la comemorarea masacrului de la Lunca Prutului, când peste 600 de români bucovineni și-au pierdut viața încercând să treacă în România

Deputați ai Alianței pentru Unirea Românilor (AUR) au mers la Troița din Valea Plângerii de la Lunca, Cernăuți, pentru a comemora 80 de ani de la pierderea a peste 600 de vieți în sângerosul masacru de la Lunca Prutului, anunță InfoPrut.

Antonio Andrușceac, Lucian Feodorov și Lucian Florin Pușcașu, parlamentari AUR, au participat, la invitația primarului comunei Mahala, Ștefan Sainciuc, și a Societății pentru limbă și cultură românească „Grigore Nandriș”, la comemorarea masacrului de la Lunca, în care sute de români au fost uciși de către armata sovietică în februarie 1941.

„Astăzi, aici, nu evocăm un moment fast din istoria noastră, a bucovinenilor, ci comemorăm un mormânt al românismului și ne amintim de una dintre nu puținele atrocități înfăptuite de soldații ocupației sovietice împotriva românilor bucovineni; a unor bucovineni care, în februarie 1941, după o jumătate de an trăită în compania deportărilor și a torturilor cotidiene, și-au dorit evadarea din paradisul proletar, părăsindu-și casele și avutul pentru a trece Prutul înghețat și a se refugia în țara rămasă liberă”, a declarat unul dintre parlamentarii AUR.

Evenimentul de comemorare a victimelor sovieticilor a fost organizat de Societatea pentru limbă și cultură românească „Grigore Nandriș”, una dintre organizațiile care militează pentru drepturile minorității române din Ucraina, pentru păstrarea memoriei și identității acestei comunități.

În anul 1941, în noaptea de 6 spre 7 februarie se scria un episod cumplit din drama românilor bucovineni. Sute de ţărani au încercat să treacă Prutul pentru a ajunge în România. Când s-au apropiat de noua graniţă, majoritatea dintre ei au fost uciși de mitralierele grănicerilor sovietici şi aruncaţi în gropi comune. Doar 57 dintre ei au reuşit să scape, alţi 44 au fost prinşi de trupele sovietice, iar 23 au fost condamnaţi la moarte, ceilalţi fiind condamnaţi la diferite pedepse cu închisoarea şi trimişi în Siberia.

Masacrul din Lunca Prutului (Ţinutul Herţa), din noaptea de 6 spre 7 februarie 1941, este una din paginile negre ale istoriei neamului românesc. Acest masacru este considerat una dintre cele mai cumplite atrocităţi comise de soldaţii sovietici împotriva românilor care doreau să evadeze din Uniunea Sovietică în România. Masacrul din Lunca Prutului nu a fost însă decât un episod din drama românilor bucovineni, asta deoarece mii dintre ei au fost ucişi, câteva luni mai târziu, în alt masacru, cel de la Fântâna Albă, când au fost ucişi aproape 4.000 de români bucovineni.

 

 


Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost


Un comentariu la „Deputați AUR, la comemorarea masacrului de la Lunca Prutului, când peste 600 de români bucovineni și-au pierdut viața încercând să treacă în România”

  1. Apoi domnule cum este cu Holocaustul ,?, cauta in arhive si apoi vezi daca toti atatia evreii au fost omorati , de regimul Antonescu, dar mai bine cauta in arhiva si sa vezi cine a condus ca politruk al armatei sovietice , masacrul , doar exista documentul , ghici ciuperca cine e ? un poltitruk sovietic oare de ce origine ? gasim raspunsul in arhiva securitatii din aceea vreme .Poate aceste rapsunsuri ar trebui cautate in arhive , nu prostii cu informatorii mai noi sau mai vechi.cu respect

Comentariile sunt închise.