Situația românilor din Serbia, semnalată Comisiei Europene de către senatorul Claudiu Târziu (AUR)/ Autoritățile din Serbia nu sunt dispuse să acorde minorității etnice românești drepturi minime, discriminînd-o

Co-președintele AUR, Claudiu Târziu, a transmis, miercuri, o scrisoare oficială Comisarului European pentru Vecinătate și Extindere, Olivér Várhelyi, în care a semnalat situația gravă în care se găsesc românii din Serbia, cărora statul sârb nu le respectă drepturile și libertățile.

„Ieri i-am transmis o scrisoare oficială domnului Olivér Várhelyi, Comisar European pentru Vecinătate și Extindere, în care i-am atras atenția asupra lipsei crase de preocupare a autorităților din Serbia față de drepturile și libertățile minorității etnice românești din Timoc.

Autoritățile din Serbia nu sunt dispuse să acorde minorității etnice românești drepturi minime, discriminînd-o. Statul sîrb nici măcar nu-i recunoaște pe români ca români, ci îi numește „vlahi”, inducînd astfel percepția falsă că „vlahii” ar reprezenta un grup etnic și cultural diferit de români. Revendicări legitime sunt ignorate constant.

Comisia Europeană nici nu pare conștientă de existența unei minorități românești în Serbia, iar statul român nu a părut nici el interesat să aducă la cunoștința Comisiei această realitate.

Dacă Serbia dorește să adere la Uniunea Europeană și să avanseze în negocierile de aderare, minoritatea română din Timoc ar trebui să își dobîndească drepturile și libertățile!”, a anunțat, pe Facebook, senatorul Claudiu Târziu.

Reamintim că, săptămâna trecută, senatorul Claudiu Târziu a efectuat o vizită oficială în Serbia, în Valea Timocului, în calitate de președinte al Comisiei pentru românii de pretutindeni.

Cu această ocazie, co-președintele AUR, senatorul Claudiu Târziu, a avertizat că Parlamentul României nu va vota aderarea Serbiei la UE, dacă statul sârb nu va respecta drepturile celor 300.000 de români din zona Timocului.

Totodată, senatorul Claudiu Târziu a subliniat, prin intermediul unui comunicat postat pe Facebook, că o să intervină peste tot unde îi permite funcția de parlanentar astfel încât românii din Timoc să aibă drepturi precum le au în România cetățenii români de etnie sârbă.

 


Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost


Un comentariu la „Situația românilor din Serbia, semnalată Comisiei Europene de către senatorul Claudiu Târziu (AUR)/ Autoritățile din Serbia nu sunt dispuse să acorde minorității etnice românești drepturi minime, discriminînd-o”

  1. Poate ar fii mai bine , inainte de a crea un conflict , in Serbia , privind minoritatile chiar romane , avand in vedere ca s-a mai creat un fals confilct in urma cu ceva anii privind musulmanii si sarbii , sa ne gandim mai bine , sa nu fim ” sageata ” altor interese europene privind Serbia , ” sageata ” privind minoritatea romana corect , de sute de ani pe malul celalat al Dunarii . Poate ar fii mai bine sa incepem sa discutam cu etnia romana , de dincolo de Dunare si sa le stim problemelor lor reale , si nu este greu , doar trecem Dunarea la Kladova , unde este o intreaga comunitate de romani, poate ar fi mai bine sa spuna ei nevoia lor , inainte de a inventa ” conflictul ” pe nevoia presupusa de un maghiar , indiferent de functia lui la structura europeana . Nu este bine sa facem jocul celor care manipuleaza conflictul intre vecini , in favoarea lor, dar repet, este o simpla parere a unui descendent la a patra generatie in Romania din romanii de dincolo de Dunare . Exista o zicala romana ca fiecare ” pasare ” pe limba ei piere. cu resepct.

Comentariile sunt închise.