Petiție în semn de protest față de destituirea președintelui AFDPR, Octav Bjoza, din funcția de subsecretar de stat. Foști deținuți politic, parlamentari, preoți, scriitori și istorici, printre semnatari

Peste 540 de persoane au semnat o petiție inițiată de societatea civilă, marți, ca urmare a destituirii din funcția de subsecretar de stat a domnului Octav Bjoza, președintele Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici şi Victime ale Dictaturii din România (AFDPR).

Inițiatorii petiției solicită premierului Florin Cîțu să revină asupra acestei „decizii iraționale”.

Printre semnatarii petiției se numără parlamentarii AUR, Claudiu Târziu, George Simion, Sorin Lavric, scriitorul Răzvan Codrescu, istoricul Marius Oprea, actorul Dan Puric, realizatorul TV Lucia Hossu Longin, istoricul Gheorghe Petrov, preoții Vasile Gordon, Mihai Sebastian Gheorghilaș, Rus Vasile, dr. Galina Răduleanu, fost deținut politic.

Redăm integral textul petiției:

„Noi, semnatarii acestui protest public, ne declarăm pe această cale indignarea cu privire la decizia premierului liberal Florin Câțu de destituire a domnului Octav Bjoza din funcția de subsecretar de stat la Secretariatul de stat pentru recunoașterea meritelor luptătorilor împotriva regimului comunist instaurat în România în perioada 1945-1989.

Protestul nostru este expresia indignării și frustrării pe care o trăiește fiecare român în fața unei fărădelegi de care nu a fost capabilă nici o altă guvernare anterioară. Într-o țară în care sute de mii de familii au fost victime ale represiunii comuniste și în care statul nu a acordat niciodată atenția cuvenită cinstirii Memoriei celor ce au luptat împotriva acestui regim, prezența domnului Octav Bjoza în Guvernul României constituia nu atât o funcție politică sau o necesitate de reprezentare a unui grup social, cât mai ales un reper moral. În mediul politic caracterizat prin corupție și incompetență, domnul Octav Bjoza a reprezentat în toți acești ani o figură singulară prin profilul său moral.

Timp de șapte ani, din 2014, de când foștii deținuți politici au reușit cu greu să obțină un post de subsecretar de stat, președintele AFDPR a reprezentat cu demnitate și profesionalism, în țară și în străinătate, pe luptătorii anticomuniști și urmașii acestora. În tot acest timp, în ciuda vârstei sale, domnul Octav Bjoza și-a dăruit fără odihnă fiecare clipă luptei pentru perpetuarea Memoriei Rezistenței, terfelite de urmașii celor care au instaurat comunismul, precum și drepturilor confraților săi de luptă și copiilor acestora, fiind permanent pe drumuri, între Secretariatul de stat și AFDPR, între locuri din țară unde susținea conferințe, participa la săpăturile de căutare a osemintelor celor exterminați de comuniști, ori se dedica altor și altor cauze ale confraților săi.

Știam cu toții că integritatea domnului Octav Bjoza nu a fost niciodată pe placul politicienilor, mai ales că nu ezita să ia atitudine nici în fața deciziilor greșite ale guvernelor din care făcea parte. Dar nimeni până acum nu a îndrăznit să se atingă de reprezentantul foștilor deținuți politici din executivul României. Și nici nu credeam că ar îndrăzni cineva.

Și totuși, s-a întâmplat. Înțelegem deci că domnul Octav Bjoza plătește pentru atitudinile sale din ultimii ani împotriva măsurilor de discriminare pe criterii politice a memoriei luptătorilor anticomuniști și drepturilor copiilor acestora, împotriva confiscării IICCMER, epurării istoricilor de prestigiu ai acestuia și deturnării sale de la rostul inițial: investigarea onestă a crimelor comunismului. Dar și pentru curajul de a critica iraționalele acțiuni ale unor politiceni de a perpetua măsurile persecutorii și împotriva copiilor luptătorilor în Rezistență.

Ne întrebăm însă dacă Guvernul României realizează că, prin această ofensă adusă comunității foștilor deținuți politici, luptătorilor anticomuniști și urmașilor acestora, nu face decât să redeschidă în societatea românească răni pe care le credeam cu toții vindecate. Cui servește redeșteptarea în societate a unor demoni care ne-au bântuit jumătate de secol și care ar fi trebuit pe veci adormiți prin asumarea cu responsabilitate a trecutului totalitar?

Iată de ce, prin acest protest cerem Guvernului României, primului minstru Florin Câțu, să înceteze această joacă iresponsabilă cu amintirile dureroase pe care sute de mii de români le poartă în suflete ca pe un doliu în urma vieților frânte și tinereții distruse ale unei întregi generații care a îndrăznit să se opună comunismului. Guvernul României trebuie să servească poporului român, intereselor sale fundamentale. Iar ofensarea, prin eliminarea reprezentării la nivel institutional, a unei comunități atât de numeroase și mai ales proieminente moral, precum aceea a foștilor deținuți politici, a luptătorilor anticomuniști și urmașilor acestora, nu este de natură să aducă nimic bun în această țară.

Ținând cont de cele expuse mai sus:

  1. Cerem primului ministru Florin Câțu să revină deîndată asupra acestei decizii iraționale și să prezinte scuzele cuvenite celor pe care i-a ofensat, în mod special AFDPR și domnului Octav Bjoza.
  2. Cerem domnului Ludovic Orban să înțeleagă uriașa responsabilitate politică și morală pe care o poartă, în calitate de președinte al PNL, pentru consecințele incalculabile pe care decizia Guvernului Câțu le atrage după sine și care nu vor rămâne nesancționate în primul rând de electoral.”

Petiția este disponibilă aici.

Reamintim că Octav Bjoza a fost demis, luni noaptea, de premierul Cîțu, din funcţia de subsecretar de stat la Secretariatul de stat pentru recunoaşterea meritelor luptătorilor împotriva regimului comunist instaurat în România în perioada 1945 – 1989.

Decizia premierului Cîțu a declanșat un val de revoltă. Liderul AUR, senatorul Claudiu Târziu, i-a solicitat premierului Cîțu, marți, să revină asupra acestei decizii.


Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost


2 comentarii la „Petiție în semn de protest față de destituirea președintelui AFDPR, Octav Bjoza, din funcția de subsecretar de stat. Foști deținuți politic, parlamentari, preoți, scriitori și istorici, printre semnatari”

Comentariile sunt închise.